Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

22 bøger til ferien (og en tv-serie)

Sommerferielæsning — Hvad skal du læse i din ferie? Vi har indhentet boganbefalinger fra Johan Olsen, Minik Rosing, Henrik Wegener og adskillige andre belæste hoveder fra Københavns Universitet.

Udslettelse, saftige scener og hunde med menneskelig intelligens.

Det er nogle af de ting, du kan hygge dig med i din sommerferie, hvis du følger de anbefalinger til ferielæsning, vi har indhentet fra en række Københavns Universitet-indbyggere (inklusive en rektor, en valgforsker og akademisk medarbejder, der moonlighter som rockbandfrontmand).

Uniavisens redaktion siger hermed farvel og tak til forårssemesteret 2018, pakker syd-, nord-, øst-, og vestfrugter og vender tilbage fra sommerferie 28. juli.

God sommer!

 

Anbefalet af Johan Olsen, akademisk medarbejder ved Biologisk Institut og forsanger i Magtens Korridorer:

»Let litteratur, der ikke er dum, kan være svær at finde, men Fifteen Dogs af André Alexis er netop det. En filosofisk, quirky historie, om 15 hunde på en kennel i nutidens USA, som Hermes og Apollo giver menneskelig intelligens, for at se, om de bliver ligeså deprime som mennesker gør.

Umberto Ecos Øen af I Går (oversat fra L’isola del giorno prima af Thomas Harder) kan læses udelukkende for det sprudlende, smukke sprog, indsigten i menneskets væsen og ultraintelligente og lækre plot-twists. Sublimt oversat af Thomas Harder. Handlingen er hensat til 1640’ernes Italien og Frankrig (primært) samt et mystisk sted lige ved den 180. længdegrad, hvor datoen skifter. Her sidder vor skibbrudne helt fast, med udsigt til øen af i går.«

 

Anbefalet af Sandi Rizvic, arkæologistuderende:

»André Acimans Call Me By Your Name er en skøn bog, der, med sin handling ved den italienske middelhavskyst, ideelt kan nydes både ved selvsamme kyster i den bagende sol, eller til at drømme sig lidt væk, når den danske sommer begynder at blive lidt lunken og fugtig.

Dette kan især opleves i en utrolig smuk og ret ny filmatisering af Luca Guadagnino, en film der på forunderlig vis, og for første gang i mit liv, gav mit følelsesregister en mavepuster, vel og mærke tre timer efter jeg havde forladt biografen og prompte fik mig til at hive bogen frem til endnu en gennemlæsning.

Kærlighedshistorien er ikke kun kødelig længsel mellem de to hovedpersoner, hvilket man får rigeligt af i både bog og film, men i endnu højere grad en higen og trang til at komme i kontakt med et andet menneskes sind og intellekt, det sidste som begge karakterer udviser uendelige mængder af!

Tag en tur gennem afvisninger, kærlighed og sommerferiefornemmelse på allerbedste Bonjour Tristesse-manér sammen med Call Me By Your Name

 

Anbefalet af Karen Riskær Jørgensen, studie- og karrierevejleder ved Det Juridiske Fakultet:

»I spørger simpelthen en litteraturelsker om litteratur? Uha, den er svær! Sommerferielæsning skal ikke være for tungt eller sørgeligt. Ikke noget med Anne Frank eller Krig & Fred. Det er sommer, for God’s sake.

Derfor:

Klassikere: Vil man læse en klassiker, kan man læse John Steinbecks Øst for Paradis, som er en af de bedste romaner, der nogensinde er skrevet! Et fint eksempel på, at stor litteratur ikke behøver at være kedelig. Bogen er morsom, gribende, farverig, underholdende og vanvittigt godt skrevet. Man kan læse den på engelsk, hvis man gerne vil udfordre sig selv lidt.

Vil man læse en lille (her menes sideantal) dansk klassiker, kan man ligeså godt nappe Karen Blixens Babettes Gæstebud. Den er utrolig. Og man skal jo have læst den før eller siden, det ved man jo. Man bliver så glædeligt overrasket når man opdager, hvor medrivende den er.

Noget mere moderne, tak: Så kan man læse Ian McEwans Soning. Den er ikke så lang og indeholder en ret saftig scene, man ikke lige glemmer (giver man op undervejs, er den smukt filmatiseret med Keira Knightly). Velegnet til en liggestol, synes jeg.

Man kan også mentalt tage til Napoli og læse Elena Ferrantes kvartet, der starter med bogen Min Geniale Veninde. Dejlige bøger!

Jeg vil gerne grine: Så køb Philip Ytournels Hvad føler du lige nu? Opdag at serietegnere er store kunstnere (hvis ikke man vidste det). Køb den, lad være at låne den. Du får glæde af den igen og igen!

Man kan også overveje Lena Dunhams Not That Kind of Girl. Man skal nok være glad for hende i forvejen, men det er man da også, ikke?«

 

Anbefalet Jens Elo Rytter, professor ved Centre for International Law, Conflict and Crisis på Det Juridiske Fakultet:

»Der er INGEN i dag, der kan skrive som de gamle mestre. Victor Hugo: Les Miserables (De Elendige) er en uafrystelig og episk fortælling om elendighed, men også livskraft i 1800-tallets Frankrig.«

 

Anbefalet af Martin Glaz Serup, forfatter og ekstern lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab:

»To litteraturanbefalinger til sommerferien kunne for eksempel være første del af Jeff Vandermeers Southern Reach-trilogi, Udslettelse. Det er virkelig en besynderlig roman, science fiction når det er bedst, et forsøg på at lade os møde det ukendte og stadig lade det forblive ukendt – som når Stanislaw Lem og Philip K. Dick er gode; this is something else!

Og så vil jeg også pege på Henrik Nordbrandts digtsamling Den Store Amerikanske Hævn – her er han bedre end han har været længe, og de knitrende præcise, klassisk inspirerede, smukke og uudholdelige digte om det vi vist kalder Flygtningekrisen går i én som en syl.«

 

Anbefalet af Erik Steinskog, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab:

»Octavia Butler er en af de centrale forfattere indenfor afrofuturismen. Parable of the Sower (1993) foregår i en nær, relativt kaotisk fremtid, med et samfund og et klima i uro. I opfølgeren Parable of the Talents (1998) findes endog en politiker der vil »make America great again.« En roman som måske fortæller mere om vores tid, end om dengang den blev skrevet.«

 

Anbefalet af Bente Stallknecht, nuværende institutleder og professor ved Biomedicinsk Institut, pr. 1. august prorektor for uddannelse:

»I foråret har jeg læst Dan Browns Origin på min Kindle. Jeg vil gerne anbefale bogen, da den er så spændende, at siderne ‘flyver afsted’ – men samtidig giver den stof til eftertanke om menneske-maskine interaktioner og den eksponentielle teknologiske udvikling, der p.t. pågår i verden.«

 

Anbefalet af Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab:

»Som faglitteratur vil jeg nok vælge Katherine J. Cramer: The Politics of Resentment. Bogen giver en forfriskende og nuanceret forståelse for den ’misfornøjethed’, som udkants-USA har giver udtryk for ved de seneste valg. Samtidigt synes der at være klare paralleller til diskussionen om udkant i Danmark.

Som skønlitteratur er jeg ved at læse Hue 1968 af Mark Bowden, som i detaljer beskriver TET-offensiven under Vietnam-krigen. Både de politiske, militærstrategiske og logistiske udfordringer fortælles på en levende og spændende måde. På den måde giver bogen et fantastisk indblik i det slag, som blev et vendepunkt i Vietnam-krigen.«

 

Anbefalet af Minik Thorleif Rosing, professor ved Statens Naturhistoriske Museum:

»En god sommerferiebog er En dejlig torsdag af John Steinbeck. Det er en munter bog om livet med udgangspunkt i en naturhistorikers forskning på Vestkystens Biologiske Laboratorium syd for San Fransisco. Doc drømmer om det store forskningsgennembrud, men reddes fra sine akademiske vildfarelser af de lokale dagdrivere og småkriminelle.«

 

Anbefalet af Maja Horst, institutleder, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling:

»Jeg synes, at alle burde se tv-serien Black Mirror. Det er en række novellefilm, som hver for sig behandler en teknologisk udviklingsmulighed, der virkelig giver noget at tænke over. Måske er den lige vel kritisk, men i disse Singularity University tider er det heller ikke så dårligt.«

 

Og til sidst: En læseliste fra Henrik C. Wegener, rektor, Københavns Universitet:

»Jeg har ingen anbefalinger, men har følgende fem bøger med i kufferten:

Philip Antoniakis og Steen Holse: Hvad leder du efter, Mads? Forlaget 1785
Jens Thomsen: Velfærdsstat på falderebet? Ralf Hemmingsen – elev læge og leder i et samfund under forandring. Gyldendal
Claus Strue Frederiksen og Vincent F. Hendricks: Kæmp for kloden. Gyldendal Business
Thomas Piketty: Kapitalen i det 21. århundrede. Gyldendal. (Måske får jeg den læst denne gang)

Og naturligvis en bog om tennis:
String Theory: David Foster Wallace on Tennis: A Library of America Special Edition.

Kan først udtale mig om, hvorvidt de er anbefalelsesværdige efter ferien :)«

Seneste