Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

25.000 studerende indtog Slotspladsen

STORDEMO - Tirsdag invaderede alt fra universitetsstuderende til gymnasielever og lærlinge Christiansborg Slotsplads i protest mod regeringens nedskæringer på ungdoms- og uddannelsesområdet.

»Vi ta’r ansvar, hvad gør I?« Råber det mangfoldige menneskehav taktfast mod Christiansborg, mens de håber, at politikerne, der sidder til åbningsdebat i Folketinget, hører dem.

I anledning af Folketingets åbningsdag tirsdag den 5. oktober har initiativet Unge ta’r ansvar arrangeret demonstrationer i flere af landets større byer. Unge ta’r ansvar er en bred samling af 22 elev- og studenterorganisationer, der har fået nok af regeringens nedskæringer på ungdoms- og uddannelsesområdet.

40.000 studerende (ifølge arrangørerne) møder op til demonstrationerne landet over, da klokken slår fire. I København mødes 25.000 unge på Rådhuspladsen for at gå i samlet flok til Slotspladsen.

SE BILLEDSERIE: Studenterdemo på Slotspladsen.

SU-nedskæring er historisk

På Rådhuspladsen er temaet de dugfriske meldinger fra Lars Løkke Rasmussens åbningstale i Folketinget om at skære i det, han kalder cafépengene – de hjemmeboendes SU.

Bjarke Rubow, der er næstformand i Studenterrådet ved KU og konferencier ved dagens demonstration sammen med Viktoria fra HK Ungdom, byder velkommen ved straks at kaste Løkkes melding ud over folkemængden, der svarer tilbage med et stort buh.

Derefter går talsmanden for Unge ta’r Ansvar Frederik Gjørup på scenen og tordner mod dagens SU-forringelse. Rådhuspladsen er næsten fyldt, og flere demonstranter er på vej i busser. Det syder.

»Uddannelse i verdensklasse, min bare røv,« siger Frederik og slutter af:

»Kampen fortsætter, når vi går herfra i dag. Vi skal aktionere, reagere og blive ved med at demonstrere. Ikke kun for vores egen skyld, men for samfundets skyld.«

Protest men også fest

Mads Melin fra tredje semester på Statskundskab demonstrerer for bedre lokaleforhold og flere undervisningstimer:

»Til forelæsninger sidder vi i vindueskarme og på gulvet med ryggen til forelæseren, og det gør det svært at få noget ordentligt ud af undervisningen,« siger han.

Demonstrationen går fra Rådhuspladsen i retning af Christiansborg. Elektronisk beats flyder ud fra tre dj-vogne, konfetti hvirvles rundt i luften af vinden, folk er festklare og nogle brænder romerlys af.

Louise Lipczak, der læser bioteknologi og er aktiv i Studenterrådet, holder det forreste banner i demonstrationen. »Vi sætter trafikken lidt i stå, men folk, vi går forbi, virker glade og synes godt om vores budskab,« siger hun.

Ingen glæde over udlands-SU

Slotspladsen er propfyldt. De studerende er uforsonlige. Heller ikke Lars Løkkes udmelding i dag om, at studerende, der søger til udlandet, skal have en højere SU med sig, lader til at formilde dem.

»Vi er imod, at man vil bruge SU’en som et styringsredskab,« siger Bjarke Lindemann fra Studenterrådet.

»Vi har tidligere set eksempler på, at regeringen har brugt SU’en til at forsøge og få de studerende til at makke ret. Men SU’en skal hverken bruges som gulerod eller pisk. Til gengæld bør man gøre det lettere at komme til udlandet. Lige nu er det meget uigennemsigtigt,« siger han.

Nej til placebo-uddannelser

Farma siger: ‘Nej til placebo-uddannelser’, på deres gule banner, som næsten forsvinder i menneskemængden.

24-årige Sanne Tofte Rasmussen, formand for fagrådet på Farma, har oplevet »markante nedskæringer på undervisningen i foråret.«

»Vores eksamenstid er skåret ned fra fire til tre timer. Det har også betydet, at vi får færre laboratorietimer, derfor siger vi: ‘Nej til placebo-uddannelser’. Man kan ikke lære at arbejde i et laboratorium ved kun at læse om det,« råber hun, for at overdøve næste taler, Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Han kritiserer SU-forringelserne. Der buhes igen.

Der går forlydender om, at flere Folketingspolitikere går rundt blandt demonstranterne. Konferencier Bjarke Rubow fra Studenterrådet beder folk behandle politikerne pænt.

Freestyleren slukker og lukker

Rapperen Pede B er nu gået på scenen. Han rapper, at det »ikke fucking skal koste penge at tage en kandidatgrad«. Pede B er kendt som en af landets dygtigste freestylere, og han rapper lige fra leveren. Folk danser og giver den op, også for at holde varmen.

Bagerst i demonstrationen danser folk breakdance på en udfoldet papkasse, mens andre laver rytmer på skrald. Det er begyndt at tynde ud i forsamlingen.

Klokken nærmer sig 18.00 og demonstrationen opløses langsomt. Bjarke Lindemann fra Studenterrådet er begejstret.

»Det er fedt, at vi var så mange til demonstrationen, og at studerende fra så mange forskellige uddannelser var samlet. For grundlæggende er det jo det samme problem, vi står med,« siger han.

khkr@adm.ku.dk

Seneste