Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Splinternyt studiemiljø med læsepladser, cafe, bløde sofaer og lange åbningstider i fakultetsbiblioteket på Nørre Alle står nu klart
De studerende har mistet en af deres bedre undskyldninger for at dumpe til eksamen. De kan i hvert fald ikke længere skyde skylden på et dårligt studiemiljø hvis de leverer en dårlig præstation.
Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, KUB NORD, har netop slået dørene op for et topmoderne studiemiljø med 260 siddepladser til en pris på 5,5 millioner kroner. En investering der var bydende nødvendig hvis biblioteket vil følge med tiden, mener fakultetsbibliotekar Ingbritt Butina.
»Det handler om at skabe et miljø der giver lyst til læring. Forholdene skal være tilpasset de studerendes behov i dag, ellers gider de ikke komme,« siger hun.
Og det nye studiemiljø burde give noget nær optimale betingelser for at suge masser af ny viden til sig. Trådløst internet, ergonomiske korrekte kontorstole af forskellige typer og farver, læsepladser i forskellige højder, designerlamper der giver den helt rette belysning, indbydende farver på væggene, bløde lædersofaer og et cafemiljø med mulighed for at købe varme drikke og snacks i pauserne fra studierne.
»Der er virkelig vendt op og ned på tingene. Før var det forbudt at medtage mad og drikke, og der skulle være absolut stilhed på læsesalen, og nu indretter vi cafe og hyggekrog med lædersofaer,« siger Ingbritt Butina. Hun tilføjer at de studerende der ønsker mere fred og ro kan vælge en af stillepladserne, og så påpeger hun at der er selvjustits blandt brugerne der gør at det ikke udvikler sig til den rene anarki med knitrende poser, bøvsen og højlydt smasken.
Åbningstiderne bliver også udvidet så der efter sommerferien vil være åbent klokken 8 til 22 mandag til torsdag, 8 til 18 om fredagen og 10 til 16 både lørdag og søndag.
Biblioteksledelsen forhandler også med dekanen på Det Naturvidenskabelige Fakultet der står for driften af kantinen, om at kantinen kan holde længere åbent så det bliver muligt at købe sin aftensmad på stedet. Ifølge Ingbritt Butina begyndte flere og flere studerende at benytte bibliotekets gamle læsesal sidst i 90erne hvor det blev vanskeligt at få en plads.
»Vi kan konstatere at mange sidder og læser her hele dagen. Jeg tror det er fordi de ønsker at have en hverdag hvor de føler at de går på arbejde og har et fagligt og socialt samvær med andre,« siger hun.
Samtidig har den teknologiske udvikling gjort at flere og flere bøger og tidsskrifter er at finde online på internettet, så det gav god mening at bytte nogle at hyldemeterne ud med flere læsepladser. Biblioteket har således skilt sig af med de seneste ti årgange af en lang række tidsskrifter for at skabe plads. De fleste af de i alt 26.000 titler er blevet destrueret og en mindre andel kørt i depot.
Københavns Universitet (KU) har bidraget med en million kroner til det nye studiemiljø selvom KUB Nord er et af de fakultetsbiblioteker der hører under Det Kongelige Bibliotek og får sine bevillinger fra Kulturministeriet.
KU driver til gengæld selv de andre fakultetsbiblioteker og alle institutbibliotekerne med bevillinger fra Videnskabsministeriet, men Det Kongelige Bibliotek og KU har ved årsskiftet indledt et nyt samarbejde under navnet KUBIS for at samle kræfterne om at give den bedst mulige service til de studerende og forskerne.
Thorkil Damsgaard Olsen, kommitteret for rektoratet med ansvar for biblioteker og studiemiljø, mener derfor også at det er rimeligt at KU har ydet et bidrag.
»KUB’s væsentligste opgave er at servicere de studerende på KU, vi får 260 nye pladser billigt, og så er det en god måde at markere starten på det nye KUBIS-samarbejde så det ikke bare bliver skåltaler og flotte ord,« siger han.
Ifølge Ingbritt Butina havde det sandsynligvis ikke været muligt at gennemføre projektet uden bidraget fra KU da myndighedskrav til ventilation, flugtveje og brandhæmmende maling gjorde projektet væsentligt dyrere end forventet.
clba@adm.ku.dk