Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

'68 var et opgør med det, studenteraktivisterne forlanger i dag

Søjler — Det er ikke uden ironi, når studerende fra Humaniora i dag påberåber sig ånden fra '68 i kampen for specialiserede uddannelser og imod fagsammenlægninger. 68'-bevægelsen handlede ikke mindst om at gøre op med specialiseringen, skriver studieleder.

Som studievært Lotte Folke Kaarsholm bemærkede helt rigtigt i DR2 Deadline 12. november, er der mindst tre elementer i konflikten på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

Besparelserne, det demokratiske universitet og spørgsmålet om de snævre eller brede uddannelser. Alle tre er jo vigtige og interessante temaer. Uheldigvis har diskussionen om det sidstnævnte, uddannelsernes format og ambitioner, stået alt for meget i skyggen af de andre to diskussioner.

Meget af ’68-bevægelsen handlede om at sikre, at universiteterne uddanner kritiske medborgere og ikke blot specialister.

Det blev tydeligt igen tirsdag den 12. november, hvor studerende Harald Toksværd var gæst i Deadline og meget elokvent påberåbte sig ånden af ’68 for at gå all in i kampen for meget snævre uddannelser og specialisering fra første semester. Virkelig? Måske er det værd at huske, at meget af ’68-bevægelsen handlede om at gøre universiteterne mere relevant for samfundet og ikke mindst om at sikre, at universiteterne uddanner kritiske medborgere og ikke blot specialister.

Der er en vedvarende præ-’68-ånd i nogle hjørner af de danske universiteter, som kommer til udtryk i en fastholden af meget søjleagtige uddannelser, som ser deres opgave i at reproducere bestemte professioner og mener, at den brede universitære horisont forstyrrer i denne opgave.

LÆS OGSÅ: Studenteraktivister kuppede årsfesten: Vores ’68 er nu i dag

Der er nogle stærke argumenter på begge sider i denne debat om faglige søjler vs. brede uddannelser – de stærkeste måske dér, hvor vi taler om brede uddannelser, knyttet til stærke fagmiljøer, som alligevel giver de studerende stor valgfrihed på tværs af universitetet.

Men lige meget hvor præcis vi står i den diskussion, kan man vel ikke undgå at bemærke den ironi, der ligger i, at studenterrepræsentanter i dag kalder på ånden af ’68 for at forsvare præcis den snævre faglighed, som post-’68-universiteter verden rundt prøvede at overskride.

Seneste