Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

8 råd til litteratursøgning under en pandemi

Informationsspecialister fra Københavns Universitetsbibliotek Rune Kurdahl og Ulrik Mads Hansen giver dig 8 gode råd til at komme i mål med informationssøgningen hjemmefra.

1

Log dig på soeg.kb.dk som KU-studerende eller -ansat. 95 procent af de artikler, du sandsynligvis skal bruge, ligger online og kan læses hjemmefra (de sidste 5 procent er især danske.) Så langt så godt. Vi har hundredtusindvis af e-bøger, du også kan læse hjemmefra.

2

Klik evt. på ‘Vis kun Elektroniske materialer’ i menuen til højre på soeg.kb.dk – så får du præsenteret onlinemateriale, og papirbøger bliver sorteret fra.

3

Søg på Google Scholar efter artikel-alternativer til bøger. Log på soeg.kb.dk og søg efter Google Scholar (som om det var en bog). Når du går på Scholar ad den vej, filtrerer Scholar gennem soeg.kb.dk, så du kan se, hvad vi har direkte tilgængeligt. Scholar er superb til artikelsøgning.

4

Prøv Google. Søg efter bogens korte titel plus forfatterefternavn plus PDF og se, om bogen ligger åbent på nettet et sted? For eksempel ‘garbage can model cohen ”pdf”’ – gåseøjnene tvinger Google til at tage PDF med. Vær obs på, om materialet er lovligt tilgængeligt, naturligvis.

5

Se om du kan låne bogen af dine medstuderende. Kast snøren ud på dit fags Facebookfora og kryds fingre.

6

Du kan købe de vigtigste bøger. Vores venner i Academic Books ligger lige for.

7

Så til den gode nyhed. Den korte version er, det bliver muligt at bestille PDF’er af scannede papirbøger og -artikler. Den lange er, at tilbuddet er målrettet humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi, hvor behov for fysiske materialer er allerstørst. Man kan bestille bidder, kapitler, pga. copyrightregler. For at gennemføre tilbuddet har vi forhandlingsdriblet mellem statens nedlukningskrav, copyrightregler m.m. og fået tilladelse til at arbejde i 12 af Det Kgl. Biblioteks 31 lokationer plus bygget et system op fra scratch. Så det har været sværere at gennemføre end som så, men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lette pandemibegrænsningerne for studerende og forskere.

8

Er du midt i en opgave, med uret tikkende, og du ikke kan nå at skaffe al den litteratur, du havde drømt om? Så vend det med din underviser eller vejleder og adressér situationen eksplicit i litteraturafsnittet/metoden.

Har du spørgsmål, for eksempel til din lånerkonto, skal du kontakte Spørg Biblioteket. Har du faglige spørgsmål, kan du også finde og kontakte din lokale fagspecialist på bibliotekets fagsider.

Følg med i universitetsbibliotekets kursuskalender. Vi har omstillet os til nye tider og lægger løbende nye onlinekurser ud.

Vi glæder os til at se dig live igen!

Seneste