Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

9 gode podcasts fra dit universitet

En masse forskere fra Københavns Universitet har givet sig i kast med at formidle deres viden i appetitlige podcasts. Så hvis du vil kunne diske op med fun facts om gråhajen eller citere Churchill til dit næste Zoom-møde, bør du læse med her.

Det er fjerde uge i corona-nedlukningen, og mens du læser det her, ligger du måske på din daybed, mens surdejen bobler i køkkenet, og du er ved at udvikle lettere klaustrofobiske fornemmelser af at være spærret inde i dit hjem på dag nummer hvem-tæller-mere. Hvad med at snuppe en gåtur med en podcast i ørene, der kan lede tankerne hen på noget andet end pandemien, og som endda gør dig lidt klogere?

Her får du et overblik over de forskellige podcasts, der er produceret med hjælp fra forskere på universitetet.

1

Til dig der elsker at nørde videnskabelige fænomener

Den nyeste podcast fra Københavns Universitet, Tankelyn, stiller de skarpeste hjerner over for verdens største udfordringer, ifølge universitetets hjemmeside. Serien er produceret af universitetet og journalisterne Mikkel Andreas Beck og David Pepe Birch og består af 12 afsnit, hvor de første seks blive udgivet i foråret, og resten kommer på den anden side af sommerferien (indtil videre er der udgivet tre episoder).

Debutafsnittet Verdeners skabelse, undergang og genopståelse gengiver med et dystopisk lydtapet, hvordan en asteroide på størrelse med øen Anholt og med samme kraft som 8.000 Hiroshima-atombomber, fik de herskende væsner, dinosaurerne, ned med nakken.

Bagefter inviteres vi ind på Niels Bohrs kontor til en snak med Troels Petersen, lektor i eksperimentel subatomar fysik, hvor vi får vendt universets hemmeligheder.

Senere bliver emner som nationalstaten og udviklingen af sproget vendt. Det er en podcast til dig, som har videbegæret i behold og gerne vil udfordre hjernen lidt med andet end binge watching af Netflix-serier.

Hør podcasten her.

2

Til dig der godt kan lide, når det bliver lidt makabert

Statens Naturhistoriske Museum har i samarbejde med Hz&Tone skabt podcasten Dissektion, hvor vi får lov til at komme med ind på dissektionsstuen. Kuratorer fra museet skærer for, og Anne Tavlov og Mikkel Bøgeskov agerer værter. Man kan høre, hvordan skalpellen perforerer dyrehuden ledsaget af en kommentar om, at det mest af alt lyder som barbering af skægstubbe. Eiw.

Det er, blandt andre, gråhajen, svanen og – som en julespecial – grisen, der kommer på bordet og bliver vendt og drejet i både biologiske og historiske kontekster. Podcasten er bedst egnet, når du er i dit usentimentale hjørne og gerne vil kunne diske op med fun facts om gråhajen til næste skype-sammenkomst.

Hør podcasten her.

3

Til dig som gerne vil være turist med god samvittighed

Måske går der længe, før du kan nyde en ferie mod varmere himmelstrøg, men derfor kan du godt foreberede dig på, hvordan du efterlader et positivt og grønt aftryk, når du engang skal af sted.

Podcasten Paradis under pres er produceret af Center for global sundhed og Centre for Online and Blended Learning, og i samarbejde med DR Undervisning, Danmarks Rejsebureau Forening og gymnasierne, Gefion og Niels Brock, belyser de nogle af de problemer, som Zanzibars økonomi, produktion og arbejdsmarked må lide under på grund af tursimens tag i landet.

I selskab med antropolog Emil Morell, som er ansat på Center for global sundhed, møder vi forskellige talsmænd for bæredygtige koncepter i Zanzibar – blandt andre en kvinde, der skaber møbler af sodavandslåg. Vil du blive lidt klogere på uligheden ved badeferie-turisme og selv have en lidt bedre smag i munden, næste gang du skal vælge hotel? Så giv den et lyt.

Hør podcasten her.

4

Til dig der har næsen langt nede i historiebøgerne (og elsker en god selvbiografi)

Bliver du grebet af ærefrygt, når du hører navne som Charles de Gaulle, Winston Churchill eller The Iron Lady, Margaret Thatcher? Så tag med i den biografiske og historiebaserede fortælling om vesteuropæiske statsledere i podcasten med det sexede navn Europæiske statsledere efter 1945 (franske i sæson 1, engelske i sæson 2).

Den er produceret af Institut for statskundskab med professor i Peter Nedergaard som vært. I hvert afsnit får han besøg af en gæst med en særlig fascination af den udvalgte leders liv og virke. Hvis du er tosset med historiebøger og selvbiografier, så tune ind med det samme.

Hør podcasten her.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

5

Til dig der elsker at have samfundskritiske diskussioner til rødvinsaftenerne

Hvordan skal vi håndtere diskrimination på arbejdsmarkedet, det amerikanske midtvejsvalg eller klimakrisen? Det diskuterer forskere fra Statskundskab i podcasten Eftertanker, som er produceret af Institut for statskundskab.

Det her er podcasten til dig, der gerne vil have et overblik over, eller bare interesserer dig for, forskellige politiske problemer og strømninger. Hør den, så du kan snakke med næste gang, du bliver placeret ved en politisk engageret sidemakker til middagsselskabet (eller Zoom-mødet).

Hør podcasten her.

6

Til dig der lever bæredygtigt – eller gerne vil lære at gøre det

»Jorden kalder, og der er brug for, at vi svarer.« Sådan lyder intro-speaken til klimapodcasten Jorden kalder, som er produceret af Hz&Tone, Statens Naturhistoriske Museum og universitetets Sustainability Science Center.

I små lydbidder på fire til seks minutter, kommer (blandt andre) universitetets professorer og lektorer med deres bud på de største klimaudfordringer, og de har også bud på, hvordan den enkelte kan gøre en forskel i det grønne regnskab.

Det er en god lydpille at sluge, hvis din klimaangst er ved at toppe, og du har brug for at se løsninger i stedet for problemer. Emner, der bliver vendt, er blandt andet, hvordan dine kostvaner, rejseplaner og dit tøjforbrug kan blive mere klimavenligt, så du kan bidrage til skabelsen af en grønnere og lysere fremtid.

Hør podcasten her.

7

Til dig der er studerende med børn (eller regner med at blive det)

Skal du snart være forælder (eller gyser du ved tanken)? Så bliv lidt klogere på, hvordan børns opdragelse bliver formet af psykologiske, sociale og økonomiske faktorer i podcasten Hvad vi egentlig ved om børns trivsel, som er produceret af universitetets samfundsvidenskabelige fakultet.

Her vil forskere fra fakultetet både diskutere spørgsmål i den lette afdeling – som iPhone-glanende teenagere – til dem af den tungere kaliber – fødselsdepressioner og deling af (især unges) intime billeder på nettet.

Hør podcasten her.

8

Til dig der sidder og dagdrømmer om hverdagens små mysterier

Kan likes på Facebook betragtes som en form for valuta? Hvordan former vores dialekt vores selvforståelse? Er Shakespeare stadig relevant læsning i dag?

De spørgsmål og mange flere bliver diskuteret af forskellige forskere fra humaniora i podcasten Perspektiv, som er et samarbejde mellem TV 2 Lorry og Det humanistiske fakultet, og som vender små som store problemstillinger, vi støder på i hverdagslivet.

I hvert afsnit bliver humanistiske forskere parret og sat i dialog, hvor forskellige dagligdagselementer bliver vendt og drejet.

Hør podcasten her.

9

Til dig der ikke har fået nok af informationsstrømmen om coronavirussen

Lektor i økonomi Søren Hove Ravn forklarer, hvordan coronapandemien kan være et skridt i retning af en ny finanskrise i en podcastepisode til Altinget med titlen Corona har skubbet os ud på kanten til en ny finanskrise.

Hør podcasten her.

Seneste