Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UDDANNELSE – Ny låneform skal finansiere de studerendes udgifter til at læse i udlandet. Studenterrådet kalder dem for brugerbetaling. Uddannelsesministeriet kalder låneformen for udlandsstudielån, og studerende kan søge dem fra den 1. november 2013.
Drømmer du om at studere på et af de bedste universiteter i verden som Yale, Oxford eller Columbia University, er prisen i form af en høj studieafgift ofte en uoverstigelig hindring.
Folketinget forsøger nu at løse problemet med at skaffe pengene ved at indføre en ny låneform, udlandsstudielån, som det har været mulig at søge siden 1. november 2013.
Man kan søge om lånet til at betale for studieafgiften enten i forbindelse med et studieophold eller et helt uddannelsesforløb på et udenlandsk universitet.
De danske studerende har siden 2008 kunnet tage et beløb svarende til taxametret for deres uddannelse med til udlandet i form af et udlandsstipendium.
Taxametret er cirka 50.000 kroner på humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser per år og cirka 100.000 kroner på de tekniske samt på de natur- og læge-videnskabelige uddannelser.
Problemet er, at dette beløb langt fra altid er nok til at dække hele studieafgiften.
Lånet skal altså gå til at dække forskellen mellem udlandsstipendiet og studieafgiften, det vil sige prisen for at læse på det udenlandske universitet.
I 2011 fik 2.125 studerende udbetalt 54 millioner kroner som udlandsstipendium, mens deres samlede studieafgifter beløb sig til 105 millioner kroner. De udlandsstuderende måtte altså selv punge ud med 51 millioner kroner.
Studenterrådets formand, Mie Sofie Andersen, mener, at der er brug for ordningen, fordi den kan få flere af sted og give dem et internationalt perspektiv på deres uddannelse.
Alligevel er hun skeptisk.
»Det er et kæmpe problem, hvis konsekvensen bliver, at endnu flere end i dag skal betale for deres uddannelse og må gældsætte sig. Det er brugerbetaling, der sniger sig ind af bagdøren, og det er vi meget imod. Vi er heller ikke overbeviste om, at det vil virke. I forvejen er det kun dem med en stærk økonomisk baggrund, der er villige til at optage lån til deres uddannelse,« siger hun.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Uddannelse skriver på dets hjemmeside, at det er uddannelsesminister Morten Østergaards (R) hensigt med lånene at give de studerende de bedste muligheder for at gå efter internationale erfaringer.
Regeringen har også et mål om, at mindst halvdelen af alle studerende tager på et udlandsophold i løbet af deres uddannelse, og samtlige Folketingets partier har stemt for loven om udlandsstudielån.
anfj@adm.ku.dk