Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

KU’s klimamål vakler: Stigende flyrejser truer grønne ambitioner

Bæredygtighed — Selvom Københavns Universitet har forpligtet sig til at halvere det samlede klimaaftryk i 2030, viser nye data, at udviklingen langtfra går som planlagt. 22 ud af 58 enheder er slet ikke på sporet af deres mål for at sænke drivhusgasser fra flyrejser.

Klimabelastningen fra flyrejser på Københavns Universitet stiger for tredje år i træk.

Det viser nye data, der er udarbejdet som led i KU’s ønske om et mere bæredygtigt universitet.

I 2024 udledte universitetets ansatte i gennemsnit 1,21 ton drivhusgasser per årsværk i forbindelse med flyrejser, hvilket er en stigning på 11 procent sammenlignet med året før.

Selvom udledningen stadig ligger under niveauet i 2018, som er baselineåret, KU måler sin fremgang op imod, vækker tendensen bekymring, lyder det fra ledelsen på KUnet.

Udviklingen betyder formentlig også, at rejseområdet ikke kan bidrage til at nå den samlede målsætning om at halvere klimaftrykket per årsværk inden 2030.

Ikke på sporet

Tallene afslører, at 22 af KU’s 58 enheder slet ikke er på vej mod deres 2030-mål. Kun 24 enheder er på sporet, mens 12 teknisk set følger deres målsætning, men har et stigende klimaaftryk, hvilket i sig selv kan indikere problemer i horisonten.

LÆS OGSÅ: Universiteternes klimaregnskaber ser sorte ud – KU er ingen undtagelse

For at imødegå udviklingen har KU’s ledelse sendt de nye data ud til samtlige ledere, så de lokalt kan følge op på deres enheders flyvaner og diskutere mulige indsatser.

Som det ses i de to nedenstående grafer, er det især de lange flyrejser, som er problematiske. De udgør kun en mindre del af det samlede antal rejser, men står for over halvdelen af KU’s samlede drivhusgasudledning fra flytransport.

En ny ting i dette års undersøgelse er, at ledere nu også kan få adgang til data på individniveau. Det skal ifølge dekan Jacob Graff Nielsen fra Det Juridiske Fakultet – som er strategisponsor for KU’s bæredygtighedsindsats – bruges til en åben dialog med medarbejderne om deres rejsebehov og mulige alternativer.

»Det er vigtigt, at vi ikke udskammer hinanden, og derfor skal lederne også håndtere dataene med omhu,« understreger han.

»Men jeg opfordrer til, at vi alle holder os åbne for at snakke om det og lade os inspirere af de enheder og medarbejdere, der er lykkedes med at skære ned på flyrejserne,« siger Jacob Graff Nielsen i meddelelsen på KUnet.

Seneste