Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Udland
Trumps USA — På Columbia University kigger studerende sig over skulderen, når de færdes på campus, og på University of California frarådes studerende at forlade landet under deres studieophold. To danske studerende fortæller om at være i USA lige nu.
Stemningen er anspændt på de amerikanske universiteter efter talrige meldinger om internationale studerende, der fra den ene dag til den anden har fået sløjfet deres visum.
Det fortæller Claudia Steenhard, som er tidligere antropologistuderende på KU, og som nu læser en master i journalistik på Columbia University i New York.
Her har særligt to sager om udvisning af internationale studerende fået medieopmærksomhed verden over.
Den ene er tidligere studerende og propalæstinensiske aktivist Mahmoud Khalil, der var talsmand og forhandler for de studerende under teltlejren på Columbia University sidste år, og som i marts blev anholdt og fik inddraget sit greencard.
Lige nu får studenteraviserne dagligt henvendelser fra studerende, der vil have fjernet deres bylines fra artikler eller debatindlæg, der har med propalæstinensisk aktivisme at gøre
Claudia Steenhard, studerende, Columbia University
Den anden er en indisk ph.d.-studerende, Ranjani Srinivasan, som i marts fik frataget sit visum, da hun blev beskyldt for at have deltaget i aktiviteter, der støttede Hamas.
»Den seneste melding fra universitetet er, at yderligere fire internationale studerende har fået frataget deres visum. Det skaber ekstrem usikkerhed. Der er rigtig mange, der nu går og kigger sig over skulderen af frygt for, at der pludselig dukker en civilklædt
Det er navnlig studerende, som tidligere har deltaget i propalæstinensiske demonstrationer, der føler sig udsat, og flere har da også slettet opslag, hvor de ytrer sig om emnet på deres sociale medier, fortæller hun.
»Lige nu får studenteraviserne dagligt henvendelser fra studerende, der vil have fjernet deres bylines fra artikler eller debatindlæg, der har med propalæstinensisk aktivisme at gøre,« siger den danske studerende.
Selvom Claudia Steenhard ikke i udgangspunktet ser sig selv, som en af de studerende, der kan være i fare for pludselig udsmidning, mærker hun alligevel konsekvenserne af den nye Trump-administrations politik mod universiteterne og de akademiske miljøer på egen krop.
Claudia Steenhard er nemlig afsted gennem Fulbright-programmet, et af verdens mest prestigefyldte stipendieprogrammer for akademisk udveksling. Men i februar fik programmet midlertidigt indefrosset sin føderale støtte, og det påvirker hendes muligheder for at forlænge sit visum.
»Det har hele tiden været planen, at jeg ville blive i USA og arbejde som journalist, når jeg er færdig på Columbia til maj. Og jeg var blevet lovet, at jeg kunne få forlænget mit visum, men lige nu er det oppe i luften,« siger hun.
De studerende bindes sammen af den undertrykkelse og fratagelse af rettigheder, vi nu oplever, og forunderligt nok betyder det, at man får mere lyst til at blive
Claudia Steenhard, studerende, Columbia University
Når Fulbright-studerende er færdige med deres studieophold, indtræder der i udgangspunktet et krav om, at de skal rejse tilbage til deres hjemland mindst to år, før de kan få et nyt, forlænget visum. Men Fulbright-programmet kan sponsorere en forlængelse af den studerendes visum svarende til uddannelsens længde – og det var, hvad Claudia Steenhard var blevet lovet.
Det sponsorat er for nyligt røget, men slutningen er stadig »open-ended,« siger Claudia Steenhard, der i øjeblikket undersøger andre muligheder for at få forlænget sit visum.
Selvom stemningen på campus lige nu er præget af usikkerhed og vrede over de nye politikker, ville Claudia Steenhard dog ikke fravælge sit ophold i USA.
»Som journalist er der en dobbelthed i at være her lige nu. Det et kæmpestort øjeblik at være en del af. De studerende bindes sammen af den undertrykkelse og fratagelse af rettigheder, vi nu oplever, og forunderligt nok betyder det, at man får mere lyst til at blive,« siger hun og fortsætter:
»Det er selvmodsigende, for vi står i et land, der prøver at skubbe os ud, og hvor størstedelen af befolkningen har stemt på en præsident, som kører en ret intens kampagne imod universiteter og den akademiske elite. Alligevel føles det som en nødvendighed at blive.«
Modsat mange andre udenlandske studerende, er Claudia Steenhard heller ikke i udgangspunktet bange for at udtale sig til medierne om situationen.
»Jeg er en hvid, europæisk journalist, der ikke har dækket eller skrevet om propalæstinensiske demonstrationer direkte, og derfor tænker jeg, at jeg bør være blandt dem, der siger noget.«
Tilde Marie Rastorp Reinhardt læser geografi og geoinformatik på KU, og siden begyndelsen af januar har hun været på udveksling på University of California i San Diego.
Hun bor sammen med tre amerikanske roomies og har sin daglige gang på universitetet og i byen omkring campus.
»Det er ret specielt at være her lige nu. Det føles lidt som modsætningernes land, for på den ene side er politik en virkelig integreret del af folks identitet, og på den anden side er der ikke rigtig tradition for at snakke om det – det er i hvert fald min oplevelse,« siger Tilde Marie Rastorp Reinhardt.
University of California har dog ad et par omgange sendt beskeder ud til studerende om, hvordan de skal forholde sig i den nuværende politiske situation.
»Sidste uge fik vi at vide, at der er fem studerende fra universitetet, der har fået sløjfet deres visum. Og så er vi blevet advaret om ikke at rejse ud af landet, mens vi studerer, fordi ledelsen ikke kan garantere, at vi kan komme ind igen,« siger Tilde Marie Rastorp Reinhardt. Hun tilføjer:
»Universitetet siger, at de ikke kender den præcise årsag til, hvorfor de studerende fik sløjfet deres visum. Men der bliver selvfølgelig spekuleret i, om det er fordi de har været involveret i propalæstinensiske demonstrationer.«
LÆS OGSÅ: Rektor til ansatte: Tænk over, hvilken computer du tager med til USA
Tilde Marie Rastorp Reinhardt er ikke som sådan utryg ved situationen, men hun er blevet ekstra opmærksom på, hvad hun siger offentligt, og hvad hun poster på sociale medier.
Nogle gange har jeg lige tænkt, at jeg skulle have valgt et europæisk universitet i stedet, for jeg er ikke glad for, at jeg lægger mine penge herovre lige nu
Tilde Marie Rastorp Reinhardt, studerende, University of California
»Jeg er helt stoppet med at poste politisk indhold. Og da jeg var ude at spise med mine roomies på en fastfoodrestaurant for nylig, sagde jeg et eller andet negativt om Trump-administrationen og fik at vide, at jeg måske lige skulle tænke over, hvad jeg sagde i offentligheden,« siger hun.
Tilde Marie Rastorp Reinhardt er også begyndt at have sit pas og visum på sig, når hun bevæger sig rundt på campus. På den måde kan hun altid redegøre for, hvem hun er, hvis hun bliver spurgt.
»Jeg har overhovedet ikke hørt noget fra KU om, hvordan jeg skal forholde mig til situationen, og det har jeg egentlig savnet. Jeg ville godt vide, om jeg er i en særlig farezone med det visum, jeg har og den slags,« siger hun.
Trods situationen synes Tilde Marie Rastorp Reinhardt dog stadig, at »det er fedt« at være på udveksling i USA. Hun havde egentlig planlagt at rejse lidt rundt, når hendes semester slutter senere på året, men det genovervejer hun nu.
»Nogle gange har jeg lige tænkt, at jeg skulle have valgt et europæisk universitet i stedet, for jeg er ikke glad for, at jeg lægger mine penge herovre lige nu. Det er også en lille del af grunden til, at jeg måske ikke vil rejse rundt alligevel, når mit semester er slut.«
Anne Bruun er leder for international uddannelse på KU. Hun oplyser, at der aktuelt er 45 KU-studerende, som er på udveksling i USA.
Hun fortæller også, at hun og de øvrige udvekslingsansvarlige på KU får de samme mails fra værtsuniversiteterne, som de studerende gør – for eksempel fra University of California.
LÆS OGSÅ: Rektors råd til USA-rejsende er utilstrækkelige
»De amerikanske universiteter har en lidt anden tilgang til sikkerhed og kommunikation, end vi er vant til i Danmark. De er meget forsigtige. Og det gælder sådan set i alle mulige sammenhænge,« siger Anne Bruun. Hun fortsætter:
Fra KU’s side følger vi med og vurderer løbende, om vi skal supplere beskederne fra samarbejdsuniversiteterne, eller om det omvendt ville puste til en angst hos de studerende
Anne Bruun, leder for international uddannelse, KU
»Det er for eksempel almindeligt, at amerikanske universiteter beder studerende registrere sig, hvis de rejser nogle dage til udlandet. Det handler både om kultur, deres forsikringssystem og deres ansvar for den enkelte studerende.«
Alligevel er det tydeligt, at de seneste meldinger fra amerikanske samarbejdsuniversiteter er koblet op på den nuværende politiske situation, siger Anne Bruun, som ikke undrer sig over, at universiteterne gør sig umage med at kommunikere om situationen til deres studerende.
»Fra KU’s side følger vi med og vurderer løbende, om vi skal supplere beskederne fra samarbejdsuniversiteterne, eller om det omvendt ville puste til en angst hos de studerende, som ikke vil være gavnlig.«
Indtil videre har KU ikke set det nødvendigt at kommunikere noget ud til de studerende, der opholder sig i USA.
»Der er omvendt heller ingen af de studerende, der har rakt ud til os. For mange af dem er den her situationen ikke noget, der har påvirket deres hverdag i USA synderligt,« siger Anne Bruun.
Generelt følger KU Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og skulle de ændre sig, vil KU tage bestik af den ændrerede situation og kommunikere direkte med de relevante studerende herom, siger Anne Bruun.
Indtil videre lyder KU’s opfordring til de studerende i USA:
»Vær almindeligt opmærksom på situationen – ligesom du ville være i alle mulige andre situationer andre steder i verden.«