Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
CEREMONI - Fredag den 30. januar blev grundstenen lagt til den 1,4 milliarder kroner dyre Niels Bohr Bygning på Nørre Campus. Med Grundstenen fulgte også et brev med kloge, formanende ord fra byggeriets navnefar.
Dagens gangbare mønt og et dokument med en fortegnelse over siddende regent og regering og byggeriets bygherre og arkitekt var ikke det eneste indhold af den tidskapsel, der blev støbt ind i det nye Niels Bohr-byggeris fundament.
Med i tidskapslen, der blev lagt i jorden ved grundstensnedlæggelsen fredag den 30. januar, var også en kopi af Niels Bohrs åbne brev til FN fra 1950, hvori atomfysikeren advarer om, at lærdommen om atomer kunne blive misbrugt.
Dokumentet blev tilføjet med forhåbning om, at kommende arbejde i bygningen udføres i Niels Bohrs ånd, lød det fra Science-dekan John Renner Hansen, der lagde grundstenen i jorden sammen med rektor Ralf Hemmingsen, Københavns overborgmester Frank Jensen og Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Åbenhed og samarbejde i forskning var Bohrs kæpheste.
Det tværinstitutionelle repræsentantskab var mødt frem, fordi det 52.000 kvadratmeter store Niels Bohr byggeri er en del af Copenhagen Science City, et samarbejde mellem stat, kommune og erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, her i blandt Københavns Universitets Nørre Campus, bosat i området omkring Jagtvej og Nørre Allé.
»Vi vil gerne skabe en Silicon Valley-agtig tilstand, hvor forskere, studerende og virksomheder samarbejder om at udvikle idéer,« siger Kristoffer Klebak, sekretariatsleder for Copenhagen Science City, med reference til dalen i San Francisco, der er kendt for at være et koncentrat af succesfuld it-business.
Målet er, at Copenhagen Science City skal skabe vækst og job i København og Danmark, og staten såvel som private fonde har investeret stort i området. Frem til 2018 åbner nybyggerier og infrastruktur for omkring 6 milliarder kroner. Det omfatter blandt andet Niels Bohr-byggeriet, Mærsk Bygningen og den nye busrute, ‘Den kvikke vej’, der sikrer grønt lys og ingen køer for dem, der tager bussen til bydelen.
»Samarbejdet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner betyder, at virksomhederne har dygtig arbejdskraft lige ved hånden. På universitetet er der masser af god forskning og gode idéer, der kan kommercialiseres, og for universitetet er det en kæmpe fordel at have adgang til virksomhedernes viden,« siger Kristoffer Klebak.
sofie.hansen@adm.ku.dk