Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
VANDALISERING – Kunstneren Bjørn Nørgaards store pladsudsmykning på 10x33 meter ved Københavns Universitet på Frederiksberg fik ikke en vellykket reparation i 2013. Den smuldrede allerede efter en vinter. Bjørn Nørgaard er ikke tilfreds.
En efterhånden årelang historie om mislykket vedligeholdelse af en pladsudsmykning på Det Bio- og Naturvidenskabelige Fakultet får nu tilføjet endnu et kapitel.
Et reparationsarbejde fra 2013 smuldrer bort, kun et år efter at det blev lavet.
Fakultetet modtog i 2008 pladsudsmykningen, der i sin oprindelige udgave blev udført i materialerne granit, kobber og stål. Det hedder ‘Biologisk mangfoldighed’, og kunstneren er Bjørn Nørgaard.
Selv om mange i forbindelse med indvielsen gav udtryk for, at værket var visuelt vellykket, har det haft en problematisk historie på KU. Problemet med udsmykningen var i første omgang, at dens overflade var meget glat og derfor i store dele af året måtte spærres af, til gene for blandt andre de studerende, som færdedes i bygningerne ud til pladsen.
Den lette afspærring forhindrede dog ikke, at tyve i 2011 stjal al kobberet, der illuderede værkets ‘dna-strenge’. Dermed var kunstværket ikke blot farligt at betræde men også delvis ødelagt.
Bjørn Nørgaard beklagede sig efter tyveriet offentligt over kunstværkets vandaliserede tilstand.
Fakultetet gik herefter med til at udføre en midlertidig, billig og tyverisikret reparation i 2013. I stedet for at lægge nyt kobber ned i pladsudsmykningen anvendtes en slags cement blandet op med farvede fyldmaterialer i grønne, grålige og rødlige toner, der efterlignede metallerne.
Desværre kunne de tyverisikrede materialer ikke klare deres første, danske vinter. De farvede cementflader revner og smuldrer bort og holdes lige nu på plads med gaffatape.
Det er endnu ikke lykkedes for Universitetsavisen engelsksprogede medie University Post at få en kommentar fra Campus Plan og Projekt på Det Bio- og Naturvidenskabelige Fakultet, om hvad der skal ske, når den næste vinter sætter ind.
Bjørn Nørgaard vil til gengæld gerne kommentere sagen.
Han betegner kunstværkets nuværende tilstand som ‘rædselsfuld’, og han er skuffet over, at reparationen fra 2013 ikke kunne klare en enkelt vinter. Alligevel er der lyspunkter:
»Reparationen i 2013 var faktisk et skridt fremad, fordi værkets tilstand efter tyveriet i 2011 var virkelig dårlig,« siger han.
Han er også optimistisk om et møde, han skal have med fakultetets ledelse cirka i midten af august.
Ifølge Bjørn Nørgaard lovede fakultetet nemlig, i forbindelse med reparationen i 2013, at gennemføre en endelig restaurering af værket senest i 2018.
anfj@adm.ku.dk