Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
2016-FOND -Størstedelen af pengene i ny fond øremærket til interne tværgående forsknings- og uddannelsessamarbejder på universitetet, ender hos topforskere, frygter medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer.
»For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod,« står der i Matthæusevangeliet i Det Nye Testamente.
Det betyder, at de, der har i forvejen, skal have mere, og det er netop hvad tre medlemmer af bestyrelsen for Københavns Universitet (KU) valgt af medarbejderne frygter kommer til at ske, når de næsten 500 millioner, som ledelsen vil bruge på tværgående forsknings- og uddannelsessamarbejde på KU, skal fordeles.
LÆS: Bestyrelsen vil bruge en halv milliard kroner
Udover at bygge bro mellem to fakulteter, bliver det nemlig et kriterium, at der er tale om forskning af høj kvalitet, sagde rektor Ralf Hemmingsen på bestyrelsesmødet den 7. juni.
Ansøgningerne skal derfor igennem en faglig bedømmelse, som det var tilfældet med de såkaldte stjerneprogrammer.
Leif Søndergaard, bestyrelsesmedlem valgt af det videnskabelige personale (VIP), mente, at det mistænkelig grad minder om Matthæusprincippet.
»Der mangler ikke penge til stjernerne, men til forskerne helt nede på gulvet. KU skal også understøtte, at en enkelt forsker, der sidder alene med en vild idé, får mulighed for at undersøge den,« sagde han.
Niels Kærgård, bestyrelsesmedlem valgt af VIP, tilføjede, at der også skal være midler til forskere, der sidder med et område, der ikke lige er oppe i tiden.
Udmeldingen fra rektor fik Joan Lykkeaa, bestyrelsesmedlem valgt af det teknisk-administrative personale, til at bede om at få de præcise kriterier for fordeling af pengene at se.
»Skal det forstås sådan, at stjerneforskerne, der allerede har i forvejen, nu skal have mere igen?« spurgte hun direkte henvendt til rektor.
Ralf Hemmingsen erklærede sig enig i, at der er en risiko for, at det bliver forskerne på tværs af Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet (SUND) og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE), der kommer til at løbe med størstedelen af pengene, da de har kapaciteten til hurtigt at skrue en god ansøgning sammen.
Han understregede, at det derfor er vigtigt, at forskerne nu får tid til at finde sammen om projekter på tværs af også andre fakulteter end de to store.
clba@adm.ku.dk