Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

I Aarhus var uni-valget en gyser – På KU er det afgjort på forhånd

Univalg 2017 — På Aarhus Universitet er begge de studerendes pladser i bestyrelsen på valg samtidig, mens det på Københavns Universitet kun er den ene plads på skift. Det gør det noget nært umuligt for andre lister end Studenterrådet at komme i nærheden af et mandat.

De studerendes valg til bestyrelsen på Aarhus Universitet udviklede sig til noget af en neglebider i år.

Blot 111 stemmer skilte Konservative Studerende fra at skrive historie og nappe den ene af de studerendes to pladser i universitetsbestyrelsen.

Til trods for det snævre nederlag var formanden Kim Risbjerg Madsen glad for resultatet, da de konservative studerende aldrig tidligere har været så tæt på at slå Studenterrådet.

»Jeg havde gået og tænkt, at vi kunne komme op og kysse mandatet, men jeg turde ikke sige det, fordi jeg var bange for, at folk ville tro, jeg var sindssyg,« udtalte han til Omnibus – Aarhus Universitets redaktionelt uafhængige medie.

Aggressiv valgkamp

Ifølge Marie Groth Andersen, journalist på Omnibus, er der flere grunde til, at det udviklede sig til en valggyser i Aarhus.

Sådan stemte de studerende på KU

2012

Frit Forum: 283

Konservative Studerende: 342

Studenterrådet: 4.529

2013

Frit Forum: 275

Konservative Studerende: 899

Studenterrådet: 6.396

2014

Frit Forum: 439

Konservative Studerende: 1.015

Studenterrådet: 4.632

2015

Frit Forum: 412

Konservative Studerende: 983

Studenterrådet: 6.723

2016

Frit Forum: 275

Konservative Studerende: 297

Studenterrådet: 5.397

En grund er, at Konservative Studenter førte en aggressiv valgkamp.

»De hang valgplakater i lygtepælene rundt om på campus, nærmest inden kandidaterne til kommunalvalget havde fået deres op,« siger hun.

At der er to bestyrelsespladser at kæmpe om giver også Studenterrådets modstandere en bedre chance for at vinde et mandat, siger Marie Groth Andersen, og så stillede Studenterrådet i Aarhus op på én liste i år.

Kritik af valgforbund

Tidligere har de ligesom Studenterrådet på KU stillet op på en lang række valglister, som Studenterrådet derefter indgik valgforbund med.

Hver liste svarer til fagrådene på hver uddannelse på universitetet, og eftersom Studenterrådet er en sammenslutning af fagråd, indgår de altså i forbund med sig selv.

Det betyder, at hvis en studerende stemmer på eksempelvis Historisk Fagråd, går stemmen til Studenterrådets spidskandidat.

Denne praksis blev kritiseret af den konservative spidskandidat i København Svend Erik Garbus ved valget i 2014.

Han kaldte det »forkert og lusket, fordi man på den måde udnytter, at de studerende er tilbøjelige til at stemme på en kandidat, de kender fra studiet.«

»De studerende ved ikke, hvem og hvad de reelt stemmer på. Det skal være den, der får flest stemmer, der vælges til bestyrelsen,« sagde Garbus.

Humrådet på KU har på Facebook forsvaret det med, at det er for »at vise, at når Studenterrådet ved KU stiller op, så er det ikke bare vores spidskandidat Rebecca Ingemann der stiller op, det er en samlet bevægelse, fra de enkelte fag og hele vejen op til universitetsledelsen!«

Rebecca Ingemann Madsen gør opmærksom på, at det er fagrådene og faglige foreninger, som har besluttet, at hun skal være spidskandidat.

Det sker på den årlige generalforsamling, hvor alle fagråd og faglige foreninger har stemmeret, efter hvor mange studerende de repræsenterer.

Ingen tæt på Studenterrådet

Ifølge Preben Liljendahl, valgsekretær på KU, er det universitetets bestyrelse, som har besluttet, at kun den ene af de studerendes to sæder skal være på valg hvert år.

Valgsekretæren kan i øvrigt konstatere, at hverken Frit Forum eller Konservative Studerende har været tæt på at slå Studenterrådet.

»Selv hvis der skulle vælges to, har de ikke været i nærheden af det andet mandat,« siger han.

Tættest på var de i 2014, hvor Studenterrådet fik 4.632 stemmer og Konservative Studerende fik 1.015.

Ville miste viden

Studenterrådets spidskandidat Rebecca Ingemann Madsen mener, at det giver god mening, at kun den ene plads er i spil hvert år.

Det sikrer kontinuiteten i bestyrelsesarbejdet, mener hun.

»Hvis begge bestyrelsesmedlemmer blev skiftet ud samtidig, ville vi gå glip af en bunke viden. Det er en kæmpe styrke, at det ene studentermedlem har været med i et år og kan lære den nye op og introducere vedkommende for resten af bestyrelsen,« siger hun.

Stem til KU-valget 2017

Stem her

Seneste