Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Arbejdsløs akademiker: Jeg har brug for et job, ikke mere uddannelse - Professor: Ingen gider forske i indvandrersundhed - Hver tredje får ret i klager over kommunen - For de virkelig matematiknørdede: Beviset for abc-formodningen vedrørende heltal og primtal.
Nyuddannet kandidat i statskundskab fra KU Jeanette Mayland Olsen langer ud efter politikerne i et indlæg på politiken.dk. Hun er træt af, at ‘folketingspolitikere og andre liberalister’ pålægger hende det fulde ansvar for hendes arbejdsløshed. Hun synes ikke, at uddannelse er en dårlig ide, men hun vil gerne dele den ‘hemmelighed’ med politikerne, at uddannelse i sig selv ikke giver et job i disse krisetider. Hun har gjort alt det, politikerne har ønsket af hende, inklusive at have gennemført sit studium på 5,5 år med relevant praktik og alt muligt andet, med det formål at få et job bagefter, og det har ikke virket. Jeanette Mayland Olsen skriver, at hun ikke er snobbet, men at politikerne for en gangs skyld skulle anerkende, at Danmark mangler arbejdspladser, så de i stedet kunne begynde at debattere, hvordan vi skaber job.
Forskere har længe vidst, at flygtninge og indvandrere oftere får for eksempel sukkersyge, hjertekarsygdomme og ender i tvangsindgreb på psykiatriske afdelinger, skriver berlingske.dk. Men ifølge Allan Krasnik, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskaben ved KU, har der været en tendens til, at man ikke har haft flygtninge og indvandrere med i forskningsprojekter om befolkningens sundhed, ligesom de heller ikke har været med i de forebyggelsesinitiativer, man har lavet. Allan Krasnik er nu, sammen med andre forskere, gået i gang med at undersøge, hvordan man bedst kan forebygge, at flygtninge i særlig høj grad får livsstilssygdomme, psykiske diagnoser, overvægtige børn og graviditetsproblemer.
Kirsten Ketcher, professor i socialret ved KU, mener, at det er et faresignal, når 29 procent af alle afgørelser truffet af Det Sociale Nævn om beslutninger truffet af en borgers kommune, bliver sendt tilbage til kommunen med besked om at træffe en ny afgørelse, skriver Berlingske. ‘Det bringer den enkelte borgers rettigheder i fare og er et tegn på, at nogle kommuner tænker: går den så går den’, siger Kirsten Ketcher. Hun bakkes op af lektor i socialret John Klausen ved Aalborg Universitet, der finder det ‘dybt problematisk’, at andelen af omgjorte sager helt oppe på 36 procent ved Statsforvaltningen i Nordjylland.
Flere medier har i løbet af de sidste par dage skrevet om en anerkendt japansk matematiker, der hævder at have fundet et bevis for den såkaldte abc-formodning, der står i relation til Fermats sidste sætning, men de fleste mediers beskrivelser af sagen kan måske betegnes som for kortfattet, uklar og for vævende. Ingeniøren.dk har til gengæld en relativt lang artikel om sagen, der måske kan være interessant læsning for de lidt mere matematiknørdede. Dog kan artiklen alligevel kun give en relativt kortfattet forklaring, fordi hele beviset fylder 500 sider, og formentlig er der ingen andre matematikere end den japanske, der endnu forstår det fuldt ud, så det vil tage lang tid endnu at finde ud af, om der kan skjule sig fejl i det nye bevis.