Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Akademikeren i Thy

STAUNING-SPIRE - Den 25-årige studerende Simon Kollerup pendler frem og tilbage mellem specialeskrivning i København og rollen som socialdemokratisk folketingskandidat på sin hjemstavn.

Simon Kollerup stiller op som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Thy, men hans politiske karriere startede allerede i folkeskolen og er fortsat op igennem studietiden på Københavns Universitet.

»Jeg er født og opvokset i en meget socialdemokratisk familie og er blevet opdraget til at tage ansvar hjemmefra, så det har været meget naturligt for mig, at jeg også gjorde det i skolen,« fortæller Simon Kollerup, der allerede som 14-årig meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Arbejderkamp på universitetet

På Københavns Universitet blev han hurtigt studenterpolitisk aktiv i Frit Forum, der er Socialdemokratiets studenteroverbygning på ungdomsorganisationen, og blev senere formand for organisationen.

Han kommer selv ud af en familie uden nogen form for akademisk baggrund, og syntes i starten, at det var svært at gå på universitetet. Så det, der drev ham ind i studenterpolitik, var en kamp for, at også arbejdernes børn skal have mulighed for at gå på universitetet, fortæller han.

»Det synes jeg, der er for mange barrierer for i dag, og det er den kamp, jeg har ført i studenterpolitik,« siger Simon Kollerup, som ikke er i tvivl om, at tiden som formand for Frit Forum har rustet ham til en politisk karriere i Folketinget.

»Det har haft stor indflydelse på min beslutning om at stille op til Folketinget. De mange spændende samfundsdebatter, som Frit Forum holder, og det stærke fællesskab Frit Forum skaber, har givet mig et stærkt udgangspunkt for at gå ind i politik, som jeg har gjort nu.«

LÆS MERE: Portræt af Enhedslistens folketingsspire Pernille Skipper

Afløser garvet stemmesluger

Men det er egentlig en sørgelig historie, der ligger til grund for at Simon blev valgt som folketingskandidat på sin egn.

En dag i november sidste år faldt socialdemokraten Egon Pleidrup Poulsen over bord fra sin båd ud for Hanstholm og druknede. Året før var den tidligere borgmester ellers blevet valgt som Socialdemokratiets folketingskandidat i Thy og Mors.

Der skulle straks findes en ny kandidat for at komme statsminister Lars Løkke i forkøbet, hvis han pludselig skulle finde på at udskrive folketingsvalg. Og valget faldt ved en urafstemning på kun 25-årige Simon Kollerup, som nu afløser den gamle, garvede politiker og populære stemmesluger i området.

Følte du dig ikke for ung til at løfte den opgave?

»Jeg tænkte selvfølgelig over, om det var for tidligt. Men med det felt, der tegnede sig, kunne jeg se, at hvis jeg ventede, ville der måske ikke blive en plads ledig i den egn, hvor jeg er født og opvokset, før om 15-20 år. Og så vurderede jeg, at jeg følte mig klar til at løfte opgaven.«

LÆS MERE: Portræt af den konservative folketingsspire Rune Kristensen

Rødderne i den jyske muld

Simon mener bestemt, at det som nyudklækket politiker er en fordel at komme fra Statskundskab, en uddannelse han valgte i sin tid, »fordi det lidt er politikeruddannelsen«. Men nu gælder det verden udenfor universitetets til tider tykke mure:

»Det har givet mig nogle gode redskaber at være statskundskabsstuderende, som jeg kan bruge i politik, men jeg har også indset, at der er en verden udenfor. Og det er måske i virkeligheden den verden, jeg skal repræsentere, mere end det er min universitetsverden,« siger Simon, der nu ti år efter, han meldte sig ind i Socialdemokratiet, er klar til at flytte tilbage til det sted, hvor det hele startede.

»En folketingsmand skal bo i sin kreds,« som der står i hans valgbrochure.

Røde roser og fagforeningsmænd

Men helt færdig med studielivet og København er Simon ikke endnu, specialet mangler nemlig, før han kan kalde sig cand.scient.pol.

Derfor pendler han frem og tilbage med fly mellem hovedstaden og det nordjyske flere gange om ugen og zapper frem og tilbage mellem rollen som politikeren, der deler røde roser ud og holder møder med fagforeningsmænd, og så den specialeskrivende studerende.

Han skulle egentlig have været færdig med specialet i sommer, men er klar til valgkampen.

»Vi undersøger effekten af den personliggjorte politiske kampagne i Danmark, dør-til-dør-kampagnen, så vi har brug for et folketingsvalg, før vi har alle vores data og dermed kan skrive specialet færdig.«

Seneste