Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Aktivi-hvad-for-et-krav?

DEBAT - Det er igen blevet tid til at tale om fremdrift. Vi kan endeligt få afskaffet den gamle rigide tvangstilmelding. Til gengæld er nye regler i spil, skriver debattøren.

Fremdriftsreformen har efterhånden eksisteret længere, end mange af os har været på universitetet. Den har været diskuteret vidt og bredt, både i KU’s auditorier og kantiner og hen over sofabordene i mange danske hjem.

Da vi begyndte på diskussionen, gik der et gys igennem de fleste studerende, når fremdriftsreformen blev nævnt. Nu er der måske en del, der gaber lidt.

I starten snakkede vi om tvangstilmelding og orlovsregler. Det gør vi sådan set stadigvæk. Men vi taler også om aktivitetskrav. Hvad er forskellen? Hvad er bedst eller måske snarere mindst ringe? Hvad betyder de for min hverdag?

Tvangstilmeldingen er den regel, der betyder, at hvert semester skal du tilmelde dig fag svarende til 30 ECTS. »Okay, og hvad så?« tænker mange sikkert, især hvis man aldrig har kendt til andet. 30 ECTS er fuld studieaktivitet, hvilket vil sige, at det er lige så mange point, som dem der har sat uddannelsen sammen, har forestillet sig, man kunne tage på et semester.

Men i reglen er der lige et par små detaljer. Det skal være 30 nye ECTS, så hvis du har været tilmeldt før, men dumpede, så skal du tilmelde dig nye fag, som du skal bestå ved siden af, at du prøver at læse dit gamle pensum op. Og du må ikke melde dig fra fag. Så hvis du ikke består 30 ECTS hvert semester, skubber du en større og større pukkel foran sig. Det er for øvrigt også den regel, der betyder, at eftertilmeldingen blev afskaffet, så det ikke er muligt at skifte fag i løbet af semesteret.

Den regel vil vi gerne af med. Men hvad får vi så i stedet for?

Vi behøver sådan set ikke at få noget i stedet for. Men ledelsen er nok så tilpas bange for, at vi studerende er dovne og ikke bliver hurtigt nok færdige, at de vil indføre en af de andre regler, som politikerne giver dem mulighed for. KU kan nemlig miste penge, hvis ikke vi studerende bliver hurtigere. Hvis vi studerende derimod bare bliver dummere eller falder fra, så er det okay. Sådan er fremdriftsreformens logik.

Den regel, ledelsen formentlig gerne vil indføre, er det, der hedder aktivitetskrav. Det betyder, at universitetet efter hvert år tæller, om du har bestået nok ECTS. Og hvis ikke du har det, kan de smide dig ud. Den helt væsentlige forskel er, at universitetet nu får lov til at regne bagud, i stedet for fremad, og det gør reglen meget mindre rigid.

Aktivitetskravet kan maksimalt være 45 ECTS hvert år.

Så tænker du måske igen: »Okay, så må vi vel være tilfredse?« Ja, det er en kæmpe sejr for alle studerende, at tvangstilmelding bliver afskaffet. Og det er nok ikke så langt ude at forestille sig, at den gennemsnitlige studerende består 45 ECTS hvert år (det svarer til at tage en almindelig kandidat på seks og et halvt år, hvis man har samme hastighed gennem hele uddannelsen).

Problemet er, at reglen ikke handler om den gennemsnitlige studerende. Den handler om alle studerende. Uanset hvad, så skal du bestå 45 ECTS. Så prøv lige at afgøre med dig selv, om du er sikker på, at du aldrig kommer til at dumpe mere end 15 ECTS på et år?

Jeg er helt sikker på, at jeg ville være kommet i problemer. Sidste vinter dumpede jeg nemlig et fag på 20 ECTS. Med et aktivitetskrav på 45 ECTS ville jeg have været ilde stedt. Men jeg prøvede igen og bestod, fordi jeg ikke var nødt til at tage et nyt semester oven i.

Når jeg kigger ned over mit resultatark, er der fire eksamener, som på den måde alene ville have bragt mig i karambolage med et aktivitetskrav på 45 ECTS. Så det er med at have is i maven. Og glem alt om at tage et hvil for de sidste 15 ECTS, det kan du slet ikke tillade dig at risikere.

Derfor synes jeg, at et aktivitetskrav på 45 ECTS er for meget. Ikke fordi det er umuligt at bestå 45 ECTS på et år, men fordi det ikke altid er muligt. Man skal have en chance for at blive færdig med sit studie alligevel, synes jeg.

Og derfor er der grund til igen at spidse ørene, når fremdriftsreformen nu kommer på dagsordenen igen. Selv om du tror, du har hørt det hele. Man kan vel kalde det en form for rettidig omhu: Vi studerende bliver nødt til at gøre os umage nu, hvis vi ikke vil have rigtigt travlt senere.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste