Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Akvarium til verden

Øresundsakvariet i Helsingør er en unik blanding af forskningslaboratorium og folkelig forlystelse

Danmarks største rødspætte er lige flyttet ind. Det samme er flere hundrede børn, forældre og bedsteforældre der piller ved eremitkrebs, klapper søstjerner og fisker krabber i de lave rørebassiner i forhallen. Det er fredag formiddag i efterårsferien på Øresundsakvariet i Helsingør.

Inde bag akvarierne ligger Marinbiologisk Laboratorium. Her kan fiskene i de ældste akvarier i udstillingsarealet kigge forskere og studerende dybt i øjnene.

Et par jomfruhummere er i karantæne i en stor hvid plasticbeholder. En flok tobis bliver videoovervåget for at se hvordan de reagerer på iltsvind. I et andet hjørne producerer laboratoriet vandloppeæg.

Men resultaterne fra laboratoriet kommer også ud på plancher til publikum i akvariet. Ligesom elever og lærere fra gymnasier og skoler flittigt trækker i rækken af våddragter bag laboratoriet.

På den måde fungerer Øresundsakvariet som laboratoriets vindue ud til verden og verdens blik ind på videnskaben, forklarer akvariechef og marinbiolog, Jens P. Jeppesen.

»Professor i biologi Gunnar Thomsen var vældig fremsynet da han i 1970’erne oprettede et offentligt akvarium i forbindelse med Marinbiologisk
Laboratorium. Akvariet er en unik måde at formidle forskning på,« forklarer Jens P. Jeppesen.

Men publikum giver skam også input til forskningen. Den 70 centimeter lange rødspætte og knap seks kilo tunge rødspætte er et sådant bidrag. En af de lokale lystfiskere fik moppedrengen med i nettet for tre uger siden, og her er den så i det nye ottekantede akvarium til glæde for børn, bedsteforældre og forskerne på marinbiologi.

»Hvert år får vi sjældne eksemplarer af fisk ind fra de lokale fiskere, så det er samarbejde vi kræser om,« forklarer Jens P. Jeppesen og viser et billede frem af en af sig selv og en klumpfisk der blev fanget i efteråret 2005.

Alt godt fra havet
I den hyggelige frokoststue bagved hovedbygningen er muren over pejsen dekoreret med konkylier, og udenfor ligger en lille have. Her er de sidste mange årgange af biologistuderende kommet tættere på Øresunds flora og fauna og hinanden.

Hver sommer tager en hel årgang biologistuderende nemlig på feltkursus i Helsingør. En del af dem vender tilbage igen som akvariemedhjælpere, specialestuderende, ph.d.er og måske en dag som fastansatte lektorer.

Og Øresund er noget helt specielt i sammenligning med de øvrige danske farvande. Et gammelt trawlforbud i området og unikke strøm- og vandforhold giver en utrolig variation i dyrelivet i Øresund.

Så selv om Øresundsakvariet koncentrerer sig om det lokale farvand, så giver akvariet et indblik i det meste af dansk havbiologi.

»Vi er utrolig afhængig af vores beliggenhed tæt ved havet. Her kan vi selv sejle ud og hente havvand og indfange dyr til vores bassiner.

Selvfølgelig ville det også kunne lade sig gøre inde i København, men det ville blive ekstremt dyrt,« mener Jens P. Jeppesen der helst ikke ser ledelsens planer om at flytte Øresundsakvariet til København blive en realitet som følge af campusplanen.

Ved indvielsen af akvariets nye tilbygning i juni blev planerne om at flytte dog skrinlagt til stor glæde for akvariets og laboratoriets personale samt hele kultur- og undervisningsmiljøet i Nordsjælland.

Akvariet ved Kronborg er nemlig også en værdifuld turistattraktion for Helsingør Kommune der i øjeblikket giver et tilskud på 200.000 om året til skoletjenesten. Øresundsakvariet løber på den måde rundt med publikumsindtægter. Siden 1997 hvor akvariet for alvor åbnede for offentligheden, er besøgstallet steget fra 8.000 til 35.000 sidste år.

I sommer åbnede akvariet med 110 ekstra kvadratmeter, nyt rørebassin, nyt rensningsanlæg med mere, så Jens P. Jeppesen glæder sig til at se hvordan besøgstallet kommer til at udvikle sig.

Tilbage ved de runde akvarier med små glimtende pæregobler og vandmænd, kigger det ældre publikum fascineret på når der bliver fortalt om vandmandens liv og død, mens børnene i baggrunden gætter på hvor gammel sådan en monster rødspætte egentlig er.

Seneste