Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
OPTAG – Der er store aldersforskelle hos det nye kuld studerende, der til september begynder på KU.
Næsten 10 år. Så stor er aldersforskellen i gennemsnit mellem de teologer og molekylære biomedicinere, der i weekenden blev optaget på Københavns Universitet.
Teologerne er i gennemsnit 30 år når de optages, mens studerende på Molekylær Biomedicin – studiet med KU’s højeste karaktersnit – er 20,3 år ved optag. De to studier er dermed det yngste og ældste studie på KU.
Ser man på hele Københavns Universitet er gennemsnitsalderen for de optagne i år 22,7 år, og dermed er den nye årgang næsten et år yngre end sidste års, hvor gennemsnittet var 23,5 år.
En top 10-liste over studierne med den højeste alder viser, at 9 ud af 10 af de disse er at finde på KUA, hvor Humaniora holder til.
Særligt sprogstudierne er domineret af forholdsvis ældre studerende, og både Fransk, Tysk, Spansk og Italiensk har høje gennemsnitsaldre ved optag.
Det kan der være flere grunde til, mener Kirsten Kragh, studieleder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Engerom), der huser mange af de ’gamle’ sprogfag.
»Mange af fagene er klassiske og oprindelige universitetsstudier, der måske tiltrækker de lidt ældre i højere grad.« – Kirsten Kragh, studieleder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
»Jeg tror, at det kræver en vis modenhed og erkendelse af hvor vanskelige sprogstudier kan være, før man kaster sig ud i fag som italiensk og portugisisk, hvor gennemsnitsalderen kan være lidt højere,« siger Kirsten Kragh fra Engerom.
»Og så er mange af fagene klassiske og oprindelige universitetsstudier, der måske tiltrækker de lidt ældre i højere grad. Teologi, tysk, fransk og latin har jo eksisteret som universitetsfag i mange år, og dem kender alle til. Når vi har relativt små optag, påvirker et par ansøgere over fyrre jo aldersgennemsnittet mærkbart,« siger Kirsten Kragh.
På Engerom vil gennemsnitsalderen ved septembers studiestart være 25,9 år – en del ældre end universitetets samlede gennemsnit (22,7 år).
Det får dog ikke betydning for hverken vejledning, undervisning eller introarrangementer, siger studieleder Kirsten Kragh:
»Det er positivt og lærerigt når vi får ældre studerende ind, men nej, det er ikke noget vi planlægger efter. Blandingen giver en god studiekultur, men der tages ikke særligt hensyn til de ældre,« siger hun.
Top 10 over de yngste optag er domineret af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, hvor de studerende på flere af uddannelserne er omkring 21 år ved studiestart.
Samtidig bærer listen præg af sammenhængen mellem høje adgangskvotienter og lav gennemsnitalder. Både medicin, statskundskab, forsikringsmatematik og de tårnhøje snittopscorere fra molekylær biomedicin er blandt de unge studier.
Det kan blandt andet skyldes den såkaldte ’studiestartsbonus’, hvor studenter der søger optag senest to år efter gymnasiets afslutning kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08.
Top 10 – Studier med højest gennemsnitsalder for optag 2016:
1: Teologi, 30,0 år
2: Fransk sprog og kultur, 28,9 år
3: Forhistorisk arkæologi: 28,0 år
4: Latin: 27,1 år
5: Italiensk sprog og kultur: 26,2 år
6: Tysk sprog og kultur: 26,1 år
7: Spansk sprog og kultur: 26,0 år
8: Klassisk arkæologi: 25,7 år
9: Russisk: 25,5 år
10: Portugisiske og brasilianske studier: 25,4 år
Top 10 – Studier med lavest gennemsnitsalder for optag 2016:
1: Molekylær biomedicin: 20,3 år
2: Økonomi: 20,8 år
3: Kommunikation og it: 21,1 år
4: Biologi-Bioteknologi: 21,2 år
5: Forsikringsmatematik: 21,2 år
6: Biokemi: 21,3 år
7: Farmaci: 21,4 år
8: Statskundskab: 21, 4 år
9: Medicin: 21,5 år
10: Husdyrvidenskab: 21,5 år
uni-avis@adm.ku.dk