Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Alex Holtz kæmper for gratis uddannelse i Sydafrika

Studenteraktivisme — I år er det 24 år siden, apartheid blev afskaffet i Sydafrika. Alligevel er det stadig den hvide minoritet, der optager størstedelen af pladserne på universiteterne. Uniavisen har talt med Alex Holtz, der studerer jura på universitetet i Cape Town.

Søndag den 17. marts skulle Alex Holtz tale om sin aktivisme i studenterbevægelsen #FeesMustFall ved konferencen ‘Modstand og Alternativer’ i København.

En regnvåd torsdag inden konferencen mødtes Uniavisen med hende på Nørrebro for at blive klogere på hendes aktivisme og kamp for mere lighed og retten til uddannelse uanset social baggrund og hudfarve.

Hvad er #FeesMustFall?

Det er en studenterbevægelse, der startede i 2015 på flere sydafrikanske universiteter. Vi kæmper for at gøre uddannelse til noget egalitært.

I Sydafrika er uddannelse ikke gratis, og prisen varierer fra universitet til universitet.

#FeesMustFall

Sydafrikansk protestkampagne, der begyndte i oktober 2015

Drevet af studerende fra flere forskellige universiteter i Sydafrika

Målet med bevægelsen er at stoppe de stigende brugerbetalinger på universiteterne, samt at opfordre regeringen til at betale for højere uddannelse i stedet

Sprang ud af bevægelsen #RhodesMustFall, hvor studerende kæmpede for at få fjernet en statue af britiske Cecil Rhodes, der var statsminister i Kapkolonien

Kampagnen drejer sig dermed ikke kun om kampen om gratis uddannelse, men også kampen for mere lighed og retfærdighed i et Apartheid-præget Sydafrika

Alex Holtz, der er studerende ved University of Cape Town, har været med fra starten.

Mange føler ikke, at særlig meget har forandret sig for sorte mennesker siden Apartheid. Vi (sorte og hvide, red.) har stadig meget forskellige livsbetingelser, og der findes historiske ‘sorte’- og ‘hvide’ universiteter. Jeg går fx på et universitet som historisk set har været for hvide studerende, University of Cape Town.

Er det stadig flest hvide unge, der går på universitetet?

Ja. Og det på trods af, at hvide er en minoritet i Sydafrika. De udgør mindre end 10 procent af befolkningen, og de fylder næsten 60 procent af universiteterne. Det er klart, at det udløser en masse vrede og en følelse af uretfærdighed.

I mange år har man investeret flest ressourcer i de historiske hvide universiteter. Derfor er forholdene meget bedre på dem. Samtidig er der stor forskel på de undervisningsgebyrer, du skal betale på et historisk hvidt universitet i forhold til et historisk sort.

At studere jura på mit universitet koster fx omkring 25-35.000 danske kroner hvert år, og lige nu vil universiteterne yderligere øge prisen med 12 procent. Det er eksklusiv kost og logi, undervisningsmaterialer og så videre.

Hvad koster det at gå på det ‘billigste’ universitet?

Det billigste universitet koster omkring 10.000 kr. om året. Men i Sydafrika er der mange, som historisk set har været undertrykt og dårligt stillet, og som derfor slet ikke har mulighed for at betale for at gå på universitetet.

Det er få mennesker, som har råd til at tage en universitetsgrad, og dem som har, skal forsørge deres familier
Alex Holtz, studenteraktivist i Sydafrika

Regeringens svar på vores kritik er at give dem mulighed for at tage et lån for at kunne studere. Men det er ud fra en forudsætning om, at de kan få et job efter uddannelsen, som kan give dem mulighed for at betale lånet tilbage.

Hvordan kan man garantere, at der vil være et job bagefter?

Der er ingen garanti, eftersom 25-35 procent af befolkningen står uden arbejde. Det er få mennesker, som har råd til at tage en universitetsgrad, og dem som har, skal forsørge deres familier. Så der er mange aspekter.

Hvad har I gjort i #FeesMustFall for at skabe opmærksomhed omkring jeres sag?

Udover at strejke har vi lavet blokader og besat administrationerne på de forskellige universiteter. Men det handler ikke kun om at strejke, det handler også om at oplyse de studerende om andre muligheder for uddannelse.

Danske medier skriver, at nogle af demonstrationerne har resulteret i voldelige sammenstød, og at der er studerende, som er blevet skudt og dræbt. Er det noget, som du kan bekræfte?

Egentlig har vagterne ikke tilladelse til at anvende ammunition, men de bruger det alligevel, og mere end to studerende er blevet skudt og dræbt af private sikkerhedsvagter

Alex Holtz, studenteraktivist

Ja, det er meget tragisk. For at håndtere konflikterne har mange universiteter ansat private sikkerhedsvagter og givet dem frie tøjler til at gøre, som de vil. Egentlig har vagterne ikke tilladelse til at anvende ammunition, men de bruger det alligevel, og mere end to studerende er blevet skudt og dræbt af private sikkerhedsvagter.

Har du oplevet voldelige sammenstød?

Ja, mange af os er blevet overfaldet af sikkerhedsvagter, ekskluderet fra universiteterne og anholdt af politiet. Det efterlader en stor generation af studerende, som er dybt traumatiserede. Det er hjerteskærende at se unge mennesker blive behandlet på den måde, bare fordi de gerne vil have gratis uddannelse.

Derfor giver det heller ikke mening for os, når regeringen påstår, at vi lever i et frit og demokratisk Sydafrika. Officielt hedder det, at apartheid sluttede i 1994, men faktum er, at det kun ændrede lidt for den sorte befolkning. Politiet har historisk set behandlet befolkningen meget brutalt. For eksempel ved Managade Massakren, hvor 55 minearbejdere blev dræbt under en lovlig demonstration. Der mangler befolkningen også tillid til ordensmagten. Du ved aldrig, hvad politiet kan finde på.

Du har også været arresteret?

Ja, det var den 19. oktober 2015. Vi havde besat administrationen siden kl. 5 om morgenen i håb om, at vi kunne få skabt en debat med ledelsen om de gældende forhold. Det skete ikke. I stedet forsvandt ledelsen, og et øjeblik efter dukkede 10 store politivogne op i indkørslen med plads til 15 mennesker i hver. Politiet fortalte, at universitetet havde bedt dem om at få os væk, koste hvad det ville.

50-60 af os blev arresteret og kastet om på bagi politibilerne og kørt til politistationen
Alex Holtz, studenteraktivist i Sydafrika

Et øjeblik efter affyrede de granater mod jorden, som gav et kæmpe brag og eksploderede, og vi fik tåregas i ansigtet. 50-60 af os blev arresteret og kastet om bagi politibilerne og kørt til politistationen.

Efterfølgende tog de øvrige studerende til politistationen og forlangte at få os løsladt, og der var også stor mediedækning, som dokumenterede, hvad der skete, så politiet var under pres og endte med at løslade os. Det var et meget stærkt øjeblik at se tusindvis af studerende, som heppede på os, da vi kom ud, for vi havde jo ikke gjort noget forkert.

Hvordan påvirkes de studerende af de voldelige sammenstød?

Vi bliver selvfølgelig bange, men vi gør det jo for et højere formål. Man vågner ikke bare op en morgen og tænker, at man vil demonstrere. Det springer ud af en stor mangel i systemet, og derfor bliver vi ved med at kæmpe.

Hvorfor synes du, at det er vigtigt at kæmpe for gratis uddannelse?

Selv om I lige nu har gratis uddannelse i Danmark ved I ikke, om der pludselig kommer en højreorienteret regering,  som vil afskaffe det nuværende system

Alex Holtz, studenteraktivist i Sydafrika

Det taler til hvorfor en antikapitalistisk dagsorden er vigtig. Jeg forestiller mig, at udover gratis udannelse, har I gratis adgang til sundhedsvæsen osv. her i Danmark. I #FeesMustFall forestiller vi os et post-apartheid-Sydafrika som er frit fra racisme, hvilket dermed også betyder, at vi må udfordre ulighed i alle former og størrelser. Vi ønsker ikke at leve i et kapitalistisk neoliberalt samfund, hvor man skal betale for uddannelse og velfærd.

Vi får ikke bare gratis uddannelse, vi får også stipendier af staten – hvad tænker du, når du hører, at danske studerende har mulighed for at få næsten 6.000 kroner om måneden i uddannelsesstøtte?

Jeg synes, det er fedt, at I har mulighed for at få det. Men jeg ved også, at jeres SU har været under angreb fra konservative politikere. Jeg vil altid sige, at man skal kæmpe for at beskytte forhold, som dem I har. Måske er 5-6.000 meget for de studerende, som har familier, der kan støtte dem økonomisk, men det er det ikke for dem, som ikke har det. Husleje i København er utrolig dyrt; I bor i en af verdens dyreste byer!

Ser du nogen udvikling i #FeesMustFall-kampagnen?

I 2017 gjorde den daværende præsident uddannelse gratis for førsteårsstuderende. Men lige så snart, at han havde gjort det, blev han fjernet fra posten, og den nye præsident afskaffede det igen. Men det var heller ikke en særlig god aftale, for den mindede på mange punkter om det nuværende lånesystem, hvor det kun var nogle som var berettigede afhængige af forældrenes indkomst. Og det er ikke det, vi ønsker. Vi vil have gratis uddannelse til alle uanset hudfarve og sociale baggrund.

Jeg synes, at det er vigtigt for alle studerende. Ikke bare at vide hvad der foregår i Sydafrika, men i hele verden. Selv om I lige nu har gratis uddannelse i Danmark ved I ikke, om der pludselig kommer en højreorienteret regering til magten, som vil afskaffe det nuværende system, og derfor er det vigtigt, at vi udviser solidaritet på tværs af landegrænserne og forsvarer vores frihed og fundamentale rettigheder. På den måde kan vi gentænke og udvikle nye samfund, så der bliver skabt fællesskab på tværs af studerende i hele verden.

Seneste