Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Anmeldelse af nytårsevent: Måske har vi bare brug for et skud Stig Rossen

Malmfuldt — Uniavisen var med til online »nytårs-kickoff« på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor Stig Rossen brølede kolorit på karantænetilværelsen.

Det lød som et fesent trut i en rysler: En nytårsfest på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, afholdt 11. januar over et livestream, med tale af dekanen og en festsang skrevet af nogle forskere.

Fakultetet havde dog et es i ærmet: Stig Rossen.

Egentlig forbinder jeg mest manden med den der Mulan-sang om »kun mænd, rigtige mænd«, der i min tid som studerende hærgede mangen en fredagsbar, fra KUA til Panum. Og da jeg hørte, at Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet havde booket ham til at optræde med deres nytårssang, tænkte jeg 1) at det må have været dyrt, og 2) at det var et ganske fantasiløst valg.

Rossen er en følsom mandemand, der kan omfavne hele nationen med sin patosdryppende baryton. Det er derfor, at han flere gange er dukket op i DR’s fællessang om fredagen sammen med Mads Steffensen og Phillip Faber – fordi han kan få det brede Danmark til at hygge, selv i uhyggelige tider.

 


Ganske sigende fik en kommunikationsmedarbejder på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet kaldt ham »vores allesammens Stig Rossen«, efter han havde sunget for hende og kollegerne i to minutter.

Det var en kommentar, der normalt ville have fået mig til at himle med øjnene, men det gjorde den ikke her. Årsagen var simpel: Jeg var også glad for at se Rossen dukke op på skærmen. Ligesom tilfældet i øvrigt var under DR’s fællessang, et format, jeg normalt ville skøjte langt udenom, men som jeg har slubret i mig under corona.

Måske inviterer tiden bare ikke til mavesur antifolkelighed.

Måske har mange af os bare brug for et skud Stig Rossen.

En intim parallelverden

Symbolikken var krystalklar under den livestreamede nytårsfest: Først holdt dekan Ulla Wever en nytårstale med et ubønhørligt gråt og tågeindhyllet København bag ruderne i Mærsk Tårnet, alt sammen i et sløret livestream med publikum gemt på hjemmekontorerne. Wewer fumlede lidt med A4-papirerne bag flasken med håndsprit og læste et citat op af Antonio Gramsci, som jeg har glemt, hvad gik ud på.

Det var ikke noget, der fik konfettien til at ramme loftet.

Men så gav hun ordet til Stig Rossen. Væk fra Mærsk Tårnets monokrome sørgmodighed og ind på en jazzbar, et af de steder, vi længes efter for tiden, hvor varme farver, bløde gulvtæpper og kulørte ruder omfavnede Rossen og musiklektor Nenia Zenana, der spillede klaver. Barens navn? Cafe Intime.

Det føltes, som om temperaturen steg tyve grader i denne parallelverden af farver og festsange.

Her var der satme ikke noget, der hed corona, her kunne vi være intime, og snart gav Rossen den fuld drøn og strakte vokalerne i de nytårsstrofer om corona og onlineundervisning, som nogle SUND-medarbejdere med vekslende held havde skrevet.

Særligt gav han gas på sidste linje: »Velkommen nytår og vaccine heeeeeeeeer«.

Rossen havde ikke lært teksten udenad, så han måtte kigge ned i sine papirer, enkelte linjer i teksten var tåkrummende (»når teknikken dur’, er det bedr’ end sex«), og lyden skrattede flere gange. På den anden side gav det produktionen en vis charme, en aura af noget ærligt og befriende fejlbarligt i en tid, hvor vi alle prøver os frem.

Højdepunktet var, da lyden overstyrede en anelse, netop som Rossen sang »brug Zooms break-out rooms i din HyFlex-SAU!«.

Den rigtige medicin

Da han med hovedet på skrå og munden på vid gab fik råbt den sidste stavelse, manglede han bare at ønske de ansatte godt nytår, men også her fejlede teknikken, og Rossen blev uden nåde afbrudt midt i sætningen.

»Godt nyt …«

BUM! Væk fra Cafe Intime og tilbage til den grå virkelighed i Mærsk Tårnet. Men nu med et skud optimisme i kroppen, signeret af Stig Rossen, der næsten gav mig lyst til at deltage i den Kahoot-quiz, som afsluttede livestreamet (også fordi en af præmierne, så vidt jeg forstod, var en plakat af en bakteriekultur).

Det ville ikke undre mig, at de SUND-medarbejdere, der så og lyttede med, fik smilet lidt på hjemmekontoret og joket lidt på Slack.

Og således ordinerede sundhedsfolkene den rigtige medicin midt i tristessen – selv til os, der ville have forsvoret, at vi havde brug for lidt Stig Rossen på Cafe Intime.

Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultets nytårs-kickoff får 4 ud af 6 oplukkere i en nedlukningstid.

Seneste