Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK TIRSDAG - Antallet af kvote 2-ansøgninger eksploderer - Akkrediteringsformand går i utide - Ekspert: Nordkorea er ikke uden for pædagogisk rækkevidde - Politiske paveudtalelser kritiseres - Unge gider ikke stemme kommunalt.
Den kommende reform, der vil skære to milliarder i SU’en, ser ikke ud til at skræmme de unge væk fra universiteterne. Det skriver Politiken. Deadline for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2 udløb i går, mandag den 18. marts kl. 12. I år var det obligatorisk at søge digitalt, så man kan allerede nu se, at 49.137 personer har søgt mod 38.683 sidste år. Uddannelsesminister Morten Østergaard er svært tilfreds: »Det er oplivende at se, at de unge ligesom regeringen mener, at svaret på krisen er mere uddannelse,« siger han. Kvote 2 er givet fri, så uddannelsesinstitutionerne bestemmer selv, hvor mange studerende de optager på den måde.
Formanden for Akkrediteringsrådet, Søren Barlebo, tager sit pæne tøj og forlader embedet. Han har bedt Uddannelsesminister Morten Østergaard om at blive frigjort fra formandsposten. Når afløseren er fundet, træder Barlebo tilbage. Timingen synes åbenbar, skriver Forskerforum, for Folketinget er netop nu ved at vedtage en revideret akkrediteringslov, der dog mødes med stærk kritik på universiteterne, og hvis struktur også Barlebo åbent har kritiseret. Men han afviser, at han går i protest.
Der skal ro på den koreanske halvø nu. Dæmp gemytterne, lyder opfordringen fra Geir Helgesen, leder af Nordisk Institut for Asienstudier på KU, til begge sider i den optrappede konflikt mellem Nordkorea og Sydkorea-USA. USA og Sydkorea gennemfører militære øvelser, der inkluderer atomvåben, og Nordkorea har svaret igen med at opsige våbenhvileaftalen. Nordkorea spiller højt spil og optrapper retorikken, men de er omringet af fjender, og der har flere gange været skudepisoder ved grænsen, så der er god grund til at nedtone situationen, siger Geir Helgesen.
Arbejderen, sektion 1, side 6, 19. marts 2013
Nedsættende, hårrejsende og uopdragent. Det er nogle af de ord, politiske og kirkelige aktører bruger til at beskrive de kommentarer, som flere danske politikere er kommet med til valget af nyt katolsk overhoved. Kirkeminister Manu Sareen har for eksempel åbent kritiseret Vatikanets holdning til abort og omskæring. KU-professor i retshistorie Ditlev Tamm tvivler på, at ministeren havde været lige så kritisk over for andre religiøse overhoveder. I spørgsmålet om kvindeundertrykkelse er der også andre religioner, der strider mod danske principper. Men dem siger vi ikke noget til. Det er gratis med den katolske kirke, for der er tale om kultiverede mennesker, som ikke truer ministeren, siger Ditlev Tamm.
Kristeligt Dagblad, 1. sektion, side 4, 19. marts 2013
Kun godt hver tredje vælger under 25 år er sikker på at stemme til kommunalvalget. Eksperter og minister er bekymrede. De unges manglende interesse for kommunalpolitik er et alvorligt demokratisk problem, mener KU-adjunkt Yosef Bhatti. Han frygter, at en hel vælgergeneration tabes på gulvet. Hvis de unge ikke stemmer første gang, vil de sandsynligvis ikke stemme lige så meget som andre senere. Det at stemme er et vanespørgsmål, siger Bhatti, der har skrevet ph. d.-afhandling om deltagelse ved kommunalvalg. Og hvis de unge ikke stemmer, hvorfor skulle politikerne så lytte til dem, spørger han.
Politiken, 1. sektion, side 1, 19. marts