Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Antallet af naturvidenskabelige forskere rasler ned

Trods store ambitioner er regeringen langt fra at realisere målsætningerne om naturvidenskabelig forskning i verdensklasse

Regeringens officielle politik er at opprioritere forskningen i naturvidenskab og teknik og skabe forskningsmiljøer i verdensklasse, men virkeligheden er den stik modsatte.

Det viser nye tal i Danmarks Forskningspolitiske Råds årsrapport. Her fremgår det at der er blevet 750 færre forskere på de naturvidenskabelige fakulteter i løbet af de sidste ti år samt at naturvidenskabs andel af de offentlige forskningsmidler er dalet fra 30 procent i 1997 til 23 procent i 2006.

»Rådet er blevet overrasket over at ressourcerne til området har været relativt dalende i den seneste tiårige periode. Det gælder også på en række af de klassiske områder hvor Danmark har stået stærkt internationalt,« står der i pressemeddelelsen.

»Der skal sættes flere penge af til dansk naturvidenskab så områdets relative andel af dansk forskning bringes tilbage til det niveau vi var på for ti år siden,« siger rådets næstformand, Leif Kjærgaard.

Tallene overrasker derimod ikke Nils O. Andersen, dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet, KU. Fakultetet har netop skåret cirka 70 stillinger væk.

»De tal stemmer meget godt overens med stemningen blandt forskerne her på naturvidenskab hvor vi oplever at vores økonomi bliver stadig strammere. Vi er blevet færre folk til at forske, og det betyder også mindre bredde og kvalitet i uddannelserne. Selvom vi har fordoblet antallet af kandidater fra naturvidenskab i den periode, så er der sket en klar økonomisk nedprioritering af naturvidenskab i de sidste ti år,« siger han til Dagbladet Information.

Videnskabsminister Helge Sander lover at undersøge problemerne på Naturvidenskab.

clba@adm.ku.dk

Seneste