Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
karriere — Dine sommerskolefag giver dig brugbare færdigheder, der kan få dig et skridt tættere på det første, faste job. Men bare fordi du frivilligt går til eksamen i din sommerferie, er det ikke sikkert, at du høster point hos din kommende arbejdsgiver.
Nytter det noget, at du i flere uger af din sommerferie svinger dig op på cyklen og aser hele vejen til sommerskole på universitetet, mens andre holder fri?
I udgangspunktet ja, siger to repræsentanter fra arbejdsgiverforeningerne Dansk Erhverv og Dansk Industri. Men hvor meget, det nytter, kommer an på, hvad du rent faktisk lærer.
LÆS OGSÅ: Sommerskole: Tre grunde til at bruge sin ferie på skolebænken LINK
Hos Danmarks største arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri, mener man, at sommerskole kan pynte på studerendes cv.
»Arbejdsgiverne lægger mærke til, hvis du har taget sommerskole i et fag, som er relevant for den stilling, du ansøger. I bund og grund er det fuldkommen lige meget, om du har fået ECTS-point for kurset. Så længe det er brugbart for virksomheden, er det en gevinst,« siger Bjarke Lind, der er fagleder for forskning og uddannelse i Dansk Industri.
Det giver de studerende en fleksibilitet, der kan være nødvendig
Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv
Med hans ord kan en helt ’almindelig’ sommerskole på Københavns Universitet altså også give nogle point på cv’et.
»Det kommer alt sammen an på, hvilken stilling, man søger. Det er klart, at hvis man gerne vil arbejde med naturvidenskab, giver det ikke så meget mening for en arbejdsgiver, at man har været på sommerhøjskole i sang. Men i andre stillinger kunne det sikkert sagtens give pote,« tilføjer han.
Mads Eriksen Storm er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv og mener ikke, at den helt almindelige sommerskole på Københavns Universitet gør det store for cv’et. Men der er andre gode grunde til at tage på sommerskole, siger han.
»Der er jo ikke undervisning i de tre sommermåneder, så det er en mulighed for at indhente noget, hvis man fx er bagud på ECTS-point. Det giver de studerende en fleksibilitet, der kan være nødvendig, hvis man har et studiejob ved siden af studiet eller gerne vil have et.«
Når alt kommer til alt, er erhvervsfaring den sikreste vej til gode kompetencer og dermed også det første job, mener Mads Eriksen Storm fra Dansk Erhverv.
»For rigtig mange uddannelser handler det i høj grad om, hvilke joberfaringer du har på cv’et. Det sker tit, at studiejobbet på en eller anden måde gør, at man får sit første ‘rigtige’ job. Jeg ville derfor helt klart hellere satse på et studiejob, hvis det handlede om at komme i job,« siger han.
Det vil altid få en arbejdsgiver til at lægge mærke til dig, hvis der står et af de prestigefulde universiteter på cv’et
Bjarke Lind, fagleder for forskning og uddannelse, Dansk Industri
Mads Eriksen Storm henviser til en ny analyse lavet af Dansk Industri, som viser at andelen af de nyuddannede, der kommer hurtigt i job, er markant højere blandt dem, der har haft studiejob mere end 15 timer om ugen, end hos dem, der ikke har haft et studiejob.
»Man får et personligt netværk og viser en kommende arbejdsgiver, at man kan noget. På den måde bliver det meget lettere for ham eller hende at ansætte en dimittend end en, som ikke har nogen referencer overhovedet,« supplerer han.
Hos begge arbejdsgivere er der enighed om, at en sommerskoletur til et af de store eliteuniversiteter ikke skader.
»Det er klart, at det altid vil få en arbejdsgiver til at lægge mærke til dig, hvis der står et af de prestigefulde universiteter som Harvard eller London School of Economics på cv’et,« siger Bjarke Lind fra Dansk Industri.
Men om det skyldes det høje niveau på eliteuniversiteterne eller bare antagelser om, hvilke typer , der bliver optaget på den slags universiteter, er ikke helt entydigt.
»Det er jo ret få, som tager den type sommerskole, og for mange af dem gælder, at de i forvejen er rigtig dygtige og ekstremt attraktive for en arbejdsgiver. Så det er svært at sige, om det lige præcis er, fordi de gik nogle uger på Harvard, at de fik et job, eller fordi de bare er hamrende dygtige,« siger Mads Eriksen Storm.