Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
GUDLØSHED - Guderne må luske slukørede bort fra København i denne weekend, for ateisterne har sat sig tungt på Den Sorte Diamant
Tyre ophidser man til kamp med blafrende kapper og spydstik, men for ateisterne i Dansk Ateistisk Selskab er en let viften med en bogside om såkaldt intelligent design mere end rigeligt til at få temperaturen i vejret og de små blodkar til at briste af raseri.
I de senere år har debatten om det guddommelige fået ny vind og en skærpet tone. Ifølge Dansk Ateistisk Selskabs formand Stinus Lindgreen, som også er ph.d. i biologi og ansat på Københavns Universitet, har diskussionen fået næring af terrorangrebet på USA 11. september 2001, da kombinationen af religiøsitet og politik manifesterede sig i en kugle af ødelæggende ild.
I disse dage – 18. – 20. juni – holder de gudløse international konference Gods and Politics i København, blandt andet med superateisten Richard Dawkins som trækplaster. Han er forfatter til bogen The God Delusion, der er oversat til et væld af sprog og solgt i over to millioner eksemplarer alene på engelsk.
Dawkins er evolutionsteoretiker og en utrættelig bekæmper af vulgærkristne udviklingsteorier, der i de senere år har vundet indpas især i amerikanske skoler og sågar på universiteter. På overfladen er det en strid om, hvorvidt Darwins udviklingsteori er korrekt eller ej, men på et dybere plan er det en kulturel kamp for at definere samfundets udvikling og retstilstand.
Ifølge Stinus Lindgreen er den farlige blanding af religion og politik også til stede i Danmark, og man behøver ikke at kigge længere end til den folkekirke, der er skrevet ind i selve grundloven. I konferencens programtekst påpeger Lindgreen, at folkekirken i Danmark modtager enorme beløb i støtte ud over den kirkeskat, som staten indsamler fra dens medlemmer. Det er ikke overraskende et punkt på ateisternes problemliste.
Også karikaturkrisen har understreget, hvordan religion kan blæse en konflikt op i næsten uhåndterlig størrelse. Muhammedtegner Kurt Westergaard aflyste sin deltagelse i konferencen, der i øvrigt heller ikke byder på mange indslag fra religiøs side.
I stedet kan man lørdag opleve føromtalte Richard Dawkins, foruden blandt andre videnskabsjournalist og debattør Lone Frank og religionshistoriker Brian Arly Jacobsen, Københavns Universitet.
chz@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.