Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Avis: SU-forhandlingerne på skinner igen

POLITIK – EU-dommen, der gør det muligt for udenlandske studerende at SU har de seneste dage sat kæp i hjulet for SU-forhandlingerne. Men nu har regeringen taget oppositionens indsigelser til sig. Det betyder, at SU-reformen rykker nærmere.

I går, mandag den 15. april, lød udmeldingen i flere medier, at forhandlingerne om SU-reformen var sat på pause. Årsagen var oppositionens utilfredshed med det, de opfattede, som regeringens manglende vilje til at finde en løsning på det, somVenstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har kaldt »en bombe under SU-systemet.«

Årsagen til sprængfaren er den nye EU-dom, der slår fast, at udenlandske studerende har krav på på SU mens de studerer i , hvis de kommer fra EU og er registrerede arbejdstagere i Danmark

LÆS OGSÅ: ‘EU-dom koster dyrt og forsinker SU-reform’

Oppositionen, med Dansk Folkeparti i spidsen, afkrævede ved mandagens forhandlinger uddannelsesminister en løsning på situationen – og præsenterede her forslag til politiske indgreb, der kunne begrænse udenlandske studerendes adgang til den danske uddannelsesstøtte. Disse blev dog umiddelbart afvist af Morten Østergaard. En afvisning der blev skarpt kritiseret af DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl efter forhandlingerne

»Desværre har regeringen ikke kunnet levere nogle løsninger. Det meste af mødet er gået ud på, at regeringen forklarer, hvorfor man ikke kan gøre noget«, udtalte Kristian Thulesen Dahl

’Regeringen er ved at indse problemets omfang

Men ifølge Dagbladet Politiken er der nu igen kommet skred i SU-forhandlingerne. Og det skyldes, fortæller flere af oppositionens politikere, at regeringen har erklæret sig mere villige til at diskutere oppositionens forslag.

Et af disse kommer fra De Konservative. Ifølge partiet gruppeformand Brian Mikkelsen, går de ind til forhandlingerne med et krav om, at det bliver indskrevet i aftaleteksten, at hvis SU-udgiften til EU-borgere overskrider de 200 millioner, som dommen ifølge regeringen, dommen vil koste Danmark, så sætter forligkredsen sig sammen med henblik på at finde pengene eller ændre aftalens konstruktion.
Resten af oppositionen er mindre åbenmundede om deres krav. Men de er fælles om at udtrykke fornyet håb til forhandlingerne:

»Jeg tror, regeringen er ved at forstå, at vi og Venstre og de konservative mener, at det er noget, der skal tages alvorligt og anerkender, at en del af den her aftale bliver, at der skal gøres noget og holdes øje med området«, siger DF’s uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til Politiken:
Venstres SU-ordfører Mads Rørvig er enig:

»Regeringen er ved at indse problemets omfang og er også ved at rykke på sig. Så jeg er overbevist om, at vi nok skal finde en løsning på det«,

»Jeg tror, regeringen er ved at forstå, at vi og Venstre og de konservative mener, at det er noget, der skal tages alvorligt og anerkender, at en del af den her aftale bliver, at der skal gøres noget og holdes øje med området«

»Der er glid i processen,« lyder Mads Rørvigs vurdering.

Nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste