Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Bæredygtige studenterprojekter: To potteplanter lyser julen op

Klima — Drik kaffe af en riskop, tænd julelys drevet af potteplanter eller nap en kødfri kantinemenu. I Studenterhusets Sustainable City arbejder en gruppe studerende utrætteligt på at gøre din hverdag mere bæredygtig.

Martina Viti studerer Nature Management på KU og er projektleder i Studenterhusets idé- og projektværksted Sustainable City. For hende, og for mange andre KU-studerende, er bæredygtighed meget mere end blot et storpolitisk anliggende. Hun har kastet sig over arbejdet med at hjælpe københavnske studerende med at gøre en indsats for bæredygtigheden.

»Yngre generationer bobler af ideer, der kan skabe mere bæredygtighed i hverdagen. De mangler bare det sidste skub og et sted at udvikle deres ideer,« siger hun til Uniavisen.

»Indtil videre har vi 20 unge frivillige i Sustainable City. Vi er alle sammen drevet af at ville gøre en forskel som studerende, og alle er super passionerede.«

Vi bruger noget som allerede er der, og vi efterlader ingen biprodukter

Studerende Valdemar Stenberdt

Sustainable City er et idé- og projektværksted der arbejder fra Studenterhuset i Købmagergade. Sammen arbejder de frivillige i værkstedet på at udvikle projekter, der kan gøre København til en bæredygtig by.

»Vi prøver på at sætte ind på mange forskellige områder. Bæredygtighed behøver ikke nødvendigvis at have noget at gøre med store videnskabelige landvindinger. Vi får tudet ørerne fulde med, at klimatiltag skal være interdisciplinære og globale for virkelig at batte, men det er faktisk let at træffe mere bæredygtige valg i hverdagen – og det føles virkelig godt,« siger hun.

»Studerende kommer til os med fantastiske ideer og jeg kan se, at bæredygtighed er så vigtigt for dem, at de ikke kan ignorere det.«

For tiden er er der fem projekter i gang i Sustainable City. Tre af dem fokuserer på tiltag i universitetets kantiner, et af dem tackler spild i tøjindustrien og det sidste demonstrerer hvordan vi kan generere strøm ud af planters naturlige vækstcyklus.

Plante-power

Bag projektet Plantricity står psykologistuderende Valdemar Stenberdt. Han blev en del af Sustainable City for at tilføje mere grønt til byens grå beton, men fandt i processen ud af, at planter kan bruges til mere end blot at pynte. Da Uniavisen mødte ham, var han i gang med at sætte strøm til Studenterhusets julebelysning ved hjælp af to stueplanter.

»Planter producerer sukker til at gro gennem fotosyntesen. Men det viser sig faktisk at 70 % af den sukker som planten producerer sendes ud i jorden via rødderne. Bakterier omkring rødderne nedbryder så det organiske materiale og udleder elektroner under nedbrydningen. Hvis vi indsamler elektronerne med en særlig metode, kan vi faktisk tænde lys med dem,« forklarer Valdemar.

»Når vi tænker på planter, føler vi os glade. Planter generer ikke kun ilt, men hjælper os også med at bygge et godt biosystem. Jeg sætter to planter op omkring juletid, og jeg glæder mig sådan til at se dem sætte strøm til julelysene i Studenterhuset. Metoden gør ikke skade på planterne, og det er ren grøn energi. Jeg synes det er sejt, for det er lige præcis sådan bæredygtighed ser ud. Vi bruger noget som allerede er, og vi efterlader ingen biprodukter.«

Kødfrie kantinedage

Bianca Lomeli er en af de studerende der arbejder med at gøre KU’s kantiner mere miljøvenlige. Hendes bestræbelser går på at få de studerende til at skære ned på kødforbruget og skabe opmærksom om de små ting man selv kan gøre for miljøet.

»Konceptet bag Meatless Monday er, at der på KU bliver en dag om ugen hvor de studerende opfordres til enten at spise mindre eller slet intet kød. Vi prøver ikke at presse vegetarisme eller veganisme ned over hovedet på nogen, men vi håber at kunne skabe opmærksomhed om bæredygtighed blandt de studerende ved at vise, at selv små ændringer kan have stor betydning,« siger Bianca der er studerende på den engelskprogede kandidatuddannelse Information Science and Cultural Communication.

»Hvis vi havde kaldt det Sustainable Monday i stedet for, ville det nok have lydt lidt skræmmende siden bæredygtighed er et lidt overvældende begreb. Det handler om at tage små skridt i sin hverdag og justere sin tankegang, og det er hvad Meatless Monday handler om. Vi håber, at det kan blive en del af en mere bæredygtig kultur på campus,« siger hun og afslutter:

»Det har virkelig åbnet mine øjne at bo i København. Den her internationale by tilbyder et miljø, der hjælper dig til større klarhed om hvad bæredygtighed kan være for den enkelte. Enhver lille ting hjælper, selv hvis man bare gerne vil blive i det små. At være del af den kultur har virkelig inspireret mig.«

Tøjbranchen ses efter i sømmene

Da de tre kvinder bag projektet Fair Fashion fandt ud af, at tøjindustrien er verdens andenstørste forureningssynder, blev de chokerede. Nu arbejder de for at ændre ungdommens Fast Fashion til en mere miljøvenlig Fair Fashion.

»Vi er alle tre interesserede i mode, og det faktum at tøjindustrien faktisk er den andenstørste forurener i verden var et chok for os. Teenagere køber masser af billigt tøj i dag, og de køber typisk en ny garderobe hver sæson, og når den så slutter, smider de tøjet væk og går ud og køber nyt. De mangler en bevidsthed om, at tøjproduktionen ofte er skyld i et kæmpe spild af energi, arbejdskraft og ressourcer. Vi undrer os over hvor mange mennesker verden over der har samme uhensigtsmæssige adfærd. Det er hverken fair over for miljøet eller de mennesker der ikke har råd til tøjet,« fortæller de tre studerende Antonie Wagner, Polly Protheroe og Amelia Parsonage.

Tips til en mere bæredygtig garderobe

–       Prøv at reparere dit gamle tøj, doner det du ikke længere bruger eller byt med dine venner

–       Gå med dit tøj så længe som muligt for at reducere dit forbrug

–      Find tøjbanker i nærheden

–       Brug penge på tøj af bedre kvalitet og gå efter tøj du kan bruge sæson efter sæson

»Vi besluttede os for at arrangere en event for at opmuntre folk til at genbruge deres gamle tøj og for at højne studerendes bevidsthed om de bæredygtighedsproblemer, som modebranchen trækker efter sig. Vi kører også et genbrugsmarked og laver bytte-butikker (swap-shops er tøjmarkeder hvor man selv kommer med noget tøj og bytter det med andre) for at samle penge sammen, som vi så donerer til Fashion Revolution, en global kampagne der også arbejder med at ændre modebranchen i en mere bæredygtig retning,« siger de.

 

En ide, der kan mindske madspild på uni

Nele Paulsen og Lovisa Hörnell har hentet inspiration fra hit-appen To Good to Go, og nu prøver de to kvinder at forebygge madspild ved at sørge for at de studerende kan få kantinemaden billigere, jo længere hen ad dagen man kommer.

»Vi er ret inspirerede af Too Good to Go (en app der forebygger madspild) og fokuserer mest på de kantiner på KU, der serverer buffet. Flere af madvarerne i buffeterne bliver fjernet og kasseret efter tre timer. Vi håber på at kunne implementere rabatter på de madvarer, så vi kan reducere madspildet. Studerende elsker lave priser og er villige til at tage sig af resterne, hvis de kan få rabat. Men det er ikke altid nemt at sammensætte sådan en rabat. Vi snakkede med kantinen på CBS (Copenhagen Business School), som faktisk har fået samme idé, men de sagde, at nogle studerende ikke er så glade for at nogle får maden billigere end andre,« fortæller de.

Sustainable City

En del af Studenterhusets Laboratorium for Samfundsengagement som tager imod nye ideer til projekter ved begyndelsen af hvert semester. Læs mere om udviklingsfællesskabet her.

»Selvfølgelig vil der være nogle udfordringer i processen, men vi bliver motiverede af de andre hold i Sustainable City. Når du ser alle arbejde sammen mod bæredygtige mål, får du virkelig blod på tanden. Hvis du har en ide, skal du ikke være bange for at lufte den. Folk går tit med gode tanker og ideer, som de måske ikke får delt. Bare at gøre en lille bitte smule er bedre end slet ikke at gøre noget – det har stadig en positiv effekt på miljøet. Et godt råd er at dele din ide med dine venner. Mange steder foreslår for eksempel at man skærer ned på sit forbrug af plastikposer, men nogle gange er det nemmere at høre det fra sine venner end fra et eller andet firma,« siger de.

Kopper af ris erstatter kopper af plast

Michal Palicki står bag projektet Green Cup Solution, der skal erstatte de mange tusinde engangskopper på KU med et grønnere og lettere nedbrydeligt alternativ.

»Vores projekt har kørt siden sidste forår. I starten planlagde vi at finde en erstatning for kaffekopper som genererer tonsvis af affald. Normale engangskopper har voks eller plast på indersiden, hvilket ikke er godt for miljøet. Der er et firma i Storbritannien som bruger ris-HUSK til at producere kopper af virkelig god kvalitet, de ser grønne ud og er perfekte til kaffe. Nu arbejder vi på at få vores kop-løsning implementeret i universitets kantiner. Vi vil gerne opmuntre studerende til at bruge de rigtige kopper, som gerne både skal være genbrugsvenlige og let nedbrydelige,« fortæller Michal Palicki.

»Jeg har lært meget på de forskellige workshops, der er holdt i regi af Sustainable City. Vi har blandt andet lært at udvikle og finpudse vores ideer, hvordan man samarbejder med forskellige partnere og, endnu vigtigere, hvordan man puffer folk i en bæredygtig retning. Det er præcis hvad vi gerne vil opnå med vores projekt. Det behøver ikke at være ekstraordinært at gøre noget godt for miljøet, det kan være noget du gør hver dag og knap lægger mærke til.«

Oversat af Liv Rossander

Seneste