Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Besparelserne hænger på Life

BLØD AKTIVISME - Enogfyrre trøjer på Det Biovidenskabelige Fakultet skal gøre de studerende opmærksomme på de besparelser, der rammer Life

Med store poser på ryggen og huerne trukket godt ned om hovederne listede studerende fra De Studerendes Råd (DSR) sig natten til mandag den 15. februar ind på Det Biovidenskabelige Fakultet.

Med sig havde de bannere, bøjler og 41 trøjer, som blev hængt op i Marmorhallen, så de mødte de studerende, da de mandag morgen trådte ind i bygningen.

»De, der så os, har nok ment, at vi lignede nogle indbrudstyve,« siger uddannelsespolitisk koordinator i DSR Søren Høgh, som var del af aktionsgruppen.

Manglende kendskab til forringelser

Egentlig skulle der have været 100 trøjer, som er det antal stillinger, der ryger på grund af nedskæringerne på Life, men de studerende kunne kun få fat på 41.

Symbolikken er dog det vigtigste i denne happening, som skal øge opmærksommen på besparelserne, forklarer Søren Høgh.

»Vi ved, at mange af vores medstuderende ikke har kendskab til, at der sker betydelige forringelser i øjeblikket, så vores primære mål er, at de studerende bliver klar over, at de finder sted.«

»Det hele vil køre mere trægt«

Konkret bevirker besparelserne på Life, at flere kurser bliver nedlagt eller lagt sammen, og flere studerende mister deres vejledere til bachelor- eller kandidatprojektet.

Studenterservice, som hjælper de studerende i det daglige, får stærkt reducerede åbningstider. Og det administrative personale på Life bliver beskåret, så det ifølge Søren Høgh vil kunne mærkes for de studerende.

»Det betyder, at vores uddannelse bliver forringet, og at det hele vil køre meget mere trægt,« siger han.

Kontrollystne politikere

Søren Høgh påpeger dog, at kritikken ikke er rettet mod ledelsen på Life, som DSR generelt har en god dialog med, men derimod de politiske prioriteringer på Christiansborg.

»Vi er utilfredse med, at STÅ-indtjeningen slet ikke matcher det, det koster at uddanne de studerende. Derfor bliver man nødt til at lappe hullet med penge fra basismidlerne,« forklarer han og henviser til, at basismidlerne i forvejen bliver sænket med to procent hvert år.

»Politikerne har et enormt behov for at styre, hvad der sker på universiteterne, selv om det er ude lokalt at man har bedst føling med, hvad der er brug for,« uddyber han.

Positiv modtagelse fra de studerende

»Hvad sker der? Er det landmændene, der bliver hængt,« lyder det fra en af de studerende, der for første gang får øje på de mange trøjer i Marmorhallen.

En del af de studerende giver dog ikke trøjerne meget opmærksomhed, når de passerer, mens andre stopper op og læser de papirer, som hænger ved siden af. Nogle af dem bevæger sig efterfølgende hen for at høre mere om besparelserne hos folkene fra DSR, der sidder med en hund og to slikskåle ved et bord i siden af Marmorhallen.

»Det er blevet rigtig godt modtaget. Både fra de studerende og nogle af de ansatte, der har været ovre og sige, at det er godt, det vi laver. Så det er vi rigtig glade for,« siger Søren Høgh, der påpeger, at der normalt ikke er de store traditioner for aktivisme på Life.

Lukker ørerne for nedskæringerne

En af de studerende, der glæder sig over DSR´s happening, er Pernille Jensen, der studerer jordbrugsøkonomi på fjerde år.

»Jeg er selv blevet ramt af et aflyst kursus og har været nødt til at ændre mine studieplaner. Så jeg synes da, at det er godt, at DSR prøver at gøre noget for at synliggøre det,« siger hun. Pernille Jensen bekræfter DSR’s opfattelse at mange studerende ikke er klar over, hvad besparelserne indebærer

»Det indtryk, jeg har fået af at snakke med folk herude, er, at der er mange, der bare har lukket ørerne for det. Folk tror, at nedskæringerne kun rammer det administrative og ikke går ud over de studerende.«

peri@adm.ku.dk

Seneste