Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
DEBAT - At afskaffe orlov er ikke blevet en bedre idé, selv om det er et par år siden, den blev fremlagt sidst, mener Laura Kofod.
For to et halvt år siden gik de studerende på KU i krig mod universitetsledelsens planer om at fratage os retten til orlov og indføre et bestå-krav på 45 ECTS. 9.000 stod vi og skrålede ”pænt nej tak” indtil ledelsen trak deres forslag til sig igen.
I sidste uge kom samme plan på banen igen, denne gang med noget mindre opmærksomhed omkring sig.
Forskellen fra sidst er, at den nu er en del af en pakke der samtidig gør op med fremdriftsreformens mest forhadte regel, tvangstilmeldingen. Den vil absolut ikke blive savnet.
Det vil vores ret til orlov til gengæld i den grad. At afskaffe orlov er ikke blevet en bedre plan af at der er gået et par år. Studerende vil også i fremtiden, med et 45 ECTS beståkrav, blive presset hårdt til fremdrift og når flere og flere oplever stresssymptomer kan det være nødvendigt at trække stikket helt, også selvom man ikke har en diagnose.
Samtidig med at orlov kan være en sidste udvej, hvor frafald ellers ville være alternativet, giver orlov også plads til alt fra forskningsår til udlandsrejser og erhvervsarbejde. Alt sammen noget der kan gøre os klogere.
Vi kan blive bedre (og gladere) af også, at søge viden og erfaringer uden for rammerne af vores uddannelse. Derfor er orlov vigtigt, og derfor burde Københavns Universitet fortsat prioritere at lade studerende bevare retten til orlov.
uni-avis@adm.ku.dk