Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Bliv klog på jobsøgning

CV-konsulenterne var populære til den årlige karrierebørs. Få deres bedste råd til hvordan du får dit CV til at funkle her

Hvis du prøver at charmere en potentiel kæreste ved udførligt at beskrive hvad du præsterede sammen med din ekskæreste, så er det usandsynligt at du kommer i betragtning.

Det er den samme logik der gør sig gældende når du søger nyt job. Fokusér derfor på det der kommer den nye alliance ved: Hvad kan du og din arbejdsgiver skabe sammen. Hvis dit speciale ikke er rasende relevant for virksomheden, så lad vær med at skrive side op og side ned om det. Det er et ud af mange råd som CV-konsulenter fra DJØF og DM gav de studerende til årets karrierebørs.

Men når alt hvad der skal siges, er sagt, så lyder opfordringen: Slap af med CV’et. Det er ligesom med sko; de kan hurtigt blive for lange. Modsat skal man heller ikke presse sig ned i en model der klemmer.

Overensstemmelse mellem CV og virkelighed er det vigtigste.

Personlige råd
For at opnå den skønne overensstemmelse skal man ifølge Thomas Graversen, chefkonsulent hos DJØF, stille sig selv nogle af de mest basale spørgsmål. Hvilke værdier har jeg? Hvad har jeg allerede oplevet som gør at jeg trives? Hvad giver mig energi? Hvilke rammer er vigtige for mig? Hvad er mine særlige personlige udfordringer? De svar man når frem til, skal man respektere.

»Jeg oplever at studerende tænker at ‘hvis jeg nu lige giver den en skalle, så kan jeg få det bedre på den anden side’, men det går altså ikke,« siger Thomas Graversen. De fleste ved at man ikke bliver lykkelig af at gå på kompromis med sig selv, men at gennemskue hvornår skråplanet begynder, er det svære. Derfor opfordrer han til at man stiller sig selv de banale spørgsmål hver gang man tager et karrieremæssigt skridt.

Man skulle gerne ende der hvor man er kejser i sit eget Kina. Under karrierebørsen på KU oplevede Thomas Graversen at de studerende føler sig afmægtige over ikke at vide hvad der gemmer sig ude i arbejdslivet.

»Mange var uafklarede med hvad de ville bruge deres uddannelse til. Hvad kunne de overhovedet bruge den til? Det var det der fyldte. Jo længere vi kom ind i samtalen, desto mere handlede det om at dekonstruere deres opfattelse af hvad de kan. Selvom de studerende har svært ved at sætte en finger på hvad det præcist er de kan, så skal de ikke være i tvivl om at de kan en masse,« siger han.

Praktiske råd
Ansøgning og CV er første chance for at vise en smule af hvad man kan. Det er adgangsbilletten, og et vigtigt råd er at gøre sit CV nemt at skimme igennem. Fagligheden, erhvervserfaringerne og det der giver et indblik i ens fritid, skal stå hver for sig. Der er brug for overskrifter og kolonner, og times new roman er ikke nødvendigvis den kalligrafi der gør at dit CV levner et varigt minde i læserens hukommelse.

»Det skal være overskueligt. Hvis opstillingen er for spøjs, kan det virke som om man dækker over huller,« siger Thomas Graversen. Et CV skal ikke minutiøst redegøre for hver enkelt genial tanke man har tænkt. Det er ikke et speciale over ens liv. Tværtimod skal der sorteres så det der har relevans for modtageren, står tilbage. Det virker godt at bruge omvendt kronologi så det nyeste bliver læst som det første.

Thorleif Gotved, chefkonsulent i DM, råder desuden de studerende til ikke at sende et billede med CV’et og ansøgningen. Det kan være en opmærksomhedsstjæler og skabe ‘støj på senderen’. »Man kan hurtigt få et indtryk af at vedkommende er en bestemt type, og en persons udstråling kommer sjældent til sin ret i et billede. Desuden tjekker flere og flere arbejdsgivere ansøgernes Facebookprofiler, og man bør nok overveje hvilke billeder man har der,« siger han og understreger at faglighed til enhver tid vil være det vigtigste i et CV.

Thorleif Gotved får kuldegysninger når han ser et CV der rummer en pærevælling af informationer om ansøgerens liv – lige fra tiden som spejderfører til hvor vedkommende handler i Netto. Desuden skal formalia være i orden. At skrive ‘Udannet cand.mag. i dansk søger job som dansklærer’ vil højst resultere i et grin og ikke i en ansættelse.

Kreativt møveri
En ting er at skrive et fænomenalt CV, noget andet er at finde en fænomenal modtager. Her har Thorleif Gotved også et godt råd: »Husk at være en god møver. Forhør dig om hvor der er muligheder, og prøv så at komme uden om jobopslagene. Møving handler om networking og om at tage chancer. Send uopfordrede ansøgninger, og ring op både før og efter en jobsamtale. Alle arbejdsgivere efterspørger initiativ, og det er ikke noget du kan bruge din kandidatgrad til at dokumentere at du har. Det handler om at være den der arrangerer fredagsbaren, i stedet for ‘bare’ at være den der serverer øllene,« siger han.

Thorleif Gotved anbefaler de studerende at være opmærksomme i hverdagen. Hvis man oplever steder hvor der for eksempel er dårlig kommunikation, så kan man henvende sig og konkret pege på hvor man kan gøre en forskel for den pågældende virksomhed.

Seneste