Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Blokaden der lød godt

STOP - Studerende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet blokerede mandag morgen deres institut i protest mod ultrakorte semestre og få undervisningstimer. Med musik til.

Ansatte og ledelse på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Engerom) på Københavns Universitet (KU) måtte gå forgæves, da de prøvede at komme på arbejde i morges. Utilfredse studerende havde blokeret alle indgangsdøre til instituttet med stole, borde, paller og afspærringstape. Det hele foregik til tonerne af spansk guitar.

Se soundslide fra blokaden:
[video:http://www.vimeo.com/21019490 width:375 height:250 align:right]
.

Humanister har også brug for undervisning

De studerende mener, at grænsen er nået for, hvor stor en del af deres fuldtidsstudier, der kan bestå af selvstudier. Et semester på Engerom varer 12 uger, mens kandidatstuderende ofte kun har fire timers undervisning om ugen.

»Hvorfor er det lettere at forestille sig en selvlært gymnasielærer end en selvlært læge?« spørger Sebastian Belmark, der studerer engelsk på fjerde semester og også er næstformand i studienævnet på Engerom.

»Jeg går ud fra, at der ikke er nogen, der vil opereres af en læge, som kun har haft fire timer om ugen i 12 uger per semester, og det er jo selvfølgelig også det, vi protesterer over.«

Sebastian Belmark fortæller, at formålet med blokaden er at skabe opmærksomhed om vilkårene for de studerende på instituttet og i sidste ende råbe politikerne op. Det er nemlig dem, der ifølge Sebastian har ansvaret for underfinansieringen af uddannelserne.

Underfinansierede uddannelser

Både institutleder Jens Erik Mogensen og studieleder Ingemai Larsen tager indsigelserne fra de studerende alvorligt.

»Hvad angår den generelle underfinansiering af uddannelserne har vi en fælles sag,« siger Ingemai Larsen, som selv er lektor i portugisisk.

Hun kan godt forstå, at de studerende efterlyser flere timer samlet set på den studieretning, de vælger. »Problemet er, at vi forsøger at tilgodese en bredde, men ikke har midler til at gøre bredden tilstrækkelig dyb også.«

Lige nu er Engerom underfinansieret med cirka 11.000 kroner om året per studerende. Hvis instituttet fik de penge, ville Ingemai Larsen gerne tilbyde mere undervisning på de uddannelser, som har lidt færre studerende, og som ud fra en objektiv betragtning er mindre rentable.

»For det er altid her, de svære valg foregår,« siger hun.

De studerende på Dansk varsler blokade i morgen, tirsdag den 15. marts.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste