Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Bøger og banerekorder: Ny aftale hjælper studerende som Tobias med at balancere elitesport og studier

Medaljedrømme — Københavns Universitet følger nu andre universiteter og tilbyder sammen med Team Danmark elitesportsudøvere særlige vilkår for at sikre, at de kan gennemføre deres uddannelse.

»100 meterløb er essensen af simplicitet. Netop fordi øvelsen er så enkel, stræber man efter perfektion i udførslen. Hver en bevægelse skal konstant optimeres og forfines for at komme så tæt som muligt på det perfekte resultat.«

Ordene kommer fra 24-årige Tobias Gorgone Larsen, mens vi i let regn skrår over atletikbanen på Østerbro Stadion. En bane han igennem tiden har løbet tusindvis af kilometer på for at forfine de første 100 meter.

Med en bronzemedalje i tiden 10,6 sekunder fra sommerens DM er han en af Danmarks hurtigste i den legendariske disciplin. Derfor er han netop blevet en del af den nye ordning KU Professionals, der er kommet i stand mellem Københavns Universitet og Team Danmark.

Foruden sine fem ugentlige træningspas i atletikklubben Sparta lægger Tobias Gorgone Larsen nemlig også mange timer i sit statskundskabsstudie, som han læser på femte semester på KU. Derudover har han et studiejob i konsulentvirksomheden Mobilize, hvor han arbejder 15 timer om ugen.

Min træning ligger fast, og jeg planlægger altid rundt om den.
Tobias Gorgone Larsen, eliteløber og statskundskabsstuderende

En balancegang, der til tider er vanskelig, og som også betyder, at han ikke kan slappe af på sofaen i weekenden. Der er nemlig træning både lørdag og søndag.

»Det kræver meget planlægning. I weekenden begynder jeg allerede at se ind i den nye uge. Min træning ligger fast, og jeg planlægger altid rundt om den, så jeg har tid både til at studere og se venner. Men det kræver, at jeg er struktureret og effektiv i det, jeg har gang i, hvad end det er studiet eller træning. Ellers kan jeg ikke præstere i nogen af tingene,« siger Tobias Gorgone Larsen.

Blandt de bedste

Allerede da han som 13-årig begyndte i Holte Atletikklub, spærrede trænerne øjnene op, når Tobias Gorgone Larsen satte i spurt. Han havde tidligere spillet fodbold, men var med sine egne ord ikke specielt god – men hurtig. Og med en far, der dyrkede atletik, gav det mening også at søge den vej.

»Inden for det første år begyndte jeg allerede at sætte nye danske ungdomsrekorder. Så jeg havde et talent for det, og det gav mig jo blod på tanden,« siger han.

Efter folkeskolen startede han på Falkonergårdens Gymnasium, som har det største antal Team Danmark elever i landet. En ordning på fire år som Tobias Gorgone Larsen også kom på, så han kunne morgentræne i sin nye klub.

»Jeg kunne mærke, hvor værdifuldt det var at starte i en klub som Sparta med nogle helt andre økonomiske muligheder, dygtige trænere og et fedt miljø. Og så er det egentlig bare gået én vej derfra,« siger han.

I dag har han vundet flere medaljer til danske mesterskaber og deltaget ved både EM og VM. Med en personlig rekord på 100 meter på 10,27 sekunder placerer han sig som nummer syv på alletiders danske rangliste.

I de sidste tre år har han været med i en OL-satsning for at få kvalificeret et dansk 4×100 meter stafethold ved legene i 2024.

»Det lykkedes desværre ikke, men vi håber, at Team Danmark laver den samme satsning frem mod OL 2028 i Los Angeles,« siger Tobias Gorgone Larsen.

»Men jeg tror ikke, der er nogen, der går til atletik, og i hvert fald ikke 100 meterløb, fordi de gerne kun vil løbe stafet. Jeg er en individuel sportsmand, og det er også det syn, jeg har på sporten. Så jeg har nogle drømme om individuelt at komme med til EM i 2026. Jeg har ikke et decideret mål eller en tid, jeg gerne vil løbe, men det er en kombination af at kvalificere sig individuelt til de store mesterskaber som EM, VM og OL og så løbe i finalen til de store mesterskaber gennem stafetten,« siger han.

Nødvendige prioriteringer

Den nye aftale mellem KU og Team Danmark indebærer blandt andet, at studerende som Tobias Gorgone Larsen kan få et mere fleksibelt universitetsforløb end andre.

»Konkret er der tilknyttet en rådgiver fra KU, jeg kan sparre med om, hvorvidt det vil give mening at skyde nogle fag. Jeg vil også kunne tage eksamener på et senere tidspunkt uden at bruge forsøg på det,« siger han.

Aftalen betyder også, at de studerende på KU Professionals i perioder kan læse på fuldtid (for eksempel uden for sæsonen eller i skadespauser), mens det i andre perioder vil være muligt at læse på nedsat tid.

Det er en prioritering, som Tobias Gorgone Larsen allerede er meget bekendt med.

»Jeg tror, det er naivt at tro, at man kan alting fuldt ud, så man må vægte tingene. Lige nu lægger jeg mange timer i studiet, men til foråret skal jeg fire uger på træningslejr i Sydafrika. Der kan jeg jo ikke komme til forelæsningerne, så der har jeg selv et ansvar for at få læst pensum grundigt. Ellers vil det jo kunne ses på mine akademiske resultater. Men det er jo nok også sådan noget, der bliver nu med den nye ordning,« siger Tobias Gorgone Larsen.

Det hele menneske

Ordningen med de studerende i KU Professionals ligger også i tråd med Team Danmarks filosofi om at udvikle atleter, som også har en uddannelse i bagagen. Det er nemlig meget få, som kan leve af deres sportsgren i hele livet.

»Det handler i virkeligheden om at skabe hele mennesker. Der er ikke mange penge i atletik, og derfor lærer Team Danmark os meget om det her dual career-koncept, så man kan begynde en ny karriere, når den sportslige er ovre. Lige nu har jeg et muligt sidste år på topplan, der hedder 2028. Det er et OL-år og måske også det år, jeg kan toppe i min sprintkarriere. Derfra vil det kun gå ned ad bakke. Det er også deromkring, jeg er færdig med min uddannelse, og SU’en stopper, og jeg skal tjene nogle penge. På den måde rammer livet jo,« siger Tobias Gorgone Larsen.

Hvad karrieren skal byde på, efter atletikskoene er lagt på hylden, ved den unge sprinter endnu ikke. Det kunne både være i det offentlige, private eller i en fond.

»Men min allerstørste drøm ville nok være at arbejde i Den Olympiske Komité (IOC). Så kunne jeg også holde ved sporten på den måde.«

Hovedstaden på landkortet

I mange år har Københavns Universitet stået i skyggen af universiteterne i Aarhus, Aalborg og Odense, når det kommer til at tiltrække studerende, som dyrker idræt på eliteplan.

Disse universiteter har nemlig alle i længere tid haft en aftale med Team Danmark, som tillod, at studerende kunne få særlige vilkår, hvis de dyrkede eliteidræt.

Mange forskellige landshold og sportsforbund har dog base i hovedstaden, og derfor har aftalen med Københavns Universitet også været et ønske for mange.

Min allerstørste drøm ville nok være at arbejde i Den Olympiske Komité. Så kunne jeg også holde ved sporten på den måde
Tobias Gorgone Larsen, eliteløber og statskundskabsstuderende

Aftalen begejstrer også Kristian C. Lauta, der er prorektor for uddannelse på Københavns Universitet.

»Det er glædeligt, at de steder, hvor vi kan give fleksibilitet til vores studerende, også gør det. Her er der en særskilt mulighed for, at folk, som dyrker deres idræt på et meget højt niveau, samtidig kan få sig en uddannelse. Det er både godt for samfundet, de studerende og for Københavns Universitet, fordi vi får mulighed for at holde fast i nogle ekstremt engagerede og som regel disciplinerede og dygtige unge mennesker, som vi kan få lov til at uddanne,« siger han.

Om den nye aftale betyder, at Københavns Universitet i fremtiden kan bryste sig af olympiske eller paralympiske medaljer, tør prorektoren dog ikke love.

»Haha, nej sådan et måltalskrav vil jeg holde mig fra. Hvis vi med denne ordning sikrer, at vi ikke afskrækker nogle, der dyrker elitesport, fra at læse på Københavns Universitet, så er jeg meget glad. Det er ikke et mål i sig selv, at KU skal vinde medaljer,« siger Kristian C. Lauta.

Seneste