Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Børge, 92, og Lone, 78, har været eksamensvagter i 25 år

Karriere — De sørger for god ro og orden ved de skriftlige eksamener. Arbejdsglæden får de fra deres gode kolleger og i mødet med »de søde unge eksaminander«.

I Københavns Universitets eksamenshus på Peter Bangs Vej 36 har cirka 100 medarbejdere deres daglige gang. De skal sørge for, at hundredvis af studerende kommer sikkert igennem deres skriftlige eksamener.

To af dem er 92-årige Børge Frederiksen og 78-årige Lone Rud Pedersen, der begge netop har fejret 25 årsjubilæum.

»Jeg har ingen planer om at stoppe,« siger Lone Rud Pedersen, og heller ikke hos Børge Frederiksen er der nogen vaklen.

»Jeg har ingen intentioner om at holde op lige med det samme,« siger han og tilføjer, at han selv vil sige op den dag, hans helbred svigter for at komme en fyreseddel i forkøbet.

Masser af humør

Inden Lone Rud Pedersen begyndte som eksamensvagt i juni 1996, var hun selvstændig.

Hun havde ejet et par dametøjsbutikker, som hun havde solgt. Hun var endt med at bo i udlandet med sin mand, og jobbet som eksamensvagt passede hende rigtig godt, da hun vendte hjem, fordi hun så kunne lægge sin tid til rette efter, hvornår der var eksamener.

For 25 år siden var der kun eksamener i januar og juni måned, men som Lone Rud Pedersen formulerer det, har eksamensperioderne efterhånden grebet om sig. Men jobbet ligner sig selv:

»Man skal have et godt humør og være åben over for andre mennesker og en god kollega. Og så skal man selvfølgelig være en sød eksamensvagt for de unge mennesker, som også selv er rigtig søde og åbne,« siger Lone Rud Pedersen.

Omkring 80 af medarbejderne ved Eksamenshuset arbejder som eksamensvagter, og de fleste er i alderen fra 60 til 92 år. Timelønnen er ikke eksorbitant, men det kan være et rigtig godt job for pensionister, siger Børge Frederiksen.

Han arbejdede for lidt mere end 25 år siden som interviewer hos Gallup. I den forbindelse kom han på besøg hos et ægtepar på Frederiksberg, som han skulle interviewe. Efter interviewet faldt de i en uformel snak over en kop kaffe, og manden, der var pensionist, fortalte om sit arbejde som eksamensvagt. Det blev Børge Frederiksens clou til selv at søge jobbet.

»Jeg har været særdeles godt tilfreds med de 25 år,« siger han.

»Der har altid været et godt arbejdsmiljø«

Børge Frederiksen synes, han er heldig med sit job.

»Jeg har fået mange gode venner, bekendte og kolleger på den måde. Man møder en masse målbevidste og meget venlige unge mennesker, og det er dejligt. Der har også været et godt arbejdsmiljø i alle årene,« siger Børge Frederiksen.

Den teknologiske og materielle udvikling i eksamenslokalerne er også en god ting, synes han.

»For bare 25 år siden skulle de unge mennesker sidde ved gamle, ubehagelige skoleborde i eksamenslokalerne på Peter Bangs Vej, og det var ikke særlig rart for dem. Forholdene er meget bedre i dag,« siger Børge Frederiksen.

Mobil faldt på gulvet og afslørede snyd

Der er også en alvorlig side af jobbet. Selv om Børge Frederiksen og Lone Rud Pedersen gør alt, hvad de kan for at komme de studerende i møde, ligger det i deres opdrag at kontrollere, at ingen eksaminander snyder.

»Det er sket nogle gange. Engang var der fx en studerende, der modtog en sms på en mobiltelefon under eksamen. Vi kunne høre den tikke ind, selv om vi havde lagt alle de studerendes mobiltelefoner i en bunke, inden eksamen startede. Vi kunne umuligt finde ud af, hvor modtageren sad. Til vores held faldt eksaminandens ekstra mobiltelefon på gulvet, så den, der snød, afslørede sig selv. Studenten blev bortvist,« siger Lone Rud Pedersen.

Hvis de studerende sidder med noget, der ikke er relevant for dem, er eksamensvagterne nødt til at tage det fra dem.

»Men hvis de vil snyde, kan de altid finde en udvej. Vi kan fx ikke afsløre alle, der har skrevet noget på kroppen eller lagt en lille seddel i deres penalhus,« siger Lone Rud Pedersen.

Børge Frederiksen siger, at i de 25 år, han har været eksamensvagt, er det måske sket 25 gange, at en studerende er blevet bortvist på grund af snyd. Han har selv kun oplevet det fem eller seks gange.

Arbejder både 160 og 170 timer om måneden

Fordi der i dag er eksamener i næsten alle måneder, på nær juli, arbejder Lone Rud Pedersen og Børge Frederiksen rigtig mange timer om måneden, næsten hele året rundt.

»I januar og i juni, når der er flest eksamener, går jeg på arbejde cirka 160 timer hver måned. Vi møder klokken 7.45 inden eksamen, som ligger kl. 9-13, og så skal vi rydde op og spritte af for coronavirus bagefter,« siger Børge Frederiksen.

Nogle dage får de først fri kl. 19 eller 21, og der er også vagter til dem i visse weekender.

Lone Rud Pedersen arbejdede i 170 timer i juni måned. Nogle af hendes timer er dog opgjort som tillæg i forbindelse med pandemien, hvor vagterne er gået på arbejde, mens andre KU-medarbejdere har vært hjemsendt.

Det er Campus Service, der er arbejdsgiver for Børge Frederiksen og Lone Rud Pedersen og som var vært ved en fest den 30. juni, der både fungerede både som en fejring af de to jubilarer og som sommerafslutning for hele korpset, der har lagt en særlig indsats under coronakrisen.

Seneste