Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Boykot skaber ikke forandringer i Qatar

VM — VM bliver i 2022 afholdt i Qatar. Det kan vi ikke ændre på. Men se det som en mulighed for at skabe forandringer i stedet for at gå efter en boykot, skriver direktørerne for DIF og DBU i et svar til kritiske idrætsstuderende.

Debatten om VM i Qatar i 2022 og boykot eller ej har fyldt en del de seneste uger. Og med rette. Der er god grund til at kritisere beslutningen om at afholde den største fodboldslutrunde i den lille ørkenstat. Et land, der ingen fodboldkultur har og ikke overholder basale menneskerettigheder.

Debatindlægget ‘200 studerende: Boykot VM i Qatar’, som blev bragt i Uniavisen tirsdag, sætter også fokus på afholdelsen af VM i Qatar. Vi vil gerne rose de studerende for at komme på banen og deltage i debatten. Det er godt med både debat og bevidsthed, hvis vi alle sætter fokus på de kritisable forhold i Qatar.

LÆS OGSÅ: 200 studerende: Boykot VM i Qatar

Indlægget opfordrer dog til en dansk boykot af slutrunden. Det mener vi ikke er den rette løsning. Det er at vende ryggen til de problemer, vi står over for.

Vi er imod, at VM i 2022 afholdes i Qatar, og har været det, siden det blev besluttet i 2010. Beslutningen, som vi mener, er dybt kontroversiel og forkert, blev truffet i et lukket rum i FIFA, hvor DBU ingen stemme havde. FIFAs regler for tildeling af VM-slutrunder blev ændret i 2016, hvor vi fra dansk side gik forrest for at indføre en demokratireform i FIFAs system for at undgå, at vi nogensinde kommer i en lignende situation igen.

To gange har DBU besøgt Qatar med de nordiske fodboldforbund i samarbejde med fagbevægelsen, FN’s arbejdsorganisation – ILO – og med rådgivning fra Amnesty i Danmark. På besøgene har der været rejst kritik af forholdene over for magthaverne i Qatar, og der har været møde med dem, det hele handler om: migrantarbejderne.

De beder os om at fastholde kritikken og komme tilbage – ikke vende dem ryggen ved at blive væk.

Qatar er ikke det eneste problematiske land

Med dialog og diplomatisk pres er der sket forbedringer for migrantarbejderne. Deres rettigheder er forbedret, der er indført minimumslønninger og Kafala-systemet er under afskaffelse. Det er det, vi hører fra Amnesty International, ILO, og den internationale fagforeningssammenslutning, ITUC. Vi er dog langt fra i mål. Men det er skridt i den rigtige retning.

Derfor holder vi løbende møder med de andre nordiske nationer om, hvordan vi på bedst mulig vis får skabt forandringer frem mod slutrunden om halvandet år. Jo flere forbund, der kan stå sammen om det kritiske pres, jo store forandringer kan vi skabe på både den korte og lange bane.

Det må ikke ske, at vi skal spille fodbold, tennis eller løbe 100-meter løb til store sportsbegivenheder i lande, der ikke lever op til helt basale menneskerettigheder.

For når VM er afholdt i 2022, handler det ikke længere kun om Qatar. Mange andre lande står over for de samme udfordringer, som migrantarbejderne i Qatar kæmper med, og vi skal gøre alt for, at det ikke sker igen.

Det må ikke ske, at vi skal spille fodbold, tennis eller løbe 100-meter løb til store sportsbegivenheder i lande, der ikke lever op til helt basale menneskerettigheder.

Hvis Danmark derimod laver en totalboykot, hvor man også indstiller diplomatiske forbindelser, samhandel, erhvervsfremstød etc., som man gjorde i forhold til eksempelvis Sydafrika under apartheid-styret og i forhold til Serbien-Montenegro under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, så deltager idrætten selvfølgelig også i den boykot.

Men det er ikke rimeligt over for atleterne, at de alene skal pålægges at boykotte. Næste år er der Vinter-OL i Beijing, og der lyder også krav om, at idrætten skal boykotte. Konsekvensen af alle disse boykotter vil blive lange udelukkelser, og at dansk idræt og danske idrætsudøvere reelt ikke længere vil kunne deltage i internationale mesterskaber.

VM bliver i 2022 afholdt i Qatar. Det kan vi ikke ændre på. Men i stedet for at vende ryggen til det, skal vi se det som en unik mulighed for at skabe forandringer for migrantarbejderne i Qatar.

Seneste