Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Byg fremtiden i Lego

KLIMAKLODSER - 120 studerende har 17. og 18. november leget med Lego i Festsalen ved Københavns Universitet. Men ikke for sjov – meningen er, at de danske og udenlandske studerende skal bygge og spille sig frem til et realistisk bud på en grønnere energiforsyning til Europa i fremtiden

’RETHINK our energy future’ hedder arrangementet, som er resultatet af et samarbejde mellem studenterorganisationen Energy Crossroads og Københavns Universitet. Det alternative forhandlingsmøde om fremtidens energiforsyning løb af stablen 17. og 18. november som en kombination af oplæg fra energieksperter og andre fagfolk, diskussion og spil.

Forhandlingsspillet, der spilles af de studerende, er udviklet af en lille gruppe fortrinsvis ingeniør-studerende fra Energy Crossroads. Spillet består af legoklodser, som repræsenterer forskellige energikilder, og en række ’policy cards’ der repræsenterer de socioøkonomiske konsekvenser af forskellige løsninger.

På den måde kan spillerne modellere et energiscenarie for 2030: Hvordan skal forskellige dele af Europa få energi – og hvilke politiske løsninger vil det kræve? Hvad vil det betyde for udledningen af CO2 – og vil det måske føre til andre typer af forurening?

Politiske optaktsforhandlinger

Arrangementet er planlagt som optakt til klimatopmødet i december, og fokus er derfor på CO2-udledning. Men en af de frivillige arrangører fra Energy Crossroads, Thomas Leth, fortæller hvordan deltagerne selv skal tage stilling til, hvad der er vigtigt:

»Vi lægger ikke op til én løsning. Deltagerne forhandler sig selv frem til, hvor stor en reduktion af CO2-udledninger de ønsker, hvilke andre energikilder de vil bruge i stedet og så videre.«

Hver legoklods svarer til energiækvivalenten af 10 olietankere, og grupperne arbejder med lommeregnere, fiktive investeringslån i banken og reelle tal for, hvor effektive forskellige typer energi er.

Derfor er der i hver af de 24 grupper mindst én ingeniør, som kan hjælpe med at holde styr på de avancerede energibegreber. Thomas Leth, som selv er statskundskabs- og historiestuderende, glæder sig dog til spillets dag 2. Her skiftes udregninger og klodser ud med politiske forhandlinger, når gruppernes regionplaner skal forenes til én samlet vision for hele Europas energiforsyning i 2030.

Målet er COP15

Et af målene for ’RETHINK our energy future’ er en række konkrete anbefalinger, som grupperne kan sende til en relevant politisk autoritet, der har mulighed for at implementere nogle af løsningerne.

»Og så håber vi også, at vi får mulighed for at vise vores resultater på COP15. Det vil sende et signal til politikerne om, at der er en offentlighed der kan og vil gøre noget vil de her udfordringer,« siger Thomas Leth.

Det er dog ikke alle deltagerne som tror på, at det er realistisk at få politikerne til at lytte til en gruppe studerende. Amalie Winge studerer dansk og engelsk, og er mest med til arrangementet for at lære mere om klimaproblematikken. »Ærlig talt ved jeg ikke, hvor stor en rolle det her vil spille til COP15. Jeg tror mere på den uddannende kraft i det – på trods af alt det, der står om klima i medierne, har det virket rimelig uigennemsigtigt for mig. Det her er dejlig konkret.«

Ringe i vand

Men hvad nytter det så, at 120 studerende lærer noget konkret om energikilder og klima?

»Jeg tror, at det er vigtigt at tænke på det her som ringe i vandet. Nu er vi 120 studerende, der går ud og fortæller vores venner om, hvad vi har lært her.« siger Amalie Winge.

Det er Thomas Leth enig i: »Jeg tror, at det rykker. At det er inspirerende at komme her – og at man lærer selv at tænke nogle løsninger.«

Om visionerne om en grønnere energiudvikling for Europa i løbet af de næste 20 år bliver virkelighed, er ikke til at sige. Om politikerne på COP15 vil lytte til resultaterne fra ’RETHINK our energy future’, vil vise sig om et par uger.

Foreløbig er det sikkert, at 60 danske og 60 udenlandske studerende har oplevet en vinkel på energi- og klimaproblematikker, som kun kan virke helbredende for klimakvalmen.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste