Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
— Opdateret: —
Debat
Åbent brev — Københavns Universitet må ikke ende med regningen for statens kostbare fejl i opførelsen af Niels Bohr Bygningen. Det skriver formanden for Dansk Magisterforening og tillidsfolk i en direkte opfordring til regeringen og Folketinget.
Til finansordførerne, uddannelses- og forskningsordførerne, finansministeren og uddannelses- og forskningsministeren
Vi skriver for at gøre opmærksom på de store udfordringer, som forskning og undervisning vil stå over for, såfremt Københavns Universitet selv skal finansiere budgetoverskridelserne ved opførelsen af Niels Bohr Bygningen.
Afsenderne
Sune Olander Rasmussen, tillidsrepræsentant på Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet, og medlem af DM
Peter Waaben Thulstrup, tillidsrepræsentant på Kemisk Institut, Københavns Universitet, og medlem af DM
Thomas Vils Pedersen, fælles-TR for alle videnskabeligt ansat personale på Københavns Universitet og næstformand i DM
Camilla Gregersen, formand for DM
Den nye bygning, som skulle være med at til give forskningen og uddannelserne et positivt boost, ender nu med at være en økonomisk klods om benet på arbejdet med at levere uddannelse og forskning på højeste internationale niveau.
Københavns Universitet har meldt ud, at huslejestigningerne kan betyde, at man er nødt til at nedlægge op imod 170 forskerstillinger. Det vil indlysende have store konsekvenser for forskning og undervisning, hvis så mange forskerstillinger forsvinder.
På Kemisk Institut og Niels Bohr Instituttet, som blandt andet skal bruge Niels Bohr Bygningen, udføres forskning og uddannelse inden for fysik, kemi, nanoscience og medicinalkemi på højeste niveau. Kandidaterne og ph.d.-erne fra disse institutter finder ansættelse i en række meget vigtige industrier og leverer et markant aftryk på den danske forskningsproduktion.
Institutterne har nu i 10 år arbejdet frem mod nye bygninger. I den periode har institutterne måttet leve med en række omkostningstunge flytninger og midlertidige løsninger på grund af de meget store forsinkelser af byggeriet af Niels Bohr Bygningen.
En ny og voldsom huslejestigning kan betyde, at der skal fjernes forskningsområder og lukkes uddannelser som for eksempel nanovidenskab og medicinalkemi.
Den faste stab af videnskabeligt personale er gennem en årrække reduceret til et niveau, der er på grænsen af den kritiske masse. En ny og voldsom huslejestigning kan betyde, at der skal fjernes forskningsområder og lukkes uddannelser som for eksempel nanovidenskab og medicinalkemi.
Det videnskabelige personale hjemtager i dag eksterne bevillinger til at finansiere over halvdelen af den udførte forskning og forskeruddannelse. Yderligere reduktioner af den faste stab på grund af en huslejestigning vil derfor, alt andet lige, føre til færre fondsmidler og færre midler til at indgå i eksterne samarbejder, og dermed give accelererede negative følger for den kemiske og fysiske forskning i Danmark.
Debat
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Dette vil igen forringe uddannelserne, da den eksterne forskning bringer mange nye ideer, instrumenter og ansatte i spil til den forskningsbaserede tilgang, som uddannelserne bygger på.
Vi vil derfor opfordre til, at der findes en løsning, hvor manglende styring af byggeprocessen fra statens side ikke betyder en nedgang i forskning og undervisning ved Københavns Universitet. Det er uholdbart, at forskning og uddannelse på højeste plan nu risikerer at gå tabt på grund af dårlig byggestyring.
Vi er glade for, at ordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Enhedslisten har politisk fokus på sagen, og har meldt ud, at de vil være med til at finde en løsning.
Vi håber, at partierne finder en løsning, der sikrer, at det ikke er forskere og de studerende, der skal betale for byggerodet.
Folketinget skulle 21. januar klokken 13.00 have afholdt åbent samråd om Niels Bohr Bygningen, men mødet blev aflyst.