Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Udvekslingsstuderende arbejder med bæredygtighed

GRØN CAMPUS - Maria Markman rejste til UC Berkeley i USA som udvekslingsstuderende for at arbejde med bæredygtighed, og KU har lige modtaget en studerende fra Schweiz for det samme. De er del af et internationalt program.

Bæredygtigheden skal op. Forbrug af energi, ressourcer og materialer skal ned. Og det skal det for at skabe et grønnere og mindre energiforbrugende campus.

Samtidig skal udvekslingsstuderende ud af Danmark og andre udvekslingsstuderende ind i landet for at lære om bæredygtighed.

SE BILLEDSERIE: Maria Markmans fotos fra UC Berkeley.

Maria Markman læser økonomi på Københavns Unviersitet og har for nylig været seks uger på University of California, Berkeley, hvor hun arbejdede sammen med andre studerende og ansatte med at spare energi og ressourcer på universitetets områder.

Heftig studenteraktivitet på Berkeley

På Maria virkede hele oplevelsen enormt fri og spændende, og hun fik en god fornemmelse for, hvordan det amerikanske system fungerer, fortæller hun.

»Jeg var meget imponeret over den store aktivitet, der var blandt de studerende i forbindelse med arbejdet med at forbedre bæredygtigheden på Berkeley.«

»De studerende samlede ind fra kontorer og andre steder, og delte ud igen. Generelt har de stort fokus på recycling, genbrug og spild eller affald på universitetet. Jeg oplever slet ikke samme niveau af opmærksomhed omkring det emne på KU,« fortæller Maria Markman.

Selv fik hun meget anerkendelse fra UC Berkeley for hendes hovedprojekt derovre – en rapport der handlede om et Green Building Rating System på universitetet. Rapporten indeholdt en sammenligning af to forskellige certificeringsværktøjer, LEED og Green Globes, der bruges i USA til certificering af bæredygtigt byggeri.

Hjemløse et problem for pantordning

Det gjorde også et rigtigt stort indtryk på Maria Markman, at mange af de ting, der fungerer i Danmark, udgør virkelig store problemer i USA.

»Mange af de ting, de slås med på UC Berkeley, har vi allerede løst her i Danmark og Europa på et langt højere niveau. Derovre kæmpede de med, hvordan man kan genbruge plastikflasker på universitetets område. På UC Berkeley er det et problem, fordi de er bekymrede for, at et pantsystem kan føre til, at der kommer for mange hjemløse til området for at samle plastikflasker,« siger hun.

Desuden var energisparepærer også et stort emne. Man har for eksempel lavet kampagner for at få de studerende til at bytte deres gammeldags, energislugende glødepære ud med en sparepære.

Mindre bakker i kantinen

I Californien havde de i det hele taget ’grønne’ initiativer på langt flere planer, end Maria Markman oplever det på KU.

De havde for eksempel byttet de store bakker i kantinen ud med mindre for at få folk til at spilde mindre mad, og der var sat skilte og genbrugsstationer op på hele campusområdet for at få folk til at slukke for lyset og genbruge forskellige ting.

Oplevelsen på UC Berkeley kom dog ikke til kun at dreje sig om et grønnere campus for hende. Hun lærte også om forskellene mellem de to landes uddannelsessystemer.

LÆS OGSÅ: Schweiziske øjne ser på KU´s bæredygtighed”

»Jeg fik også et andet og meget mere positivt billede af uddannelsessystemet i Danmark ved at kunne se på vores eget på afstand. Det er jo fantastisk, at vi har gratis uddannelsessystem og derudover får SU hver måned,« siger hun.

anfj@adm.ku.dk

Seneste