Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
RANKING - For tredje år i træk er center på Institut for Statskundskab blevet tildelt en flot plads på en prestigefyldt international liste. Det viser, at der er 'value for money' på universitetet, mener centerleder.
For tredje år i træk kan Institut for Statskundskab på Københavns Universitet være stolt af at huse en af verdens førende tænketanke. Center for Militære Studier (CMS) er for tredje gang i træk blevet tildelt en 19. plads blandt verdens 85 førende tænketanke på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område.
Listen er offentliggjort af The Think Tanks and Civil Societies Program ved University of Pennsylvania, og baserer sig på vurderinger fra 1.900 adspurgte eksperter på området. Panelet skulle ranke ikke færre end 6.846 tænketanke fordelt over 182 lande inden for 52 kategorier.
Med sin 19. plads på listen ligger CMS foran flere traditionsrige og anerkendte tænketanke, der har langt flere midler til rådighed. CMS har blandt andet overhalet The Belfer Center på Havard University og The German Center for International Affairs.
Centerleder for Center for Militære Studier Henrik Ø. Breitenbauch er meget tilfreds med, at centeret for tredje år i træk nyder den store internationale anerkendelse, som følger med den bemærkelsesværdige placering på listen.
»I disse nedskæringstider er den høje placering et lykkeligt eksempel på, at vi godt kan skabe ting i Danmark, som har international bevågenhed. Der er altså value for money i det, der foregår her på universitetet.«
Center for Militære studier blev grundlagt i 2010 af Forsvarsministeriet og partierne bag forsvarsforliget. Centeret er primært finansieret over forsvarsbudgettet. CMS er et ud af en række forskningscentre, der er hjemmehørende på Institut for Statskundskab ved det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
Henrik Ø. Breitenbauch mener, at den høje placering primært er et resultat af CMS’s fokus på internationalt samarbejde og sparring.
»Placeringen er et udtryk for, at vi faktisk har en høj grad af international opmærksomhed blandt vores samarbejdspartnere. Alle vores produkter er rettet til danske beslutningstagere – politikere og embedsmænd – og offentligheden, men vi bruger vores internationale erfaringer både når vi laver analyserne, og når vi skal have dem ud,« siger han og fortsætter:
»Vi prøver at involvere internationale samarbejdspartnere i vidt omfang, når vi arbejder, og vi tænker internationalt hele tiden. Nogle af de institutioner som er større, er måske mere orienterede mod de tyske og franske markeder, som er meget større.«
Om få måneder lancerer CMS en ny rapport, som skal se på, hvilke overvejelser embedsmændene bør have, når de skal revurdere deres antipirateri-strategi.
»Vi bruger forskningsmæssige metoder til at lave viden som er konkret anvendelig, og som kan bruges direkte, for eksempel af embedsmændene, når der skal udarbejdes et strategipapir,« siger Henrik Ø. Breitenbauch.
»Punchlinen i den kommende rapport er, at problemer, der findes til vands, opstår til lands. Man kan ikke have et rent maritimt blik på pirateri – man er nødt til at forstå, hvad der foregår inde til lands for at adressere udfordringerne,« siger han.
uni-avis@adm.ku.dk