Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Spidskandidaterne — Tre gange har Charlotte Zoey Søndergaard måttet forlade KU. To gange efter en fyring og en gang efter en midlertidig ansættelse. Hver gang er hun vendt tilbage, og nu stiller hun op til bestyrelsen for at kæmpe imod, at hendes yngre HK-kolleger skal få samme skæbne.
Hun er ikke længere bange for selv at blive fyret.
»Det kunne sagtens forekomme. Det sker jo ret ofte, når man er nået en vis alder. Men det er jeg efterhånden forberedt på. Det er ikke mig selv, jeg er bekymret for.«
Charlotte Zoey Søndergaard er 63 år og har haft sin gang på KU siden 1997. Her var hun ansat ved Niels Bohr Institutet, indtil hun i 2005 blev afskediget.
»Jeg blev nok opsagt, fordi jeg var lidt for selvstændig,« griner hun.
Fire år senere var hun tilbage igen på Center for Afrikastudier, hvor hun holdt i fire år, indtil en sparerunde fik hende ned med nakken. Hun gik dog direkte videre i et barselsvikariat i SCIENCE-studienævnet og formåede altså denne gang at holde fast i KU.
Da vikariatet udløb, fik hun ansættelse ved Aalborg Universitet. Men i 2020 vendte hun igen tilbage til KU – denne gang til Biologisk Institut, hvor hun i dag er studieadministrativ koordinator.
Jeg blev nok opsagt, fordi jeg var lidt for selvstændig
Charlotte Zoey Søndergaard
»Jeg er nok lidt ukuelig og også meget retfærdighedssøgende. Det er jo sådan, at når man stikker næsen frem og siger sin ærlige mening, så er der nogen, der ikke bryder sig om det,« siger hun.
Det, der bekymrer hende nu, er de mange TAP-stillinger, der står til at blive nedlagt med den kommende administrationsreform. Altså de mange yngre kolleger, som hun ikke ønsker samme forløb for, som hun selv har haft.
»Når man skal lave besparelser, sker det altid i bunden af organisationen. Hvorfor egentlig det,« funderer hun og svarer selv på sit eget spørgsmål:
»Jeg tror, der hersker en mangel på kendskab til det område, som TAP’erne sidder med.«
Søndergaard stiller op til bestyrelsen som en direkte reaktion på den igangværende administrationsreform. Konkret ønsker hun at bidrage med et TAP-perspektiv, ikke mindst fra HK, i bestyrelsen.
»Jeg tror, der er brug for nogen i bestyrelsen, som kan fortælle om, hvordan arbejdsgangene faktisk er i administrationen. Jeg tror, der hersker en mangel på viden om TAP’ernes arbejde.«
Jeg tror, der hersker en mangel på viden om TAP’ernes arbejde
Charlotte Zoey Søndergaard
Hun peger på, at nogle af KU’s vigtigste udfordringer for tiden handler om at sikre større bæredygtighed og bedre trivsel for de studerende. Men ingen tænker på TAP’ernes rolle i den sammenhæng.
»TAP’erne understøtter jo også initiativer som bæredygtighed og hjælp til studerende, der mistrives. I dag er der langt flere studerende med udfordringer, end der har været tidligere. Det er jo også TAP’er, der har kontakten med dem.«
Og trivsel hænger også sammen med nærhed, siger hun. Nærhed, som er det, analysen bag administrationsreformen viste, at en stor del af KU’s ansatte efterspurgte mere af.
»Men det er jo den modsatte model, man arbejder hen imod.«
Her hentyder hun til de ’administrative campuscentre’, som er på tapetet med reformen. På trods af navnet fastholder ledelsen, at den arbejder med nærhed som det centrale designprincip.
Men den køber du ikke?
»Nej, det gør jeg ikke. Det er ikke det, man er på vej imod her.«
Hvad centraliseringen angår er Søndergaard ikke alene med sine synspunkter. De lader faktisk til at være fælles for de fleste TAP’er også for hendes konkurrent til TAP-posten i bestyrelsen, Dorte Brix.
Hvordan adskiller du dig fra Dorte Brix som kandidat?
»Jeg har været ansat så mange forskellige steder på KU med mange forskellige opgaver. Derfor kan jeg bidrage med mere viden, end hvis jeg bare havde siddet det samme sted i 25 år.«
Som din modkandidat jo faktisk har. Hvad er det, du kan bidrage med, som hun ikke kan?
»Dorte har jo mere laborantperspektivet. Jeg har HK-perspektivet. Det er to forskellige bidrag.«
Charlotte Zoey Søndergaard mener, at HK’erne har en særlig kamp at kæmpe i forbindelse med administrationsreformen. På sin vis ser hun dem som den mest oversete TAP-gruppe.
Administrationen er jo den lim, der binder tingene sammen
Charlotte Zoey Søndergaard
»Vi bliver jo færre og færre. Vi bliver skiftet ud med AC’ere og studentermedhjælpere, eller også forsvinder vores opgaver bare eller bliver overtaget af det videnskabelige personale.«
Hun mener at kunne se den samme bevægelse i universitetsverdenen, som for eksempel er sket med sundhedsplatformen – hvor man ser læger sidde og lave sekretærarbejde med journalerne, fordi sekretærerne er sparet væk.
»Så går deres tid jo netop fra kerneopgaven. Og det samme gælder for VIP’erne.«
Det er VIP’erne, der varetager kerneopgaven på universitetet, ligesom læger gør det på hospitalerne. Men som Charlotte Zoey Søndergaard siger:
»Administrationen er jo den lim, der binder tingene sammen. Både for de studerende og for det videnskabelige personale. Uden en velfungerende administration er der heller ingen kerneopgaver.«
Husk at stemme i valgperioden fra den 20. til den 24. november.