Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

CPH DOX: Fransk auterisme, københavnske drømme og Dúné - Karsten Fledelius anbefaler

Hvis det står til lektor Karsten Fledelius, skal du se film om dansk electrorock, bosnisk rodløshed og islandsk eksperimentalkunst på årets CPH:DOX.

I 90’erne var det historiker Karsten Fledelius, der som en af landets førende Balkan-eksperter trofast guidede danskerne gennem den jugoslaviske krigs blodorgier og politiske råbåndsknob.

Programmet til filmfestivalen CPH:DOX er omtrent lige så svært at udrede, så derfor har Universitetsavisen bedt Karsten Fledelius om at guide os og læserne gennem den dokumentariske jungle.

Okay, ikke kun derfor. Også fordi Fledelius som ansat lektor ved Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet, er ekspert i dokumentarfilm, og begejstret DOX-gænger. Vi bad ham smide et par hurtige anbefalinger efter os og jer.

‘My Lost Generation’ af Vladimir Tomic
»Et selvportrætterende syn på Titos Jugoslavien. Instruktøren Tomic flygtede under krigen til Danmark, hvor han på tv kunne følge sine bosniske landsmænd i kz-lejre. Han har sin baggrund på Kunstakademiet i København, og er en af de bosniere, der har set sit land gå i spåner, og som har skullet finde sig en ny identitet i Danmark.«
Vises med filmen ‘Alberts Vinter’ 10. november kl. 21:30 i Gloria 70 og 15. november kl. 16:00 i Byens Lys.

‘Retour á Sarajevo’ af Philippe Grandrieux.
»Denne film er en refleksion over optagelser, som instruktøren lavede i november 95. Men den er set med en udlændings øjne, hvor My Lost Generation er set med en insiders øjne, så de to film fortæller noget meget forskelligt. Og så er Grandrieux en meget spændende kunstner.«
Vises med filmen ‘Met’ den 15. november kl. 21.00 i Cinemateket.

‘Stages’ af Uffe Truust
»’To år i overhalingsbanen med elektro-rockerne Dúné.’ Det synes jeg lyder lidt interessant. Det kan være det rene møg, men det kan også være ganske fantastisk. Jeg synes, at hele ideen og konceptet er meget originalt.«
Vises den 6. november kl. 20:00 i Byens Lys, den 12. november kl. 21:30 i Dagmar og den 15. november kl. 21.45 i Cinemateket.

‘Drømme i København’ af Max Kestner
»Kestner er virkelig et hot issue i dansk dokumentar og i hele spørgsmålet om, hvordan man brander Danmark. Han har lavet en helt ny form for danmarksfilm og han har et særligt greb til at skildre det samtidige samfund. Og så er det spændende, at filmen vises ved åbningsgallaen i DR’s Koncertsal.«
Vises den 6. november kl. 21.00 i DR Koncerthuset

‘Seeing Space’ om Olafur Eliasson, af Jacob Jørgensen og Henrik Lundø
Olafur Eliasson er en fantastisk spændende, eksperimenterende kunstner og jeg er meget spændt på at se, hvad instruktørerne har fået ud af den. Og så kan man tilmed se den i Stærekassen, hvor man også kan møde instruktørerne. Det er lidt sjældent for denne slags film.«
Vises den 9. november kl. 19.00 i DOX:CLUB og 14. november kl. 17.00 i Stærekassen.

‘Kapitalismen – en kærlighedshistorie’ af Michael Moore
»Michael Moore kommer desværre ikke selv, men han er altid et spændende bekendtskab, så hans film glæder jeg mig også til. Og selv om han ikke selv kommer, så får man virkelig fyldt skærmen med ham.«
Vises 8. november kl. 19.00 i Grand

Se det fulde program til CPH:DOX på www.cphdox.dk

ser@adm.ku.dk

Seneste