Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
PROFESSORSERIE - Arne Astrup blev indviet i fedmens gåder og fandt sit akademiske kald. Læs hvordan og om hvorfor Astrups forskning er til folkets bedste i anden artikel af vores serie om KU's professorer.
Professorer er spændende. De har viet deres liv til tænkning og forskning i ofte obskure emner, som ingen andre forstår. De kan fortælle os ting, kun de ved.
Københavns Universitet har professorer over det hele. Vi har i denne artikelserie spurgt et håndplukket udvalg af dem om, hvornår de blev ramt af det åbenbarende akademiske lyn.
En af dem er Arne Astrup fra Institut for Ernæring/Fedme og Appetitregulering på Life. Han tænker meget om mad. Så meget, at han har gjort forskning i emnet til en levevej. Hør her ham selv fortælle hvorfor.
Af Arne Astrup
Som ung læge arbejdede jeg hos professor Flemming Quaade på Hvidovre Hospital, og han indviede mig i fedmens gåder. En dag havde vi i ambulatoriet svært overvægtige unge kvinder på omkring 25-30, som græd over deres håbløse kamp mod overvægten.
Den ene, Bettina, havde ved et kraftigt slag i hovedet fået beskadiget sit appetitcenter i hjernen, og havde efter slaget, fra en helt normal vægt, taget 40 kg på over 6-7 måneder.
I Bettinas tilfælde havde vi en god forklaring på hendes svære fedme, men Tina, som siden barn havde været overvægtig og havde været 15 år om at tage sine 40 kg på – i hendes tilfælde var årsagen et mysterium.
Det gjorde et stort indtryk på mig, at begge piger blev mødt med foragt fra alle sider, også fra læger og andet sundhedspersonale, som hviskede: »Hvorfor tager de sig ikke bare sammen og spiser noget mindre?«
Overvægtige patienter mødte ingen medfølelse eller forståelse, og for mig var det indlysende, at hvis de kunne tabe sig uden professionel hjælp, så havde de gjort det. Motivationen var jo klar.
Den dag besluttede jeg, at jeg ville finde forklaringen på fedme, og især lede efter behandlinger, som kunne hjælpe alle de ulykkelige overvægtige personer.
Hovedparten af den danske befolkning kunne få bedre livskvalitet, velbefindende og sundhed med en lille ændring af kost- og motionsvaner, og en lang række sygdomme kunne forebygges.
Derudover synes jeg det er vigtigt at hjælpe den majoritet af befolkningen, som vejer for meget, til at få en bedre vægt uden usunde og dårlige slankekure.
Jeg er især optaget af at hjælpe til at finde løsninger til at hjælpe de mange overvægtige børn og unge, som oplever en ulykkelig barndom som følge af mobning og psykiske og sociale konsekvenser af overvægten.
I OPUS-centret, som jeg leder på Life, har vi takket være en bevilling på 100 millioner kroner fra Nordea-fonden kunne samarbejde med Danmarks dygtigste gastronomer og forskere fra en række universiteter om at udvikle Ny Nordisk Hverdagsmad.
Opskrifterne er sunde, bæredygtige og klimavenlige, men mest af alt gør de det let at få nogle gode madoplevelser. At disse opskrifter er stærkt efterspurgte, kan vi se på www.idegryden.dk, hvor der hver dag er mange inde og lade sig inspirere af de videnskabeligt baserede opskrifter til dagens måltider.
Eller på FOODofLIFE.dk, som der hver uge er godt 10.000 mennesker, som klikker ind på for at debattere eller blot blive klogere på mad og sundhed.
Arne Astrup er artikelseriens anden professor til at fortælle om sin lyse idé. Følg med i serien her på siderne.
Mød også Vincent Hendricks i seriens første episode.
ser@adm.ku.dk