Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Både Villy, Helle og Bertel kom forbi, da flere tusinde studerende tirsdag den 6. oktober gik orange protestmarch mod Christiansborg og forringelserne på uddannelsesområdet. Også studerende fra Københavns Universitet var repræsenteret i demonstrationen, og Universitetsavisen fulgte med
»Velkommen til vores orange revolution!« Råbet fra den lejede lastbil afbrydes af en skinger hylen fra mikrofonen, der får folk til at bide tænderne sammen og holde sig for ørene.
Godt 200 universitetsstuderende har trodset den bidende efterårsvind, og er mødt op på Vor Frue Plads til for-demonstration imod nedskæringer på uddannelserne.
Overalt er der orange flag og T-shirts, og bannere der kræver »Mere undervisning, bedre faciliteter«.
Fra Rådhuspladsen få hundrede meter herfra kan man så småt begynde at høre larmen fra demonstranter fra andre ungdoms- og videregående uddannelser. De er ligesom de universitetsstuderende med i kampagnen ’Ud af krisen – ind i fremtiden’, der landet over protesterer mod for små undervisningslokaler og for lidt tid med lærerne.
Før vi slutter os til horden af unge 3F’ere, gymnasieelever og håndværkerlærlinge på Rådhuspladsen, er det dog tid til lidt peptalk. Blandt andet fra KU’s egen Studenterrådsformand Mattias Jørgensen.
»Undervisningen er ikke fulgt med tiden. Og det skal vi ikke finde os i!«, lyder hans opfordring til de fremmødte.
Og efter et noget kompliceret regnestykke med appelsiner og citroner, der skal illustrere, hvorfor det godt kan betale sig at demonstrere for flere penge til universiteterne, er vi klar til at bevæge os mod Rådhuspladsen.
Her er der endnu mere gang i den. Musikken brager ud af højtalerne fra scenen foran rådhuset, og flere tusinde gymnasieelever med strømperne udenpå bukserne og kopi-Ray Ban solbriller får gruppen af universitetsstuderende til at blegne en smule.
»Man føler sig sgu lidt gammel til det her«, mumler en universitetsfyr til sin veninde med henvisning til de mange demonstrerende teenagere.
Til gengæld kommer der en ægte KU’er på scenen.
»Den næste taler har kun seks undervisningstimer om ugen. Det er fordi, han er universitetsstuderende«, lyder det pædagogisk i mikrofonen fra den kvindelige vært, da hun skal præsentere Niels Vig, der skal fortælle de fremmødte, hvordan det er at læse sociologi på KU.
»What!« udbryder en ung handelsskoledreng, når han hører, at man kun har to undervisningsgange om ugen på universitetet:
»Det er jo helt sindssygt!«.
Efter flere taler rykker demonstrationen videre, og denne gang er målet Christiansborg. På vejen fanger Universitetsavisen førsteårsstuderende Ane Stær Nissen, der har et klart budskab til de ansvarlige politikere:
»Jeg håber da, at politikerne vil være med til at putte nogle penge i min uddannelse. Og at der overhovedet er plads til mig. Vi kan jo høre fra de ældre studerende, at de havde bedre forhold, så jeg håber at udviklingen kan vendes«.
På Christiansborgs Slotsplads er der sms-konkurrence om det bedste kampråb. Forslaget »Vidensamfund koster – Bertel er en hustler« får publikum helt op i det røde felt, og da rapperen Niarn går på scenen, er det er lige før stemningen når Roskilde-højder.
Den populærere hip-hopper er dog ikke den eneste, der kan få de demonstrerendes blod i kog. For pludselig dukker netop Bertel Haarder op nede bagerst i demonstrationen.
Universitetsavisens fotograf overværer episoden og fortæller, at der rundt om undervisningsministeren hurtigt stimler sig en gruppe på cirka 50 unge demonstranter, der begynder at synge en mindre flatterende sang om ham.
Ministeren tager sangen med et smil, men lidt efter kommer en ung mand hen og råber, at ministeren ikke må være her.
Bertel Haarder svarer igen, at det er enhvers ret at færdes på et offentligt sted, og der opstår ifølge fotografen en noget ophidset og ubehagelig stemning. Episoden udvikler sig dog ikke videre, og Bertel Haarder forlader lidt senere pladsen.
Efterhånden som solen nærmer sig horisonten, siver flere og flere demonstranter ligeså stille væk fra pladsen. To prominente politikere får dog igen sat liv i demonstranterne. Først er det SF’s formand Villy Søvndal, der iført karakteristisk brun skindjakke og i vanlig humoristisk stil falder godt i hak med de studerende.
»Nogle mennesker har behov for længere tid til at lære. Og mange af dem er ministrene bag de der tykke mure«, siger Villy Søvndal og peger mod Christiansborg til stor morskab for de unge demonstranter.
Også Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt høster bifald hos demonstranterne. Hun fortæller blandt andet, at hun selv havde et af de samme problemer da hun studerede, nemlig at Bertel Haarder også dengang var undervisningsminister.
»Så derfor er det på tide, at Bertel ikke længere er minister«, lyder det fra den socialdemokratiske formand. Og at dømme efter jubelen på pladsen, er de fleste helt enige i denne betragtning.
mahp@adm.ku.dk