Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Dårlig samfundsforretning at afvise ansøgere til universitetet

Det er dyrt og dumt at afvise uddannelsessøgende, hævder ny rapport

Flere tusinde studerende blev afvist ved årets optag på universitetet, og det kan vise sig at blive en rigtig dårlig forretning for det danske samfund.

En ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) sætter kroner og ører på den gevinst, uddannelse giver til samfundet. Rapporten viser utvetydigt, at lange videregående uddannelser er en idiotsikker investering.

Mens en ufaglært arbejder bidrager med 100.000 kroner til statskassen over et liv og arbejdere med mellemlange uddannelser bidrager med 2,5 millioner, smider en dansker med en lang videregående uddannelse gennemsnitligt ni millioner kroner i den offentlige pengekasse.

Ikke overraskende er økonomerne og lægerne blandt de sikreste investeringer, mens humanister og antropologer giver mere beskedne afkast.

Det går nedad for Danmark

Over de seneste ti år er Danmark gået fra en femteplads til en tiendeplads på OECD’s liste over verdens rigeste lande. Og det skyldes ifølge AE’s rapport blandt andet et faldende uddannelsesniveau i arbejdsstyrken.

Rapporten konkluderer, at antallet af unge der får en uddannelse er faldende, og det er problematisk set i lyset af det stigende behov for arbejdskraft i de kommende år. Som et første skridt på vejen til en løsning foreslår AE indførelse af 13 års lovpligtig skolegang.

ser@adm.ku.dk

Seneste