Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
STUDENTERKOMMENTAR - Et godt og levende studiemiljø er det bedste værn mod frafald, stress og ensomhed, skriver Studenterrådet, der har vist den nye prorektor Lykke Friis de skønneste og grimmeste sider af Københavns Universitet.
I MAJ BLEV LYKKE FRIIS ansat som prorektor for uddannelse på KU, fordi netop uddannelser nu skal være i centrum på vores universitet. I den forbindelse inviterede vi hende på rundtur for at vise, hvordan vores hverdag som studerende egentlig ser ud.
Den invitation takkede hun heldigvis ja til, og de sidste uger har studerende fra alle fakulteter budt Lykke Friis indenfor og vist hende vores universitet fra dets skønneste og grimmeste sider. Med næsten 40.000 studerende spredt på seks fakulteter og endnu flere campusområder kom det ikke som nogen overraskelse, at kulturen er meget mangfoldig i KU-land.
På Købmagergade møder de teologistuderende både deres undervisere i gården og på gangene, hvor opgaver og nye ideer lige kan drøftes i en uformel snak. Der burde være banalt på en forskningsbaseret uddannelse, men de fleste andre steder var det alligevel langt fra den virkelighed, som vi kunne præsentere Lykke Friis for. På CSS inviterer de statskundskabsstuderende af samme grund deres professorer på frokost en gang imellem for at få indblik i deres forskning og mulighed for at diskutere den i nogle afslappede rammer.
På Jura i Indre By sidder underviserne låst væk i deres egen bygning, hvor studerende ikke har adgang, og på Panum er der både fitnesscenter og loungestemning i den mytiske Faculty Club, som kun de ansatte har adgang til, og som findes et sted langt oppe over de studerendes kældergange.
På KUA har nogle etnologistuderende taget sagen i egen hånd og forsøgt at skabe et inspirerende og engagerende fællesskab, hvor studerende og undervisere kan mødes og dyrke deres faglighed over alt fra specialekonfetti til forskeraftner. I det hele taget var engagement og visioner ikke svært at få øje på blandt humanisterne på KUA, for de har masser af mod på at udvikle det sociale og faglige liv, selv om ledelsens mange regler og begrænsninger mildest talt er tunge at danse med.
I DIKU’s summende og studenterdrevne kantine flød datalogernes sociale liv og eksamenslæsning ud i et, og hvis der ikke var mere mad, så havde den nærmeste Netto heldigvis udvidede åbningstider.
DESVÆRRE VRIMLEDE DET også med skildringer af stopfyldte auditorier med studerende i vindueskarme og på gulvet; og historier eksaminer sene fredagsaftner i vintermørket stak også deres grimme fjæs frem, fordi eksamenslokalerne på Peter Bangs Vej efterhånden er booket til bristepunktet. Langt de fleste steder står de studerende i kø om morgenen foran læsesale og biblioteker i forsøg på at sikre sig en læseplads op til eksamen.
På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet havde de studerende ingen gruppelokaler uden skimmelsvamp, og læsesalene fungerede samtidig som kantine.
På KUA er det håbløst for de fleste at finde et sted at samles, for flere tusinde studerende må deles om, hvad der svarer til en mellemstor dansk dagligstue til både samlingssted og opbevaring.
”Et godt og levende studiemiljø er det bedste værn mod frafald, stress og ensomhed. ”
I STUDENTERRÅDET ER VI ikke i tvivl: Et godt og levende studiemiljø er det bedste værn mod frafald, stress og ensomhed. Derfor var det trist læsning, da en undersøgelse fra DM for nyligt viste, at tæt på halvdelen deltager i ingen eller få sociale arrangementer på studiet, og næsten hver femte finder de fysiske rammer så dårlige, at de hellere vil tage hjem eller andre steder hen end blive efter undervisningen.
Igen i år havde vi et rekordstort optag på Københavns Universitet, og vi studerende er flere end nogensinde. I Studenterrådet vil vi ikke undvære en eneste af vores nye medstuderende, men de fysiske rammer er simpelthen nødt til at følge med.
Pladsproblemer kan virke enormt trivielt, men hvis det betyder, at de studerende forsvinder fra campus, så snart undervisningen er slut, hvordan skal vi så sætte vores viden i spil, prøve ideer af, udfordre os selv eller inspirere hinanden?