Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Danske forskere er blandt verdens mest anerkendte, viser nyt forskningsbarometer fra Videnskabsministeriet. Alligevel er det svært for Danmark at tiltrække internationale forskere
Hvis man anskuer international forskning som en evig konkurrence om at blive placeret højst på denne eller hin rangliste, så klarer Danmark sig som regel ret pænt. Videnskabsministeriet har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor vi på nogle områder klarer os rigtig pænt.
Danske forskere er højt anerkendte blandt internationale fagfæller, viser det såkaldte Forskningsbarometer 2009, som sammenligner forskningen i frihandelsorganisationen OECD, samt BRIC-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina).
Målt på antallet af publikationer per mio. indbyggere i en række udvalgte internationale videnskabelige tidsskrifter ligger Danmark nummer tre, efter Schweiz og Sverige, og målt på antal citationer per publikation er kun Schweiz foran Danmark i OECD.
Danske forskere udgav 8.737 internationale artikler per mio. indbygger i 2008, mens lande som Frankrig og Storbritannien udgav henholdsvis 4369 og 6635. Hver dansk artikel blev gennemsnitligt citeret 7,11 gange.
Forskningsbarometer 2009 har desuden udvalgt fire førende tidsskrifter som indikatorer for særlig akademisk ekvilibrisme inden for natur- og sundhedsvidenskab. Også her klarer Danmark sig glimrende. Humaniora og Samfundsvidenskab forbigås i denne sammenhæng.
Målt i antal artikler per mio. indbygger ligger danske forskere på en 4. plads i Science, en 5. plads i Nature og på en 2. plads i både New England Journal of Medicine og The Lancet. At dømme herfra er lægerne altså helt i front.
Hvor danske forskningsmiljøer er blevet bedre til at tiltrække internationale midler, så kniber det imidlertid stadig med at lokke udenlandske forskere til landet. Danmark er fortsat nummer sjok blandt de nordiske lande i den disciplin.
ser@adm.ku.dk