Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Selv om der var uenighed blandt de studerende om hvordan de bedst manifesterede deres modstand mod regeringens velfærdsreform, var mange mødt op for at protestere mod nedskæringer i SU’en til demonstrationen 17. maj
Solen brød frem over Frue Plads da elever og studerende fra folkeskoler, gymnasier, seminarer og universiteter mødtes for at gå i samlet trop til demonstrationen den 17. maj.
Fra talerstolen på ladet af en lille lastbil blev der hurtigt sat gang i den revolutionære stemning.
»Det er dejligt at se så mange her i dag. Sidste gang studerende fyldte denne plads, var i 1968. Men vi har gjort det igen i dag,« lød det fra en af talerne.
Grunden til det store antal fremmødte fra den yngre generation skal nok findes i forslagene om ændringer i SU-systemet i regeringens oplæg til en velfærdsreform.
Dem der ikke starter på en videregående uddannelse senest to år efter den adgangsgivende eksamen, skal have 1.000 kroner mindre i SU om måneden, og en del af stipendiet skal kun udbetales en gang per semester hvis man har bestået alle sine eksamener.
»Regeringen kalder det en reform, men det de forhandler om, er velfærdsforringelser, og det siger vi nej til,« nærmest råbte repræsentanten fra Studenterrådet på RUC som startskud til demonstrationen.
Studenterorganisationen fra RUC var den eneste der officielt deltog i arrangementet. Hverken paraplyorganisationen Danske Studerendes Fællesråd (DSF) eller Studenterrådet på Københavns Universitet var med under fanerne.
»De studerende er bedre tjent med at vi demonstrerer vores holdninger direkte for Anders Fogh end at vi står udenfor og prøver at råbe ham op,« udtalte Esben Ehmsen der er levevilkårsordfører for DSF, i en pressemeddelelse forud for demonstrationen.
Denne udmelding fik Studenterrådet ved Københavns Universitet, der repræsenterer 33.000 studerende, op af stolene.
»Påstanden om at de studerende hellere vil forhandle end demonstrere, er udelukkende et udtryk for Esben Ehmsens egen holdning, og han har ingen som helst demokratisk legitimitet i den udmelding.
Der er stor aktivitet på Københavns Universitet i forbindelse med den 17. maj, og jeg fornemmer en rigtig stor opbakning til initiativet fra de studerende,« svarede studenterrådsformand Jesper Johansen.
Kampen starter i dag
Det var da også netop den studenterpolitisk aktive sammenslutning ‘3 procent netværket’ fra KU der stod bag for-demonstrationen på Frue Plads.
Med farvestrålende konfetti, slagråb og musik gik de fremmødte efter talerne til Kongens Nytorv for at slutte sig til andre demonstranter.
»En SU til at leve af« stod der skrevet med kæmpe bogstaver på det 15 meter lange banner der blev båret i kølvandet på ‘3 procent netværkets’ bil, og det var de samme ord der taktfast blev råbt fra konferencieren på ladet og fra den lange hale af studerende der fulgte efter.
Et større følge af røde faner skulle passere Kongens Nytorv før der blev plads til at de studerende kunne komme ind på pladsen og tage deres æresrunde.
Halvvejs rundt nåede de til den store scene hvor Jesper Johansen, formand for Studenterrådet på Københavns Universitet, stod på talerstolen.
»Så længe jeg kan huske, har jeg fået at vide at jeg er en del af ‘generation fucked up’. En generation der har nok i sig selv og ikke vil være med til at tage et fælles ansvar.
I dag har vi bevist at det er løgn,« indledte han sin tale og fik store bifald fra den fyldte plads.
Med udgangspunkt i de planlagte nedskæringer af SU’en talte han for både seminariestuderende, sygeplejerskestuderende og universitetsstuderende.
»Det er rygraden i fremtidens velfærdssamfund der bliver ramt af den her reform. Hvordan skal vi få velfærd hvis der ikke er nok lærere til skolerne og sygeplejersker til hospitalerne,« spurgte han.
»Vores budskab er klart: Fingrene væk fra vores velfærd, Fogh.«
Også planerne om at ændre taxameterbevillingerne til universiteterne fik et par ord med på vejen.
»Regeringen har allerede skåret ind til benet. Nu vil de skære benet over,« lød det dramatisk fra studenterrådsformanden der samtidig undrede sig over at regeringen på den ene side vil have universitetsuddannelser i verdensklasse, men på den anden side ikke vil betale for det.
»Vi har fået nok af trusler, nedskæringer og forringelser. Vores velfærd skal bevares, og kampen slutter ikke i dag, den starter.«
Ingen diskussionsvilje fra regeringen
Hoveddemonstrationen foregik på Christiansborg slotsplads, og mens følget langsomt bevægede sig derop, var der tid til flere peptalks fra ladet af lastbilen.
»Sidste gang jeg var et sted hvor der var så mange mennesker at de ikke kunne være på byens største plads, var for to måneder siden i Paris. Og ved I hvad der skete der? De fik stoppet de forringelser og nedskæringer regeringen planlagde, og som gik ud over ungdommen. Vi kan gøre det samme her,« lød det fra et medlem af ‘3 procent netværket’.
Den store flok studerende der i flere timer tålmodigt holdt deres plads bag vognen, svarede med bifald, hujen og de efterhånden fasttømrede slagord: »Sulte-SU, pisk og stok – vi har fået mer’ end nok«.
Mens de studerende således fyldte godt op i gaderne omkring Christiansborg, var en delegation fra Danske Studerendes Fællesråd inviteret til møde inde på borgen med selveste videnskabsministeren som følge af deres pressemeddelelse om forhandling frem for demonstration.
Men på trods af invitationen oplevede de ikke at der var vilje til at diskutere konsekvenserne af de foreslåede ændringer i SU-systemet.
»De planlagte forringelser af SU’en vil være med til at skabe en social slagside, og derved når regeringen ikke sin ambition om at få flere unge gennem en uddannelse, snarere tværtimod.
Hvis forringelserne bliver en realitet, vil vi se færre unge der påbegynder en uddannelse, og flere unge der dropper ud – alt sammen i strid med regeringens ønsker. DSF vil sammen med resten af elev- og studenterbevægelsen fortsætte arbejdet med at få regeringen til at indse at SU-forringelserne er nyttesløse,« skrev rådet i en pressemeddelelse efter mødet.
Og det tyder jo på at DSF fremover vil have fælles fodslag med såvel Studenterrådet på KU som ‘3 procent netværket’ i kampen mod regeringens velfærdsreform.