Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Bitælling — Bieksperter fra Københavns Universitet har genfundet den sårbare overdrevsvejbi på et militært øvelsesområde i Nordsjælland.
Flere medarbejdere fra Københavns Universitet har i et forskningsprojekt, Grazing4diversity, fundet 127 af Danmarks i alt 296 arter af bier. Nogle af dem er meget sjældne.
Det gælder for eksempel overdrevsvejbien, der sidst blev set på Røsnæs i 1973, og det gælder den sjældne og kritisk truede guldsmalbi, som Grazing4diversity har spottet for første gang uden for Bornholm, nemlig ved Vordingborg og på Røsnæs.
En af forskerne fra Grazing4diversity er biekspert Hjalte Carlberg Ro-Poulsen, postdoc på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.
Han fortæller, at bierne er fundet ved to indsamlinger i juli 2021 og maj 2022 – for der er stor forskel på arterne, man finder i maj og i juli, og derfor var forskerne i felten ad to omgange.
Størst er diversiteten og mængden af bier i juli, hvor også overdrevsvejbien dukkede op.
Forskerne undersøgte 169 prøvefelter, der er fordelt på 42 lokaliteter i Danmark. De arbejdede i hold på tre-fire personer for at kunne nå at indsamle alle prøveflader på nogenlunde samme tidspunkt.
Der blev brugt forskellige typer af fælder, og størstedelen af bierne blev fanget med såkaldte pan traps.
En pan trap-fælde består af tre platstiktallerkener – en hvid, en gul og en blå – fyldt med væske. Farverne tiltrækker insekterne, der tror, det er en blomst, og når de lander i tallerkenen, falder de i væsken.
Overdrevsvejbien blev dog fundet i en sweep-prøve, som er indholdet i et insektnet, efter forskerne har dasket til noget vegetation med det i ti minutter.
Forskerne fik sweepet overdrevsvejbien i fælden på militærområdet Jægerspris Skydeterræn i Nordsjælland. Opdagelsen er vigtig, for arten er ikke bare yderst sjælden i Danmark, men er også rødlistet som sårbar i resten af Europa.
Ifølge Hjalte Carlberg Ro-Poulsen ville den om få være blevet erklæret nationalt uddød, hvis det ikke var for Grazing4diversity.
Ifølge en pressemeddelelse fra KU har biforskerne fået en stærk formodning om, at den bedste måde at give naturen tilbage til bierne er at lade kvæg og heste græsse året rundt, for de bidrager med vigtige processer til det naturlige økosystem, som bier har brug for.
Desuden kræver metoden et minimum af menneskelig indblanding.