Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
SMUTTER - Tænketanken har i pressemeddelelse og i flere eksterne sammenhænge brugt en fejlagtig formulering som argument for brugerbetaling på universiteterne, men DEA har ingen idé om, hvordan fejlen er opstået
Den 6. maj skrev Universitetsavisen om Studenterrådets aktion for gratis uddannelse foran tænketanken DEA´s bygninger. Aktionen var et modspil til DEA´s offentliggørelse af en rapport, der skulle lægge op til debat om brugerbetaling på universiteterne.
I en pressemeddelelse fra DEA stod, at brugerbetaling kunne give øget konkurrence mellem universiteterne med den fordel, at »universitetsledelsen fokuserer på at tiltrække studerende frem for at skabe gode rammer for undervisning.«
Universitetsavisen er efterfølgende blevet opmærksom på, at den korrekte sætning i selve rapporten er, at »universitetsledelsen fokuserer på at tiltrække studerende frem for at fokusere på politiske bevillingsgivere.« Studenterrådet var blandt kritikerne af DEA’s udmelding i pressemeddelelsen, der altså beroede på en misforståelse.
Universitetsavisen henvendte sig efterfølgende til DEA for at finde ud af, hvordan en formulering, der ligger så langt fra den originale ordlyd, kunne snige sig ind i DEA´s pressemeddelelse, og hvorfor fejlen efter flere dage ikke var blevet rettet på tænketankens website.
Kommunikationsmedarbejder i DEA Signe Krabek havde i første omgang ingen idé om, hvor sætningen kom fra, men beklagede fejlen og lovede at undersøge sagen.
»Vi har internt forsøgt at finde grunden til formuleringen i pressemeddelelsen. Og vi begriber ikke, hvordan den er opstået,« lyder tilbagemeldingen efterfølgende fra Signe Krabek, der desuden oplyser, at den fejlagtige formulering har været brugt i flere eksterne sammenhænge, hvor DEA har præsenteret rapportens konklusioner.
»Så det undrer mig egentlig, at fejlen ikke er opdaget tidligere. Og det er meget beklageligt.«
Diskussionen om brugerbetaling fortsætter, men denne gang fra Folketinget. Her har Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti i det fælles økonomiske udspil ‘En fair løsning’ præsenteret idéen om en såkaldt kandidatpant.
Det er en studieafgift, der dog kun vil blive opkrævet hos nyuddannede, der vælger at flytte fra Danmark efter endt eksamen og gøre karriere i udlandet i stedet for at betale skat til den danske stat. Både Akademikernes Centralorganisation og Danske Studerendes Fællesråd er kritiske over for kandidatpant-modellen.
Hverken S eller SF betegner kandidatpanten som brugerbetaling.
peri@adm.ku.dk