Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Dead students walking

FAGLUKNINGER - Hvordan er det at gå på et studie der snart lukker og slukker? Vi har spurgt to studerende fra Humaniora.

I foråret besluttede Det Humanistiske Fakultet at nedlægge fem mindre sprog- og kulturfag, men de sidste studerende skal stadig gøre deres bachelor færdig.

Derfor trådte 58 studerende ind i en helt ny virkelighed, da de i september mødte op til undervisning, selv om fagene har lukket for optag, og mange af kandidatoverbygningerne allerede er blevet nedlagt.

»Jeg har en følelse af, at vi bare får lov til at dø,« siger Anna Holm Sørensen, studerende på Finsk.

En lang og rodet affære

Som konsekvens af den tidligere V-regerings besparelser på forskning og uddannelse blev optaget på blandt andet Sydøstasiensstudier stoppet med det samme. Uddannelserne Tibetologi, Finsk, Sydøstasienstudier og Indologi blev samtidig nedlagt som fulde uddannelser.

»De professorer jeg var tilknyttet, er forsvundet. Der er ingen der er tilknyttet os studerende – de ‘voksne’ er ligesom væk, og vi får bare ikke undervisning og vejledning af samme kvalitet mere« – Mads Kreutzmann, studerende på Sydøstasienstudier

De bachelorstuderende er blevet henvist til at søge ind på andre kandidatuddannelser. Blandt andet kan de studerende på Finsk se frem til at læse Lingvistik på overbygningen.

Studievejledningen oplever derfor, at flere berørte studerende undersøger deres muligheder for at læse i udlandet eller skifte studie.

»Man kan sige, at processen er blevet håndteret som den er, fordi alting har skullet gå så ufatteligt stærkt,« siger Mads Kreutzmann, der er studerende på Sydøstasienstudier, og fortsætter:

»Folk er blevet afskediget og sendt ud med det samme, og jeg fornemmer at der ikke været klar besked om, hvad der skulle ske, og – især – hvorfor. Det har været en rodet proces. Lige siden jeg startede, har der været en masse rod på administrationsgangene, og det er jo ikke første gang lukke-skyerne har hængt over os. Det er ikke overraskende, at vi er blevet lukket, men jeg mener, at det er et kæmpe videnstab.«

Hvor er de voksne blevet af?

Både Anna Holm Sørensen og Mads Kreutzmann er så godt som færdige med deres bachelor, og når man spørger til deres planer for fremtiden, får man meget forskellige svar.

Anna Holm Sørensen føler ikke at hendes studie betyder noget for universitetet, og hun siger om sin kandidat:

»Der er ingen på mit studie, der er interesserede i at tage den kandidat, vi er blevet tilbudt. Vi er alle sammen ret sure over, at det blev Lingvistik. Det er et super specialiseret fag, som kræver nogle evner, som jeg slet ikke har. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Ingen har været helt klare på, hvordan det kommer til at foregå, andet end at vi måske kunne skrive en lille tilvalgsopgave, og så kunne vi garanteret finde ud af at læse lingvistik.«

Hvor de finskstuderende er blevet tilbudt en alternativ kandidat, er bachelorstuderende på Tibetologi, Indologi og Sydøstasienstudier blevet samlet under paraply-kandidaten ‘Tværkulturelle studier’.

Mads Kreutzmann er også usikker på sit videre studieforløb.

»Altså vi har jo retskravet. Det kan godt være, at vi er blevet tilbudt noget andet, men jeg har ikke hørt noget. I og med, at de har fyret professorerne er det jo svært at fortsætte på studiet. Jeg kan godt mærke, at i forhold til mit første år er studiet meget anderledes. De professorer jeg var tilknyttet, er forsvundet. Der er ingen der er tilknyttet os studerende – de ‘voksne’ er ligesom væk, og vi får bare ikke undervisning og vejledning af samme kvalitet mere.«

En usikker fremtid

Studievejleder på ToRS Erik Wernberg-Tougaard har oplevet, at de studerende i starten var utroligt vrede over nedskæringerne og følte sig magtesløse. Vreden er i dag dampet lidt af, men rigtig mange studerende ved stadig ikke, hvordan de skal håndtere konsekvenserne af faglukningerne på Humaniora.

»I dagligdagen kommer der flere studerende til vejledningen, og der er flere end nogensinde, der undersøger muligheden for studieskift. De studerende kan ikke se en fremtid i at blive på en uddannelse, der er ved at blive lukket,« skriver Erik Wernberg-Tougaard i et mail-svar til uniavisen.

Anna Holm Sørensen er også skeptisk, når det kommer til fremtiden på den kandidat, hun er blevet tilbudt. Det er for hende usikkert, om hun overhovedet kommer til at have noget med sit bachelorfag at gøre, eller om hun ender med at kunne to ting halvt, hvoraf hun kun interesserer sig for den ene.

»Når jeg siger, at alle bare forsvinder, så er det fordi jeg har fået et generelt indtryk af, at vi bare får lov til at dø. Vi er godt nok blevet lovet en specialisering i Finsk, men jeg tror ikke på, at det kommer til at ske. Vi skal være heldige hvis det lykkes,« siger Anna Holm Sørensen, der har mistet tilliden til fakultetet.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste