Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Den egyptiske forbindelse

BERETNING - Hvilken hastighed har internetforbindelsen på Cairo Universitet? Hvor kan man få fat i udstyr til at lave en online videokonference og hvordan virker det? Er det muligt at holde Skype-møder, hvis man er 15 personer online på samme tid?

Det er blot nogle af de spørgsmål, statskundskabs studenterforening International Debat (ID) har skullet forholde sig til i sit nyeste initiativ – så kom ikke og sig, at statskundskabere kun beskæftiger sig med abstrakte diskussioner af demokratiteori og magtanalyser.

Kort fortalt går projektet ud på, at en gruppe danske studerende fra International Debat og egyptiske studerende fra det offentlige Cairo Universitet i fællesskab afholder en række debatarrangementer under overskriften Mutual Understanding of Global Issues.

Desuden er der den lille finurlighed, at debatterne skal transmitteres direkte fra København til Cairo og den anden vej, så det bliver muligt at få en diskussion mellem danske og egyptiske eksperter.

This is Copenhagen calling

Efter intensive forberedelser og utallige Skype-møder mellem danske og egyptiske studerende oprandt dagen, hvor teknikken og hele projektet skulle stå sin prøve. En time før arrangementets begyndelse var det dog stadig kun lykkedes at få billede igennem fra Cairo. Lyden manglede, og det gjorde den faktisk helt frem til publikums ankomst.

Der var lettelse hos arrangørerne, da ‘Copenhagen calling’ blev besvaret med ‘This is Cairo speaking’.

Det to timer lange arrangement blev styret med kyndig hånd af journalist Thomas Buch-Andersen fra P1 Orientering, der indledningsvis slog temaet an: hvilken rolle spiller nye medieplatforme som Facebook og Twitter i moderne global politik?

I det danske panel lagde kommunikationskonsulent Jesper Brieghel ud med en analyse af disse mediers betydning for Obamas sejr i det amerikanske præsidentvalg. Med illustrative eksempler som, at McCain havde 0,6 millioner venner på Facebook mod Obamas 5,1 millioner, argumenterede Brieghel for at disse nye medier havde haft en væsentlig indflydelse på det endelige resultat.

Dernæst tog ambassadør og chef for Danmarks public diplomacy Klavs A. Holm over. For Danmark og Udenrigsministeriet vil også være med til at sætte dagsordenen på de nye medieplatforme. Forud for Danmarks værtskab for COP15 har man ikke satset på pamfletter, men på blogs, Youtube-kanaler og tilstedeværelse på Facebook.

I Danmark afrundede Dr. Rasmus Boserup, direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, der også havde spillet en væsentlig rolle som facilitator for samarbejdet mellem de danske og egyptiske studerende. Boserup var imidlertid denne aften til stede for at give sit bud på nye mediers betydning for politik i Mellemøsten.

Hans tankevækkende pointe var, at blogs og Facebook faktisk i højere grad spiller en rolle i diskussionen af hverdagsemner som studenterpolitik og hustruvold. De store politiske linjer er ikke blandt de mest debatterede emner på Twitter.

We are one whether we are in Cairo or in Copenhagen

Efter et elegant sceneskift rettede det danske publikum sin opmærksomhed mod den til lejligheden opsatte storskærm i Alexandersalen. Under debatten kunne man her se de egyptiske lytte intensivt, men nu blev skærmen i stedet indtaget af den karismatiske egyptiske filminstruktør, Ibrahim El-batouti.

Med det egyptiske perspektiv tog debatten pludselig en normativ drejning. For El-batouti satte spot på muligheden for at anvendelsen af de nye medier i frihedens ånd, når man, som han, lever under et semi-diktatur.

Med det næsten Kennedy’ske ‘We are one whether we are in Cairo or in Copenhagen’ leverede El-batouti et forsvar for en universel ret til at udtrykke sig frit. Det gav også stof til eftertanke hos tilhørerne, som efterfølgende fik mulighed for at stille spørgsmål.

De egyptiske tilhørere mailede deres spørgsmål, som så blev stillet af Thomas Buch-Andersen. Her blev der især sat fokus på de negative aspekter ved nye medier og spørgsmålet om deres manipulatoriske virkning blev diskuteret. Det blev også fremhævet, at der paradoksalt nok er risiko for at nye medier kan hæmme det politiske engagement, når man nu kun behøver et ‘klik’ for at støtte et frit Iran eller kampen mod klimaforandringer.

Således oplyste blev arrangementet afsluttet og forbindelsen til Cairo afbrudt. Dette var imidlertid kun det første af i alt fire arrangementer, så forud venter flere interessante diskussioner, men også masser af udfordringer og ikke mindst Skype-møder. Vil man skabe en Mutual Understanding of Global Issues kræver det således ikke kun et åbent sind og engagement, men også en god portion teknisk snilde.

For mere information om projektet og partnerne:

www.dedi.org.eg
www.mugi.blogs.ku.dk
www.international-debat.dk

Seneste