Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Den femte statsmagt

På spinnesiden.dk kan vælgerne komme til orde med deres observationer af manipulation og feje tricks i valgkampens hede. Bag initiativet står forskere fra Humaniora på KU

Valget var knapt nok officielt da Danmarks første hjemmeside om spin så dagens lys. Bag ideen står lektor Mie Femø Nielsen og professor Christian Kock fra Dansk og Retorik på Københavns Universitet.

Redaktør for spinnesiden.dk, Anders Løvgreen, synes det er gået stærkt for spinnesiden.

»Vi fik meget opmærksomhed i starten sammen med spinkontrol.dk. Mie Femø Nielsen havde en historie i Information om hvorfor valgdatoen blev lækket før tid, og så begyndte det at rulle derfra. Det ene medie har taget det andet,« fortæller Anders Løvgreen

Siden har aktiviteten på spinnesiden.dk været overvældende høj. Bare i valgkampens første uge var der 10.000 unikke (forskellige, red.) besøgende om dagen.

»Det var helt sindssygt. Selv om den højeste aktivitet er stilnet af nu, så er der stadig 3.000-5.000 forskellige mennesker inde på siden hver dag. Folk bruger i snit 4,5 minut på hjemmesiden, og det er lang tid på internettet,« siger Anders Løvgreen der er spændt på hvordan det nu kommer til at gå.

»Spinnesiden var en god nyhed her i starten af valgkampen. Vi håber at interessen for vores hjemmeside fortsætter efter valget, for vi vil meget gerne måles på vores indhold.«

Men hvad sker der så på spinnesiden.dk? Først og fremmest kan helt almindelige mennesker der interesserer sig for politik, gå ind på spinnesiden.dk og give deres mening til kende om spin og mediernes behandling af valget.

»Alle mennesker skal have lov til at træne deres kritiske muskler ved at tænke over hvad de ser og komme til orde. Folk der besøger hjemmesiden, kommer med en bred politisk overbevisning. Det kan man tydeligt læse ud af indlæggene. Jeg går ud fra at det er politisk engagerede folk der tager skridtet videre og kommenterer på hvad det er der foregår. Men de fleste nøjes bare med at kigge,« forklarer Anders Løvgreen.

[b]Spin for menigmand[/b]
Men hvad ved menigmand om spin?
»Selvfølgelig skal der eksperter til når vi skal evaluere på hvad der er foregået af spin i valgkampen og hvilke reaktioner der har været på den, men menigmands observationer er uundværlige fordi eksperterne ikke kan holde øje med alt hvad der foregår af spin i en valgkamp.

At have oprettet spinnesiden er ligesom at have øjne alle mulige steder. Det er sjovt at se hvor opmærksomme folk rent faktisk er. Nogle af de ting vi får indberetninger om er ret trivielle og måske en anelse misforståede, men det meste er interessant, i hvert fald for en forståelse af hvad almindelige mennesker forstår ved spin,« fortæller Anders Løvgreen.

Debatten på hjemmesiden kan selvfølgelig ikke undgå at komme til at handle om politik og personfnidder. Derfor er der også oprettet et specielt debatforum kun for politik på spinnesiden. Men kammer debatten over eller går i tomgang, er det Anders Løvgreens rolle at bryde ind og prøve at tilføre debatten nyt indhold.

»Det bliver sværere og sværere at holde debatten fokuseret på spin, kan jeg fornemme, men nu har jeg lige spurgt om spin er interessant som demokratisk fænomen. Og så må vi se hvilke reaktioner der kommer på det,« siger Anders Løvgreen.

»Vi har da haft enkelte grimme indlæg, og dem lader vi stå. At en enkelt eller to er nogle fjolser, skal ikke tvinge os ud i censur. Men jeg prøver at vende debatten i opløbet inden folk hidser sig alt for meget op.«

[b]Spin som vilkår[/i]
At så mange klikker ind på siden, er for Anders Løvgreen udtryk for at spin appellerer til noget grundlæggende i folk.
»Spin handler i manges øjne om at man bliver manipuleret med eller snydt. Og det er da noget der kan få folk til at skærpe opmærksomheden hvis de føler at nogen løber om hjørner med dem. Det er vel hovedårsagen til at folk finder det interessant.«

Udgangspunktet for folkene bag spinnesiden.dk er dog ikke at forstå spin som noget udelukkende negativt.

»Spin er ikke kun en trussel. Det er ligeså meget et vilkår for den måde som politik kommunikeres på. Der er masser eksempler på god spin. Når fx Claus Hjort Frederiksen og Mogens Lykketofts spindoktorer står frem og forklarer hvad politikerne bruger dem til, så er det selvfølgelig stadigvæk spin fordi de forsøger at tage brodden ud af kritikken og afmystificere spindoktorer. Men egentlig synes jeg det er meget godt gået. Det er jo ikke løgn hvad de siger, selv om det er klart at det ikke er hele sandheden om hvad de som spindoktorer bliver brugt til,« siger Anders Løvgreen der også synes historien om at en unavngiven minister skulle have lækket valgdatoen før tid, er elegant.

»Det er jo ikke specielt realistisk at en minister går bag ryggen på statsministeren. Det gjorde de da for at lægge en føler ud om hvordan reaktionen ville være på et februarvalg. Og ja, det er manipulerende, men det er da meget godt tænkt.«

Grænsen mellem videnskab og gætterier virker svævende i al snakken om spin. Hvordan kan man videnskabeligt dokumentere spin?

»Mange gange er det hævet over enhver tvivl at der er tale om spin, men andre gange er det umuligt at føre bevis for. Men jo mere analytisk vi forholder os til spin, jo klogere bliver vi også på hvordan spin kan se ud, og så vi er bedre rustet til at aflæse det senere,« siger Anders Løvgreen.

At det lige er på Humaniora de spinner, hænger sammen med en stort anlagt konference om spin i november hvor ideen til hjemmesiden også opstod.

[b]Ny politisk vækkelse?[/b]
Spinnesiden er også et tegn
på at masser af mennesker stadig godt gider politik. Gad de ikke det, så kom de ikke ind på spinnesiden.dk, ligegyldigt hvor ny den end måtte være, mener Anders Løvgreen. Og måske mangler mange vælgere en ny måde at kommunikere på politisk.

»Jeg får overraskende mange positive tilkendegivelser. Folk er altid mest tilbøjelige til at brokke sig, så jeg tror faktisk at mange er rigtig glade for muligheden for at komme til orde. Den politiske debat vi kender, passer ikke alle. Indberetningerne fungerer godt fordi det er en mere enkel og overskuelig måde at komme til orde på. Og mange savner virkelig et sted at gå hen hvor man kan stole på at det er politisk uafhængigt. Om vi så er med til generelt at udbrede et brugerdemokrati eller et nyt tiltag i den offentlige debat,
vil tiden vise. Forhåbentlig kan vi inspirere til noget nyt. Nu må vi se hvad vi kan udvikle os til. Det er et frivilligt projekt, så vi kan jo ikke blive ved med at lægge uanede kræfter i det,« siger Anders Løvgreen.

Seneste